Skip to content Skip to footer

Panel diskusija “Razvoj poslovnog turizma u Bosni i Hercegovini – potencijali i prilike”

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i PoslovniTurizam.ba/BH-meetings.com ogranizirali su u Bošnjačkom institutu u Sarajevu panel diskusiju na temu „Razvoj poslovnog turizma u Bosni i Hercegovini – potencijali i prilike”. Učesnici panel diskusije bili su istaknuti stručnjaci iz oblasti turizma i kongresne industrije; Haris Fazlagić – predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nermina Sefer – direktorica hotela Hills, Belmina Bajrović – direktorica hotela Holiday, Feđa Begović – direktor projekta USAID Turizam, Enis Hadžimujić – vlasnik Business Concierge Center Sarajevo, te Almir Peštek – profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Pred oko 50-ak okupljenih predstavnika turističke i hotelske industrije, poslovne zajednice i medija govorilo se o razvoju i prilikama za poslovni turizam u Bosni i Hercegovini, te su predstavljene funkcionalnosti i ciljevi prvog specijaliziranog portala u Bosni i Hercegovini posvećenog poslovnom turizmu.

Zahvaljujući portalu PoslovniTurizam.ba/BH-meetings.com mapirano je oko 50 hotela, posebnih prostora i agencija na nivou BiH, s namjerom da se objedine sve dvorane koje su namijenjene za poslovne susrete.

Učesnici panela su naglasili da Sarajevo trenutno ima vrhunske kapacitete za održavanje kongresa, seminara i sajmova kroz nekoliko prestižnih hotela kao što su Hills, Europa, Hollywood, Holiday, Bristol, Radon Plaza, Marriott, Central i Ibis Style, koji su opremljeni najmodernijom infrastrukturom potrebnom za organizaciju poslovnih evenata. Međutim, usaglašeno su zaključili kako Bosna i Hercegovina ima neiskorištene potencijale u koje treba mnogo ulagati.

Poslovni turizam u Bosni i Hercegovini je trenutno u fazi razvoja, te kako bi mogao značajnije napredovati potrebna je institucionalna podrška i daljnji razvoj infrastrukture važne za poslovne susrete, zaključeno je na panelu.