Skip to content Skip to footer

Tjentište, epicentar odlične zabave i pozitivne energije

Sredinom augusta na Tjentištu, u Nacionalnom parku Sutjeska, održan je trodnevni OK Fest. Muzički je to festival koji je odavno srušio granice i postao jedan od najvećih regionalnih muzičkih događaja. Događaj prepun pozitivne energije, dobrog provoda, odličnih muzičkih nastupa ove godine održan je sedmi put, istina pod malo otežanim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, ali to nije smetalo desetinama hiljada posjetitelja da uživaju u svemu što su im organizatori pripremili.

Vanja Mišić, PR Festivala, kaže za magazin Visit BiH da su par dana nakon OK Festa sumirali utiske i da su, u najkraćem, prezadovoljni kako je sve proteklo.

-Trudimo se da festival iz godine u godinu raste i to smo postigli i ovog puta. Postavili smo standard koji treba nadmašiti u budućnosti, ali na to gledamo kao izazov – kaže Vanja.

Hiljade posjetitelja

Na pitanje koliko je posjetitelja bilo na ovom događaju, Vanja kaže da su u tri festivalska dana ugostili više od 30.000 posjetitelja.

-Naša najvjernija publika, kamperi, ove godine postigli su rekord. Bilo ih je oko 4.000 i prolazeći kroz festivalski prostor imala sam utisak da gledam more šatora. Imali smo veliki broj gostiju iz regiona, a u prolazu sam imala priliku čuti engleski, njemački, francuski, pa čak i španski jezik – kaže ona.

Prema njenim rij

ečima, smještajni kapaciteti su bili popunjeni u rekordnom roku. Ono što ih je posebno obradovalo je rekordna posjećenost u OK kampu. Naglašava da su kamperi došli dan ranije i pronašli savršeno mjesto za uživanje u produženom vikendu.

Na tri festivalske bine nastupilo je više od 20 regionalnih i domaćih izvođača. Program je osmišljen tako da je počinjao u podne, a završavao u ranim jutarnjim satima.

-U tri festivalska dana pružili smo posjetiteljima vrhunske izvođače i sigurni smo da je svako od njih pronašao nešto za sebe, kada govorimo o žanrovima. Nastupi inostranih izvođača su ove godine izostali isključivo zbog različitih uslova koji važe za putovanja i ulaske u zemlju iz pojedinih zemalja. Zbog toga je njihov dolazak bio logistički teško izvodiv, te smo odlučili da ih prolongiramo za neka bolja vremena – naglašava Vanja.

OK Fest već odavno je mnogo više od muzičkog programa. Organiziraju se dodatni programi, manifestacija kao što su planinarenje, rafting, kino pod otvorenim nebom…

-Tako smo na OK Cinema stage-u imali projekcije filmova „Nebeska tema – film o Vladi Divljanu“ i „Tusta“. U dnevnom terminu kamperi su mogli napraviti predah u OK Book zoni na kojoj su svoje knjige predstavili Dušan Vesić i Marko Šelić – kaže ona.

OK avantura

S obzirom da u BiH ove godine nije bilo nekih većih festivala zbog pandemije koronavirusa, izuzetno je značajno što se OK Fest održao.

-OK team tokom cijele godine misli na svoju publiku. Prošle godine smo, u vrijeme kada su pozorišne sale i kulturni centri bili prazni organizovali OK Fest karavan gdje smo punili prazne sale kulturnim sadržajem koji je podrazumijevao filmske projekcije, koncerte i izložbu fotografija. Nije bilo dileme da ćemo organizovati festival ove godine. Čim smo dobili odobrenje od nadležnih, krenuli smo raditi tamo gdje smo stali i pripremili trodvnevnu OK avanturu – naglašava.

Sada kada se sve završilo vrijedni organizacijski tim sumira utiske, komuniciraju i već su dobili zadatke kako naredne godine napraviti još bolji festival.

-Važno je da rastemo i da nas na tom putu prati naša vjerna publika. Organizacija festivala je posao od 365 dana u godini i radimo to s mnogo pažnje, ljubavi i odgovornosti – kaže Vanja.

Kada su u pitanju planovi za naredni period, Vanja kaže da bi voljeli nastaviti trend stranih izvođača na Festu kao što su to radili godinama unazad.

-Pored toga što je to jedan od načina da Festival raste, veliko je zadovoljstvo upoznati izvođače svjetskog kalibra s magičnim predjelima Nacionalnog parka Sutjeska i slušati njihove utiske. Uvijek se oduševe dobrodošlicom, prirodom, zrakom koji udišu i nose najljepše utiske s našeg festivala – kaže Vanja na kraju našeg razgovora.