Skip to content Skip to footer

Park prirode Blidinje: Prvi BASE skok s najviše litice u BiH

Park prirode Blidinje sve više se prepoznaje i kao atrakcija za one željne adrenalina, piše na Instagram profilu Visit Blidinje. Na svom profilu podijelili su snimak BASE skoka s litica Velikog Kuka. Ovo je ujedno i prvi BASE Jump u Parku.

-Ovo mjesto je samo po sebi nevjerovatno, a kada se pojedinci odvaže i skočiti, onda je promatranje svega toga nešto najbolje što vam se može dogoditi. Litice Velikog Kuka su jedne od najvećih u ovom dijelu Europe s više od 1.300 metara kamenih klisura koje nadopunjuju jedna drugu do iznad 1.800 metara nadmorske visine. Kada tu dodamo i najdublji kanjon u ovom dijelu Europe, Kanjon Dive Grabovice koji seže više od 1.800 metara u visinu, onda sigurno znamo da je to mjesto pogodno i za ovakve podvige. Visina litica i dubina te dužina kanjona savršeni su za prelete koji mogu biti i najduži na Balkanu pa i šire – napisali su.

-Jednom riječju, spektakularno!! Tako možemo opisati ovaj video s glave jednog od skydivera a s ponosom ga dijelimo sa vama. Ovim putem se zahvaljujemo momcima na smjelom pothvatu, a također i @zehrudin_isakovic koji je došao na ovu ideju te ih doveo do ovog mjesta i organizirao cijeli događaj.

Instagram will load in the frontend.

Forografije i video skoka objavio je i Zehrudin Isaković koji je, između ostalog, napisao kako mu je “bilo veliko zadovoljstvo biti s hrabrim momcima koji su se bacili u 1.600 metara duboku liticu”.

Instagram will load in the frontend.

Skakači koji su učestvovali u ovom historijskom poduhvatu su Robert Pecnik, Matevž Lukić, Edo Senica, te Nejc Sedovnik.