Skip to content Skip to footer

Sarajevo Film Festival najbolji turistički brend Kantona Sarajevo

Na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazano oko 230 filmova. Od toga se 49 nalazi u takmičarskim selekcijama. Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović izjavio je danas na press konferenciji da se kroz ovogodišnji Sarajevo Film Festival može dobiti slika savremenog filma i da se radi o dobroj selekcija, koja reflektira kakva je godina bila.

Marjanović je, govoreći o popularnom programu Open Air, istaknuo da će taj program jednim svojim dijelom biti prikazivan u Ljetnom kinu Stari Grad.

– Iako smo navikli da je program Open Air isključivo vezan za Ljetno kino Coca Cola, popularnog Metalca, ove godine se taj program proširio na kino Stari Grad Vijećnica gdje je napravljen poseban fokus na filmove  sa našeg govornog područja – kazao je Marjanović.

Također je istaknuo da će se ove godine u programu Open Air naći i filmovi koji su realizovani uz podršku Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk istaknuo je da je Sarajevo Film Festival manifestacija svjetskog glasa,  te da ga treba i dalje razvijati.

On je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Kantona Sarajevo subvencionirala dva bh. filma koji će senaći u programu Open Aira, te naglasio kako ulaganja u film biti jedan od smjerova Vlade Kantona Sarajevo.

– Davno smo o Sarajevo Film Festivalu prestali govoriti isključivo kao filmskom festivalu. Danas je SFF jedna privredna djelatnost koja u devet dana održavanja inkasira desetine miliona KM u budžet – istaknuo je premijer Uk.

Ministar kulture i sporta Kenan Magoda kazao je da Sarajevo Film Festival šalje sliku Sarajeva u svijet, te je istaknuo da je ponosan što je Vlada Kantona Sarajevo sufinansirala film koji će otvoriti SFF. Radi se o filmu „Poljubite budućnost“, Nenada Čičina-Šaina.

Magoda je istakao da je  podrška SFF-u bezrezervna  i da se svake godine treba povećavati.

Vršilac dužnosti predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić istaknuo je značaj SFF-a za turizam u Sarajevu.

– Sarajevo Film Festival je  naš najveći brend. Naša sezona koja traje 12 mjeseci od 365 dana doživljava kulminaciju u augustu u vrijeme  Sarajevo Film Festivala – kazao je Fazlagić, istaknuvši da su već kapaciteti popunjeni, rezervisani, te da se traži “krevet više”.

U programu Open Air koji je danas predstavljen bit će prikazani filmovi: “Adaptacija“, Spikea Jonzea, „Asteroid city“, Wesa Andersona,“ Bosanski lonac“, Pave Marinkovića, „Hotel Pula„ Andreja Korovljeva, „Kajmak“, Milche Manchevskog, „Klub Zero„, Jessice Hausner, „Kraljevstvo životinja“,  Thomasa Cailleya, „Opalo lišće”,  Akija Kaurismäkija, „Poljubite budućnost“, “Prošli životi“, Celine Song, „Samo kad se smijem“, Vanje Juranić, „Sirin“, Senada Šahmanovića, „Smrt djevojčice sa žigicama“, Gorana Kulenovića, „Umri prije smrti“,  Ahmeda Imamovića i „Zaista, nikad nisi bio ovdje“, Lynne Ramsay.