Skip to content Skip to footer

U Jajcu više turista nego rekordne 2019. godine

Brojne prirodne, kulturne i historijske ljepote kraljevskog grada Jajca, atraktivni sadržaji i manifestacije svake godine privlače veliki broj turista. Godina 2022, prema pokazateljima, premašila je za 17 posto rekordnu 2019. godinu kada je Jajce posjetilo oko 120.000 turista. U prošloj godini, samo na Vodopadu Plive registrirano je oko 100.000 posjeta.

Kulturni i turistički događaji obilježili su ljeto 2022. godine. Jajce je otvorilo svoje kapije i bilo grad umjetnika i centar kulturnih događanja u BiH. Nizali su se kulturni sadržaji, a ovaj grad pohodili su brojni glumci i teatarske ličnosti, pisci, slikari, muzičari, filmski radnici. U poboljšanje turističke ponude, sufinansiranje projekata i manifestacije razvoja turizma i ulaganje u turističku infrastrukturu i sufinansiranje sadržaja iz oblasti kulture izdvojeno je gotovo 300.000 KM.

Brojne titule

Osim toga, Jajce je tokom prošle godine osvojilo i nekoliko vrijednih i prestižnih titula koje su dokaz koliko ovaj grad ulaže napora u poboljšanje turističke ponude. Putni Kofer, specijalizirani regionalni portal o putovanjima, odabrao je 20 najljepših malih gradova na svijetu koje treba posjetiti u 2023. godini, a među njima se našlo i Jajce. Od gradova u Japanu, preko Kine, Evrope pa sve do Sjedinjenih Američkih Država, Jajce se spominje kao jedno od najzanimljivijih mjesta za posjetiti u BiH.

Još jedno vrijedno priznanje stiglo je iz Privredne komore Federacije BiH koja je Jajcu dodijelila nagradu „Zvijezda turizma BiH“ za Međunarodne skokove s Vodopada u Jajcu. Ove nagrade se dodjeljuju najboljim predstavnicima turističke industrije čija su dostignuća i rezultati pomogli u razvoju ovog sektora u BiH. Također, Jajce je ponijelo titulu top destinacije u Srednjobosanskom kantonu s najvećim brojem dolazaka turista.

-Naša želja je da kraljevski grad pokaže sve svoje historijske, ali prirodne i kulturne ljepote i da na taj način privučemo što veći broj domaćih, ali i stranih turista, u čemo smo i uspjeli. Dokaz tome je da je Jajce u 2022. godini posjetio veliki broj turista – istakao je Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

Manifestacija „Doživi  ljeto u Jajcu 2022“ trajala je tri mjeseca i realizirana je uz podršku Općine Jajce, nositelj aktivnosti je bila „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih  potencijala grada Jajca“, a saradnju u projektu pružili su Direkcija Sarajevo Film Festivala, inicijativa „Odmori u BiH“ i USAID kroz projekat Turizam.

Manifestaciju je otvorio Jamie Jones, svjetska DJ zvijezda. Događaj u prelijepom ambijentu ispod Vodopada Plive pratili su milioni ljudi širom svijeta što je bila najveća svjetska promocija grada putem streaming platforme. Ovaj spektakularni nastup realiziran je u saradnji s partnerima iz Pariza, agencijom Circle koja po cijelom svijetu traži neobične lokacije za priređivanje koncerata, a Jajce je, nakon Dubrovnika, bilo drugi grad na Balkanu u kojem je održan jedan ovakav koncert.

Moon Jun festival, prvi takve vrste u svijetu, okupio je brojna svjetska imena jazz muzike iz SAD-a, Njemačke, Italije i Indonezije, a koncerti su održani na atraktivnim lokacijama u gradu, od platoa Katakombi do Vodopada Plive.

Osim unaprjeđenja turističke ponude, u Jajcu su tokom prošle godine investirali u brojne druge projekte kako bi stvorili što bolji ambijent za život i uređenje grada i općine. Tako je u sanaciju i rekonstrukciju gradskih ulica, lokalnih puteva i mostova na području općine Jajce, sanaciju i rekonstrukciju javne rasvjete, vodosnadbjevanje i kanalizaciju, rekonstrukciju i izgradnju sportske infrastrukture, čišćenje i održavanje zelenih površina i saobraćajnica, izgradnju i sanaciju objekata od značaja za zajednicu i izradu prostorno planske dokumentacije uloženo deset miliona KM.

Briga o mladim

Projekat  „Najbolje poslovne ideje za mlade“ Općina Jajce realizira već sedmu godinu i usmjeren je ka poticaju mladim ljudima da kroz sufinansiranje pokrenu ili razviju vlastiti biznis.

-Na ovaj način želimo potaći mlade da ne napuštaju svoj grad i svoju zemlju – kaže Hozan.

Općina Jajce je i u 2022. godini prepoznala dobre poslovne ideje i kroz bespovratna sredstva u iznosu od po 10.000 KM po korisniku podržala mlade Jajčanke i Jajčane. Za najbolje poslovne ideje u oblasti proizvodnje kartonske ambalaže, razvoja turizma kroz smještaj u ruralnom području, car detailing i servis za održavanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija izdvojeno je 40.000 KM.

U sedam godina Općina Jajce je kroz ovaj projekat izdvojila 550.000 KM i podržala 71 ideju za pokretanje biznisa mladih Jajčana i Jajčanki. Ovo je jedna je od rijetkih općina u BiH koja na ovaj način potiče mlade da se odvaže i počnu vlastiti biznis.

Biznis centar Jajce je projekat nastao 2016. godine koji mladim ljudima nudi edukaciju i usavršavanje poslovnih ideja i vještina, te pruža pomoć pri osnivanju malog biznisa. Općina Jajce ustupila je i opremila prostorije u zgradi Općine, a u 2022. godini za rad Biznis centra izdvojila je 20.000 KM.

Jajce je 22. februara/veljače proslavilo Dan općine. Jajce se prvi put spominje u Povelji iz dubrovačkog arhiva upravo na ovaj datum daleke 1396. godine, a odlukom Općinskog vijeća Jajca iz 2014. godine taj datum je proglašen Danom općine Jajce.

-Slobodno mogu reći da smo ponosni na naše pretke i sve one koji su na bilo koji način uklesali sebe u historiju kraljevskog grada. Jajce je grad s mnogo različitosti, multietničnosti, kulturno-historijskih  spomenika i sve to svjedoči jednoj izuzetnoj prošlosti. Razlike među nama u Jajcu se najmanje primijete i to je ono što nas čini srcem naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine – poručuje Hozan.