Skip to content Skip to footer

Nema samo kulturno-historijske spomenike: Rijeke i jezera ponos su Jajca

Nijedan grad u Bosni i Hercegovini nema tako bogatu turističku ponudu kao Jajce. Kraljevski grad bio je prijestolnica bosanskih kraljeva, u njemu su se dogodili neki od najvažnijih historijskih događaja za našu zemlju, u svom užem gradskom jezgru ima 30 nacionalnih spomenika, a može se pohvaliti i prelijepim vodopadom koji se nalazi u strogom centru grada.

Osim po kulturno-historijskom naslijeđu, Jajce je izuzetno bogato i vodama, odnosno rijekama i jezerima pa ga sve to zajedno čini jednim od najvažnijih i nezaobilaznih turističkih destinacija u BiH. Kada kažemo Jajce, prvo što nam pada na pamet je prekrasan vodopad koji se nalazi na samom ušću Plive u Vrbas. Visok je 22 metra i spada među 12 najljepših vodopada u svijetu. Smatra se da je vodopad nastao pre 50.000 godina. Korito rijeke Plive i sam vodopad formirani su u poroznom materijalu – sedri.

Pet kilometara od grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero. Nastali su transformacijom toka Plive, koja se koristi i kao značajan hidroenergetski resurs. Plivska jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe. Veliko Plivsko jezero, zbog specifične gustoće vode, idealno je za vožnje kajaka i kanua, te kajakaška natjecanja.

Sportovi na vodi

Ovakvo bogastvo vodama doprinijelo je da Jajce postane središte sportova na vodi, ali i sportskih klubova koji bilježe zapažene rezultate, te upotpunjuju turističku ponudu. Jedan od takvih klubova je Rafting klub Jajce koji postoji od 2009. godine. Sve je počelo kada se grupa zaljubljenika u ovaj sport udružila i kupila rafting čamac, te učestvovala na već postojećim regatama i sama organizirala spust niz Vrbas.

-Mi smo kao klub orjentirani na to da se bavljenjem veslanjem, kroz sport i rekreaciju u duhu pravila kluba provode zacrtani zadaci – okupljanje djece, omladine i odraslih s ciljem podizanja fizičke kulture, zdravstvenog stanja, prijateljstva, radnih navika i općeg smisla za društveni život – kaže Mumin Keljalić, član Upravnog odbora ovog kluba, za magazin Visit BiH.

Osim toga, kaže Keljalić, angažirani su na čuvanju i zaštiti čovjekove okoline, sarađuju s Civilnom zaštitom u slučaju prirodnih i drugih nepogoda, promociji prirodnih i kulturno-historijskih resursa općine i šire.

-Kao neprofitna organizacija nismo strogo orijentirani na bavljenje komercijalnim raftingom kao mnogi drugi na našim rijekama, ali uvijek smo spremni zainteresiranim pružiti dio užitka na Vrbasu ili Plivi. U skladu s tim često organiziramo team buildinge za naše firme-donatore, sportska i druga udruženja u Jajcu kako bismo im uzvratili na pažnji i pomoći u našem radu. Također, uz prethodnu najavu smo organizirali i komercijalne ture s pojedincima ili grupama koje nam preporuče naše turističke agencije ili vlasnici hotelskih smještaja kako bi upotpunili njihovu ponudu i produžili boravak gostiju u Jajcu – kaže Keljalić.

Prema njegovim riječima, Jajce ima zaista izvanredne prirodne resurse, 30 kilometara Vrbasa koji je cijelim svojim tokom kroz općinu plovan i veoma zahtijevan za rafting, kajak i kanu na divljim vodama. Ture na Vrbasu, standardno od Torlakovca do Jajca uz zaustavljanje u kampu u Vincu i ispod vodopada traju tri do četiri sata, a po želji gostiju prave i kraće ture. Tu su i pauze uz roštilj na obali Vrbasa, a odigra se i poneka fudbalska utakmica.

-Naša prednost je da smo na dvije rijeke, tako da po želji zainteresiranih radimo rafting i na mnogo mirnijoj rijeci Plivi i to od Sokočnice kod Šipova pa do Plivskih jezera. Ova tura traje i četiri do pet sati sati zavisno od ekipe, odnosno da li je raspoložena za veslanje ili lagano uživanje u čarima ljepotice Plive i okoline – kaže on.

Svake godine, sa izuzetkom prošle, klub organizira zavidnu međunarodnu rafting regatu na Vrbasu na potezu od Torlakovca do Pruda u Jajcu u dužini oko 25 kilometara.

-Program regate uvijek bude interesantan i svi učesnici se ponovo vraćaju. Nakon vožnje od 1,5 sat pravi se pauza za marendu u kampu u Vincu, a zatim se vozi još dva sata do vodopada gdje se obavezno organizira kupanje i skokovi u bazenu ispod vodopada. Ovo je jedinstven doživljaj za sve učesnike i oduševljenju nema kraja. Naš klub je 2013. godine organizirao prve takmičarske skokove s vodopada uz učešće 11 skakača iz cijele regije – ističe on.

Rafting klub Jajce je često angažiran na ekološkim projektima. Svake godine ćiste tok i obale rijeka Vrbasa i Plive, a naročito prije regate u junu. Također, redovno učestvuju na svim eko-akcijama u organizaciji drugih udruženja ili Općine Jajce.

-Prošle godine smo nakon izbijanja pandemije koronavirusa bili angažirani pri štabu Civilne zaštite na dostavi lijekova i hrane starijim osobama, te opremanju privremenih stacionara i dezinfekciji javnih prostora (škole, stubišta u zgradama..). Jedna naša ekipa rafera je među prvima u zemlji priskočila u pomoć poplavljenima u Maglaju 2014. godine – kaže Mumin.

Svjetska takmičenja

Kajak kanu klub Jajce postoji nešto više od 50 godina i kontinuirano radi od samog početka. Klub je prije nekoliko godina predstavljao Bosnu i Hercegovinu na svjetskom kupu gdje su ostvarili plasman u polufinale. Zbog specifične gustoće vode u Velikom Plivskom jezeru, 1963. godine ovdje je održano Evropsko i vanredno Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Mirza Varenikić, predsjednik Kajak kanu kluba Jajce, kaže za magazin Visit BiH da su u poslijeratnom periodu uložili mnogo truda da se vrate na stare staze.

-Zbog bogatstva voda u Jajcu imamo idealne predispozicije za razvoj sportova na vodi. Uspjeli smo u Jajce vratiti održavanje prvenstva BiH i FBiH gdje se okupljaju najbolji kajakaši. Zbog specifičnosti vode i idealnih uvjeta zadnjih godina domaćini smo veslačkim reprezentacijama Srbije i Turske koji se ovdje pripremaju, a u narednom periodu očekujemo i druge reprezentacije – kaže Mirza.

Kada su u pitanju planovi za naredni period, Mirza kaže da u narednom periodu, zajedno s Općinom Jajce, žele uraditi rekonstrukciju i sanaciju postojećih sportskih objekata na Plivskim jezerima za koji je već urađena projektna dokumentacija.

-Tako ćemo postati respektabilan centar sportova na vodi u BiH. A s obzirom da je Jajce poznato po svojim jezerima, svake godine očekujemo nove članove u klubu koji žele isprobati vožnju jezerom, kako takmičarskim tako i rekreativnim čamcima – poručuje on.

A gdje ima i vode, ima i ribolovaca. Jajce je uvijek bilo poznato po odličnim ribolovcima. Sportsko-ribolovno udruženje „Zlatovčica“ jedno je od najuspješnijih, stalni su učesnici velikih takmičenja u kojima ostvaruju odlične rezultate.

– Jajce je bilo domaćin 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju 2015. godine i 16. Evropskog prvenstva u mušičarenju, a svake godine imamo i kantonalna i državna takmičenja u lovu na plovak – kaže Mario Rajić, predsjednik Sportsko-ribolovno udruženja „Zlatovčica“.

Rijeke i jezera su, kaže on, izuzetno bogata riječnom i jezerskom pastrmkom, lipljenom, šaranom i ostalim slatkovodnim ribama.

-U centru Jajca peca se uz poseban režim – uhvati i pusti. S obzirom da smo bili domaćini velikih svjetskih takmičenja koja se moraju održavati na jezeru, naša želja je da ponovo organiziramo jedno takvo takmičenje – kaže Rajić.

Prema njegovim riječima, s pravom se mogu nadati novoj organizaciji jednog takvog takmičenja, jer su na Malom Plivskom jezeru sve uredili po svjetskim standardima.

-Uredili smo platoe za takmičare po svim standarima, dovoljnim razmakom u koje može stati 40 takmičara. Zaista je predivno – poručuje Mario.

Mlinčići su posebna atrakcija

Posebna atrakcija je kompleks vodenica, koje su izgrađene na sedrenim pragovima između Velikog i Malog Plivskog jezera, popularno nazvanim Mlinčići, a datiraju iz srednjeg vijeka. Dvadeset vodenica daju veliki doprinos ambijentu historijskog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja. Svi mlinovi su sagrađeni od drveta, oslonjeni na stubove koji su zbog pada terena nejednakih visina. Mlinovi su pokriveni viševodnim krovovima šindrom.