Skip to content Skip to footer

Otkrijte Bosnu i Hercegovinu, najuzbudljiviju destinaciju na svijetu!

Smještena u srcu Balkana, Bosna i Hercegovina jedna je od najbolje čuvanih tajni svijeta. Oni koji se upuste u njeno okrilje uživat će u očaravajućem spoju istoka i zapada, gdje se putevi ukrštaju do zidina srednjovjekovnih dvoraca, kaldrme osmanske čaršije i modernih gradova. Bujni pejzaži, ispunjeni vodopadima i mirnim rijekama, služe kao pozadina mjestima bogatim historijom i živom kulturom.

Bilo da se penjete po planinskim terenima, istražujete njenu prošlost ili jednostavno šetate njenim ulicama i kaldrmama, Bosna i Hercegovina obećava nezaboravno putovanje na svakom koraku. Istražite neke od projekata i inicijativa koje pokazuju najbolje od onog što Bosna i Hercegovina ima da ponudi.

Model Hub & Spokes: intrigantna putovanja u blizini Sarajeva, Mostara i Banje Luke

Putovanje nije samo istraživanje novih mjesta; to je zapravo individualno iskustvo različitih kultura i način da se stvori autentična priča o lokalitetu. Kako bismo omogućili da posjetitelji koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu steknu najljepše uspomene i obogate svoje iskustvo destinacije, kreirali smo jedinstven model koji povezuje živopisne gradove i šarmantne manje lokalitete u njihovoj neposrednoj blizini.

Model Hub and Spokes povezuje glavne destinacije (Hubs) i stvara jednostavan pristup različitim zanimljivim turističkim iskustvima, destinacijama i atrakcijama (Spokes). Ovaj inovativni pristup omogućava putnicima da detaljnije istraže kulturno naslijeđe i raznolikost zemlje, sve u okviru 90 minuta vožnje.

Istražite modele Hub & Spokes prilagođene Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci danas i započnite putovanje puno avantura i novih otkrića o skrivenim čudima širom Bosne i Hercegovine. Ovi itinereri će vam otkriti više od 100 detaljnih prijedloga za jednodnevne izlete širom Bosne i Hercegovine!

Saznajte više na https://bit.ly/Sa-Mo-BL.

Najljepša sela Bosne i Hercegovine

Najljepša sela Bosne i Hercegovine predstavljaju jedinstvena i autentična iskustva za posjetioce, pružajući uvid u bogatu kulturnu baštinu i prirodnu ljepotu zemlje. Inicijativa ima za cilj promovirati i čuvati tradicionalnu arhitekturu, kulturno naslijeđe i prirodne ljepote ruralnih područja BiH, prepoznajući potrebu da se ova jedinstvena i autentična mjesta očuvaju i podijele s posjetiocima iz cijelog svijeta.

Inicijativa Najljepša sela Bosne i Hercegovine trenutno obuhvata 14 sela širom zemlje, svako sa svojim posebnim karakterom, historijom i kulturnim značajem. U ovim selima možete pronaći tradicionalnu arhitekturu, uključujući kamene kuće, drvene mostove i drevne tvrđave, kao i slikovite pejzaže valovitih brežuljaka, kristalno čistih rijeka i bujnih šuma.

Saznajte više na https://mbv.ba/.

Vinska cesta Hercegovine

Dobrodošli na Vinsku cestu Hercegovine, dio Kulturne rute Vijeća Europe Iter Vitis, putovanje koje će vas odvesti kroz predivnu južnu regiju Bosne i Hercegovine, uključujući Mostar, Europski Grad Vina Dionisio 2023!

Vinska cesta Hercegovine je simbioza autentičnih kvalitetnih vina regije i gostoljubivosti njenih ljudi, koja obuhvata oko 30 vinarija. Uz prostrane vinograde, sjajnu gastronomiju koja varira od rustičnih jela do sofisticiranih kulinarskih iskustava i kvalitetan smještaj, Vinska cesta Hercegovine obilježena je posvećenošću tradicionalnoj proizvodnji vina regije.

Hercegovina je poznata po svojoj mediteranskoj klimi, predivnim pejzažima i autentičnoj kulturnoj baštini, privlačeći posjetioce iz cijelog svijeta. Dok istražujete dramatični hercegovački kraški pejzaž, naići ćete na prostrane vinograde koji oslikavaju kulturu i historiju lokalnih zajednica.

Proizvodnja proslavljenog, kvalitetnog regionalnog vina duboko je ukorijenjena u hercegovački krajolik, a izvanredno vino regije savršeno se uparuje s toplom gostoljubivošću njenih ljudi. Danas je Hercegovina poznata po izboru autentičnih vina, od kojih su najpoznatije sorte žilavka, blatina, trnjak i vranac.

Saznajte više na https://hwr.ba/.

O USAID-ovom Projektu razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam)

Ovu aktivnost podržava Vlade SAD-a kroz Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

S ciljem pozicioniranja Bosne i Hercegovine kao konkurentne destinacije na globalnom tržištu, USAID Turizam radi na unaprjeđenju ljudskog kapitala u turističkom sektoru, poboljšanju pristupa financiranju za turističke kompanije, razvijanju inovativnih turističkih proizvoda, usklađivanju politika i propisa i revoluciji brendiranja i promocije destinacije. Kroz širok pristup održivom razvoju turizma, USAID Turizam doprinosi ekonomskom rastu i društvenoj harmoniji u Bosni i Hercegovini.

Saznajte više na https://turizambih.ba/.