Skip to content Skip to footer

Planinarenje u Jajcu aktivno je od vremena Austrougarske monarhije

Jajce je jedan od rijetkih bosanskohercegovačkih gradova koji se može pohvaliti izuzetnim prirodnim ljepotama. Tu su Plivski vodopad u centru grada, jedan je od najljepših u Evropi, Plivska jezera, rijeka Vrbas na kojoj se redovno održavaju regate, brojni kulturno-historijski spomenici… Osim toga, grad ima i svoje planine. Hum je na sata hoda od centra Jajca s izuzetnim pogledom na grad, a prilično je zahtjevan za ispenjati.

Na sjeveroistoku, preko Dnolučke planine, povezan je sa Vlašićem, i smatra se jednim od obronaka planine Vlašić. Na sjeveru graniči nevjerovatan kanjon rijeke Ugar, koji je do sada jedan od rijetkih netaknutih kanjona. Osim za rafting, ronjenje, kajak na mirnim vodama, a u zimskom periodu radi i Ski centar Ranča, za Jajce se može reći da je grad sa izuzetnim prirodnim ljepotama, pogodan za planinarenje.

Počeci organiziranog planinarenja u Jajcu sežu daleko, po predanjima, u vrijeme Austrougarske monarhije, a prvi dostupni pisani tragovi su iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Godine 1926. spominje se “Društvo za unapređenje planinarstva Kosmos”. Također, 1938. mijenja ime u Planinarsko društvo (PD) Gorica. Iste godine društvo otvorilo je prvu planinarsku kuću u Šedincu, ispod planine Gorica.

Brojne aktivnosti

Nakon Drugog svjetskog rata, 1949. godine, grupa entuzijasta osniva Planinarsko društvo Ranče, po istoimenoj planini. Nakon četiri godine rada, društvo se gasi i planinarske aktivnosti zamiru sve do 1961. godine. Te godine u posjetu firmi Energoinvest u Jajcu dolazi grupa planinara iz istoimenog društva iz Sarajeva. Prilikom posjete rađa se ideja o osnivanju istoimenog društva u Jajcu. Ideja se ubrzo realizuje i društvo počinje s radom. Prvi predsjednik je bio Ćamil Ljubović, a sekretar Osman Rupić. Godine 1963. počinje izgradnja planinarskog doma na Ćusinama. Skupština društva donosi odluku o promjeni naziva u Planinarsko društvo Ćusine. U narednim godinama, sve do zadnjeg rata, društvo aktivno radi. U ratnom vihoru rad društva zamire, da bi 2002. godine ponovno pokrenuo rad.

-Prvi od zadataka Upravnog odbora bila je obnova planinarskog doma, koji je uništen nakon rata. Zbog tih aktivnosti  nekoliko godina nije bilo značajnijih pohoda i tura. Nakon što je dom doveden u upotrebno stanje, naši članovi nalaze vremena i odlaze na pohode drugih udruženja, a i sami organizuju ture u okolini grada. Ekipe naših planinara ponovo pohode visoke vrhove poput Triglava, Maglića, Olimpa, Musale, Durmitora… Povezali smo se s društvom Vitorog iz Šipova i zajednički organiziramo niz pohoda, na Vitorog, Šator, Sinjakovo uz veliki broj učesnika. Uz ove, društvo organizuje mnogobrojne ture za građane u okolini našeg grada – Gola planina, Ranče, Otomalj, Hum, Bešpelj, Komotin… Poseban naglasak se daje na rad s mladima, tako da su ponovno zaživjele sekcije po školama. Za njih organiziramo posebne obrazovne ture i višednevne kampove u našem domu – kaže Velid Hrnjić, predsjednik PD Ćusine, za magazin Visit BiH.

Prema njegovim riječima, njihovi članovi aktivno rade na uređenju i markiranje staza u okolini Jajca. Za sve zainteresirane Hrnjić preporučuje stazu Otomalj, 1.054 metara nadmorske visine, koja je srednje zahtjevna, a nagrada za uloženi napor prelaženja ove ture je nestvarni pogled na dolinu Plive.

-Spomenuo bih uspon na planinu Hum, (1.162 m) koja, osim prelijepog pogleda i zanimljive flore, nudi i obilazak mjesta gdje je sahranjen posljedni bosanski kralj Stjepan Tomašević. Prilikom obilaska ove staze moguća je i posjeta izvrsnoj botaničkoj bašti koju je formirao jedan od doajena jajačkog planinarstva Sakib Kliko. Interesantne su i staze Bešpelj-Komotin s nekoliko nekropola stećaka, vidikovcem iznad kanjona Ugra i ostacima srednjevjekovnog dvorca Komotina, zatim planina Ranča, s najvišim vrhom na našoj općini – Suhi vrh (1.433 m), Gola planina s pogledom na grad i Plivska jezera, čitav niz staza koje vežu za planinarski dom – naglašava on.

Osim planinarskog aktivnosti PD Ćusine jedno je od najaktivnijih kada je u pitanju društveni aktivizam i saradnja s Općinom i drugim institucijama.

-Valja spomenuti da smo sedam godina bili organizatori manifestacije “Susreti na Plivskom jezerima – dan s dijasporom” u saradnji sa Općinom Jajce, kojoj je prisustvovalo više hiljada naših sugrađana. Održavala se na plaži Malog plivskog jezera, uz dosta sportsko-zabavnih sadržaja. Druga naša manifestacija je “Biciklijada dolinom Plive” koja povezuje tri općine, Jajce, Jezero i Šipovo, trasom stare uskotračne pruge. Duga je 33 kilometra, start je od ušća Plive u Vrbas (Vodopad), a cilj je na samom izvoru Plive (Pljeva). Održava se 11 godina zaredom, uz veliki broj učesnika iz BiH i  goste iz drugih zemalja – ističe Hrnjić.

PD Ćusine aktivno je i na polju ekologije gdje su imali niz zapaženih aktivnosti.

– Zajedno s Rafting klubom Jajce, Sportsko-ribolovnim udruženjem Zlatovčica, Kajak kanu klubom, Družinom izviđača Gola planina organizirali smo i realizirali velik broj ekoloških akcija, naravno uz pomoć Općine Jajce. Realizirali smo pilot projekat izgradnje prečistača sanitarnih otpadnih voda na našem domu. Bili smo više godina koordinatori velike akcije Let’s do it-očistimo planetu za jedan dan. U saradnji s vrtićem Bare, osnovnim i srednjim školama, Centrom za socijalni rad i drugim ustanovama organizirali smo veliki broj tura obrazovno-ekološkog karaktera, pošumljavanja, časova historije u prirodi… Imamo odličnu saradnju sa susjednom općinom Jezero. Kroz zajedničke aktivnosti trasirali smo i markirani “Stazu tolerancije-Otomalj” koja povezuje dvije općine. Uz podršku Općine Jajce realizirali smo projekat “Zelena učionica”. Radi se o obrazovnoj stazi s pokaznim tablama za učenike osnovnih škola i vrtića – kaže on.

Izgrađen je i Planinarski dom na Ćusinama, uz veliko odricanje članova PD. Većina radova je izvedena vlastitim sredstvima uz pomoć pojedinih privrednika, Općine Jajce i organizacije USAID, a tu je i pokojni Dubravko Lovrenović, čija im je podrška pomogla. Dom se nalazi u 540 metara nadmorske visine, neposredno iznad Velikog plivskog jezera, a smještajni kapacitet je 50 osoba, u 25 mjesta i ostatak u potkrovlju. Dom radi većinom vikendom i po dogovoru s gostima.

Bogatstvo planinama iniciralo je i osnivanje Kluba „Prijatelji prirode“. Godine 2008. osnovan je kao Udruženje građana s ciljem unaprijeđenje planinarstva i planinarskog turizma, kao i zaštita životne okoline. Iako mlado, Udruženje u svojim redovima ima zavidan broj iskusnih planinara i članova raznih zanimanja koja obogaćuju rad Kluba (inžinjeri šumarstva, šumari, prosvjetni radnici, studenti raznih studija, historičari… Klub konstantno broji 35-40 članova, a broj mladih iz godine u godinu varira i kreće se do desetak članova.

Prijatelji prirode

-Od svoga osnivanja Klub je organizirao mnoštvo izleta u planinama BiH, ali i van naše zemlje. U visokogorstvu smo ostvarili značajne rezultate, pa smo tako za nepunih pet godina postojanja izveli uspone na sve vrhove više od 2.000 metara u BiH, pohodili smo Julijske Alpe. U 2012 godini smo u sklopu projekta obilježavanja 120 godina planinarstva u BiH bili učesnici uspona na najviši vrh Balkana (Musala). U okviru godišnjeg plana svakako se nađe neki od vrhova susjednih zemalja. Na području općine Jajce obilježili smo na desetine kilometara planinarskih staza i puteva, koje uredno održavamo i remarkiramo. Izgradili smo nekoliko nadstrešnica i pomoćnih objekata. Na Ekološko-pokaznoj stazi na Humu postoji i botanička bašta Humljanka u vlasništvu našeg dugogodišnjeg člana i jednog od osnivača Kluba, Sakiba Klike. Klub je 2010. godine otvorio prvu Speleološku šetnicu u BiH koju je do sada posjetilo više od 1.000 planinara i zaljubljenika prirodnih ljepota iz raznih društava i klubova – kaže Enis Ajkunić iz ovog klub za magazin Visit BiH.

Prema njegovim riječima, vršeno je i nekoliko speleoloških istraživanja, a vrijedi pomenuti da su otkrivene i dvije nove endemske vrste pećinskih buba.

-U 2011. Klub je sklopio Ugovor o zaštiti i spašavanju s teško dostupnih terena.  To je preteča osnivanja GSS-a Jajce, a naši članovi su prvi registrirani spasioci u našem gradu pri FGSS – kaže.

U svom kalendaru Klub ima redovne pohode koje organizira svake godine – Zimski pohod preko Gorice, Tragom prvog izleta u decembru, a povodom rođendana Kluba, U susret proljeću na Hum – Speleološka šetnica u septembru.

-Do sada smo organizirali mnoštvo izleta za građane po planinama BiH, kao i na domaćim terenima. Redovni smo učesnici na planinarskim sletovima, kao i na svim akcijama koje organizuje Planinarski savez BiH. Također, redovni smo učesnici na pohodima koje organiziraju ostala planinarska društva. Mnoštvo izleta na međunardnom polju smo organizirali i izveli, a u svom godišnjem kalendaru imamo uvijek neku veću aktivnost – kaže on.

Ističe da je saradnja s Općinom Jajce do sada bila besprijekorna, te se nada da će tako i ostati. U situacijama kada se nisu imali kome obratiti za pomoć, naglašava Ajkunić, Općina je uvijek bila tu.

-Za naredni period imamo mnogo planova, a nadamo da će se kompletna situacija s pandemijom popraviti kako bi se mogli normalno vratiti aktivnostima. Već duže vrijeme planiramo izradu planinarskogo vodiča naše općine, pa se nadamo da ćemo pronaći sredstava i mogućnosti za realizaciju ove ideje, koja će dodatno obogatiti sadržaj turističke ponude našeg grada. Ispod Huma smo započeli jedan manji projekat izrade planinarskog skloništa. Za sada smo napravili nadstrešnicu i pripremili teren za nastavak aktivnosti. Glavni cilj je prenijeti ovo sve na mlade generacije i ostaviti prirodne ljepote na čuvanje – naglašava na kraju.