Skip to content Skip to footer

Prva humanitarna izložba “Kulturno historijska naslijeđa Sarajeva kroz modernu umjetnost“

U organizaciji udruženja za podsticaj kulture i sporta PROFESIONAL uspješno se završio projekat KULTURNO HISTORIJSKA NASLIJEĐA SARAJEVA KROZ MODERNU UMJETNOST. Projekat je trajao dva mjeseca, a realizovao se u Dječijoj kući Novo Sarajevo .

Projekat  je okupljao oko 70 mladih srednjoškolaca uzrasta 14 do 17 godina iz 12 srednjih škola iz Kantona Sarajevo koji će u budućnosti biti ambasadori kulturne baštine u svojim školama te prenositi stečeno znanje svojim vršnjacima.

Prema riječima organizatora projekta Ajle Resić i Lejle Radović svaki od učenika je imao mogućnosti predstavljati historiju, tradicije i kulturnog naslijeđa Sarajeva kroz svoj poseban umjetnički likovni doživljaj. Projekat je omogućio učenicima da pokažu svoje znanje, kvalitete i talente.

U toku projekta učesnici su prolazili i učili sve likovne tehnike, upoznavali se sa baštinom grada Sarjeva i kao kruna dvomjesečnog rada projekat se završio prelijepom izložbom koja je imala humanitarni karakter.

Izložba je bila prodajnog karaktera i nadmašila sva očekivanja, mnogobrojni radovi, razne tehnike, a naravno divni ljudi koji su dolazili da to pogledaju izložbu i kupe radove te na taj način podrže umjetnost i mlade učesnike koji su pokazali svoju kreativnost. Mnogi posjetioci su uživali u izložbi te su podržali svoje kolege iz srednjih škola koji su svojim kreativnim doprinosom predstavljali škole iz Kantona Sarajevo.

Skupljeni novac u iznosu od 680,00 KM je uplaćen na ŽR humanitarne organizacije Pomozi.ba za dječaka Erminu Hafizoviću kojem je potrebna finansijska podrška za liječenje srca. Vizuelni identitet projekta je urađen po ideji Ajle Nuhić, učenice srednje umjetničke škole.

Ispred organizacije se želimo zahvaliti Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, sponzorima BAUMIT, ARGETA junior, COCTA, OPTIKA MEDIA kao i svim medijima koji su podržali projekat.

Organizatori projekta “KULTURNO HISTORIJSKA NASLIJEĐA SARAJEVA KROZ MODERNU UMJETNOST” ispred Udruženja za podsticaj kulture i sporta Profesional su Lejla Radović i Ajla Resić Džanbegović.