Skip to content Skip to footer

Treskavica, planina koja očarava svojom ljepotom

Koliko je dana u godini, toliko Treskavica ima izvora vode. Tako kaže legenda. Ovako prostranu i divlju planinu teško je pretražiti, tako da ova legenda svakako će zasad ostati ipak samo legenda. Ipak, svi oni koji uživaju u prirodi i planinama, a do sada nisu bili na ovoj ljepotici, obavezno je moraju posjetiti. Ovaku ljepotu teško je negdje naći.

Prije polaska, svakako se treba dobro pripremiti i informirati, te odrediti turi kojom ćete ići. Nije ovo planina na koju možete ići automobilom, jer nema puteva za njih. Ako se odlučite planinariti najlakšim putem, onda je to svakako iz sela Turovi kod Trnova. Tu parkirajte automobil i nastavite do planinarskog doma Sustavac.

Žamor planinara

Prelijep jesenji vikend i mi smo iskoristili, te odlučili na kružnu turu preko vrha Oblik, Crnog i Velikog jezera. Kada dođete do planinarskog doma Sustavac odlučujete želite li lijevo, uz Hrasnički potok i Glibavac, ili pak desno prema vrhu Oblik. Mi smo skrenuli desno. Odmah da vas upozorimo da je staza poprilično uništena sječom šume što nam je, uz lošu markaciju, otežavalo kretanje.

Nakon nešto više od dva sata hodanja, stigli smo ispod vrha Oblik koji se nalazi na 1.876 metara nadmorske visine. Potrebno je obići vrh i uskim serpentinama doći na vrh s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolinu. S obzirom da je vrijeme bilo izuzetno povoljno, u daljini se vidi Sarajevo, ali i Jahorina, Bjelašnica, te s druge strane Prenj, Čvrsnica, Maglić, Volujak sve do Crne Gore.

Nakon polusatnog odmora i uživanja u pogledu, krenuli smo se spuštati do Crnog jezera. Prošli smo pored Trokun vrela i zaobišli vrh Ilijaš iza kojeg se nalazi jezero. Što smo se više približavali Crnom jezeru, žamor planinara bio je sve jači. Mnogi su se okupili oko jezera, fotografirali i odmarali, te skupljali snagu za nastavak puta.

Sreli smo ekipu planinara iz Bosanske Krupe. Kažu da su obišli sve planine u okruženju i eto trenutno su tu. Još su s blagom tugom rekli da im je žao što kod njih nema takvih planina. Ipak, složili smo se da oni nedostatak planina u tom dijelu BiH zamjenjuju prelijepom rijekom Unom.

Najveća atrakcija

Nakon kratkog razgovora i fotografiranja, nastavili smo put prema Velikom jezeru gdje smo, kod planinarskog doma Treskavička jezera, napravili još jednu pauzu, napravili fotografije i prikupili snagu za povratak do početne tačke.

Veliko jezero je dugo 220 metara, široko 185, dok maksimalna dubina iznosi šest metara. U jednoj od najvećih atrakcija Treskavice ogledaju se Nikoline i Djevojačke stijene, kao i Krajačića klanac.

Spuštanje do planinarskog doma Sustavac trajalo je oko dva sata. Sunce je polako zalazilo za vrhove Treskavice i hladnoća je počela štipati obraze. Kod Sustavca smo na brzinu popili čaj i krenuli prema Turovima, ostavljajući iza sebe planinu koja je svojom ljepotom iznova i iznova očarava.