Skip to content Skip to footer

Jajce: XV Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“

Izložbom Kaligrafije Abdulhaka Hadžimejlića i Elvedine Hebib u subotu, 7.5.2022. godine u Jajcu počinje XV Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje“ manifestacija koja se u Jajcu održava od 2007. godine.

Ovaj svojevrsni poetski kliktaj  još jedan je kulturni događaj kojim se okiti kraljevski grad Jajce. Ovogodišnje, petnaesto izdanje, održat će se u periodu od 7.5. do 15.5.2022. godine. Svi sadržaju bit će upriličeni u Domu kulture Jajce.

Festival “Plivske omahe” je manifestacija zasnovana na ideji poticanja i promovisanja suživota različitih vjerskih i nacionalnih zajednica i kroz kulturološki dijalog, koji kroz duhovnu muziku, folklor, običaje, književne i muzičke večeri, izložbe, promocije književnog stvaralaštva i okrugle stolove, evocira građansku svijest u našem društvu s posebnim akcentom na upoznavanje mlađih naraštaja s bogatstvom različitosti.

Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“ – bosanskohercegovačko višeglasje tokom svog trajanja u Jajcu okuplja najpoznatije pisce, pjesnike, likovne umjetnike, eminentne i poznate osobe iz vjerskog i duhovnog života svih konfesija u BiH, te najpoznatije horove i zborove koji u svom repertoaru gaje i izvode duhovnu glazbu.

Dom kulture Jajce ovu značajnu kulturnu manifestaciju organizuje u saradnji sa vjerskim i kulturnim institucijama iz Jajca uz svesrdnu podršku Općine Jajce i Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Svečano otvaranje Festivala bit će upriličeno u subotu, 7.5.2022. godine u 12:00 sati na platou Doma kulture Jajce.