Skip to content Skip to footer

Reportaža španskog El Paisa o Sarajevu: Raznoliki muzeji, beskrajni krajolici i primamljivi restorani

Najčitaniji španski dnevni list El Pais objavio je tekst o Sarajevu “Istražujući Sarajevo: raznoliki muzeji, beskrajni krajolici i primamljivi restorani”. Ovaj list Sarajevo opisuje kao balkanski grad koji je prevazišao duhove prošlosti i može se pohvaliti brojnim, manje poznatim atrakcijama.

-Prva stanica koju trebate posjetiti je Baščaršija, osmanska četvrt izgrađena u 15. vijeku na jednoj od obala rijeke Miljacke koja protiče kroz grad. U baščaršijskim uličicama, prepunim malih zanatskih radnji, postoji bezbroj mogućnosti da se upije tradicija ovog mjesta, kušajući tradicionalne kolače poput baklave ili kadaifa uz bosansku kafu. U blizini starog bazara nalazi se jedna od najatraktivnijih građevina u historijskom centru grada, Gazi Husrev-begova džamija koja datira iz 16. stoljeća – piše El Pais.

Zaljubljenicima u historiju i umjetnost, El Pais savjetuje posjetu mnogobrojnim sarajevskim muzejima. Za posjetioce koje zanima ratna historija grada, nezaobilazni su Muzej ratnog djetinjstva i Galerija 11/07/95. Ukoliko više volite sport, vrijedi posjetiti Olimpijski muzej BiH i prisjetiti se da je Sarajevo 1984. godine bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara, te uživati u olimpijskim planinama, gdje kao poseban dragulj koji privlači sve više ljubitelja zimskih sportova, ovaj list ističe planinu Igman.

Za najljepšu sliku grada smještenog u dolini između Dinarskih Alpa, El Pais preporučuje šetnju do nekog od historijskih naselja, poput Kovača, Vratnika ili Bistrika, odakle se pruža izuzetan pogled na Sarajevo i mogućnost da sagledate velike historijske etape kroz koje je ovaj grad prošao, a koje se ogledaju u njegovoj arhitekturi – osmansku, austrougarsku i socijalističku.

Za potpuni doživljaj, El Pais navodi da u Sarajevu možete očekivati respektabilan broj restorana u kojima ćete zaokružiti dan probajući tradicionalnu bosansku kuhinju i uživati u opuštenoj atmosferi.