Skip to content Skip to footer

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Javna ustanova Muzej II zasjednja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu dodatno je obnovila prijeratnu zbirku crteža Božidara Jakca i sada ona broji više od 300 radova. Potvrdio je ovo Elvedin Imamović, direktor Muzeja, u razgovoru za magazin Visit BiH.

-Prije posljednjeg rata u BiH zbirka se sastojala od 436 radova, ali je određeni broj crteža nestao u ratu. Nekoliko radova vratio je jedan gospodin koji ih je kupio na pijaci u Beču, a nekoliko i iz Beograda. Bilo je i anonimnih vraćanja, tako da sada imamo više od 300 crteža – kaže Imamović.

Stalna postavka

Božidar Jakac je autorski opus, više od 500 radova nastalih tokom njegovog učešća u Narodnooslobodilačkoj borbi, poklonio Muzeju 1973. godine. Riječ je o djelima koja je Jakac naslikao tokom dolaska na zasjedanje AVNOJ-a 1943. godine. Božidar Jakac je bio jedan od vijećnika na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, a na crtežima su njegove skice, zatim brojni crteži boraca, ali i portreti Josipa Broza Tita, te nekoliko karikatura partizana.

Prema riječima Imamovića, osim ove zbirke crteža posjetitelji mogu vidjeti i stalnu postavku fotografija i dokumenata na kojima je prikazan početak Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, te posjetiti spomen salu u kojoj je održano II zasjedanje AVNOJ-a.

-Sačuvani su originalni portreti tadašnjih saveznika, odnosno Josipa Broza Tita, Winstona Churchilla, Franklina Roosevelta, Karla Marxa, Josifa Visarionoviča Staljina, koje je uradio Đorđe Andrejević Kun u vrijeme priprema za II zasjedanje AVNOJ-a i oni su sa zgradom muzeja nacionalni spomenik BiH – ističe on.

U muzeju je i originalna fotelja u kojoj je sjedio Tito, dvije bočne fotelje i dio originalnih stolica u kojima su sjedili delegati.

-Tu su i takozvane niše u kojima je prikazano vraćanje državnosti svih republika u bivšoj Jugoslaviji. Imamo i edukativni centar u kojem je smještena specijalizirana biblioteka s oko 3.000 naslova, knjiga, časopisa i kataloga koji obuhvataju period prije i poslije II zasjedanja AVNOJ-a. Taj broj je prije rata iznosio oko 10.000, međutim uspjeli smo vratiti samo 3.000 naslova koji su čuvani u Franjevačkom muzeju u Jajcu – naglašava Imamović.

Prema njegovim riječima, izuzetno su zadovoljni posjetama muzeju od aprila ove godine, kada je i počela turistička sezona.

-Imamo posjete iz svih država bivše države, posebno Slovenije. U maju smo imali ekskurzije učenika iz cijele BiH i tom prilikom posjetilo nas je nekoliko hiljada školaraca. Početak je godišnjih odmora pa očekujemo i druge grupne posjete. Ljudi dolaze iz cijele Evrope i svijeta. Upravo prije našeg razgovora imali smo posjetu iz Izraela – kaže on.

Dani AVNOJ-a

Na pitanje koliko su posjetitelji iz inostranstva upoznati s dešavanjima u Jajcu te 1943. godine, Imamović kaže da uglavnom poznaju historiju.

-Ipak, za svaku grupnu posjetu organiziramo stručno vođenje, odnosno historijsko predavanje gdje naši vodiči turistima prezentiraju sve ono što se događalo, ali i grad Jajce u potpunosti – ističe on.

U zadnjoj sedmici novembra, pod pokroviteljstvom Općine Jajce muzej organizira manifestaciju „Dani AVNOJ-a“ na kojoj se prisjećaju te davne 1943. godine kada je u Jajcu boravilo 142 vijećnika iz svih republika bivše Jugoslavije. Tako će biti i ove godine, a Imamović kaže da su pripreme u toku.

-S obzirom da je ove godine 80 godina od ovog historijskog trenutka, program želimo proširiti. Imamo ideje, ali je o njima još rano govoriti – naglašava.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a osnovan je 1953. godine kao centralna, jugoslavenska, muzejska, memorijalna institucija koja će istraživati, prikupljati, čuvati, izlagati i publicirati historijsku građu koja se odnosi na uže i šire domene tematike ovog historijskog zasjedanja.

Prva stalna postavka Muzeja, otvorena je 18. februara 1959. godine, a kasnije je imala nekoliko dorada. Odlukom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Bosne i Hercegovine 1971. godine zgrada, u kojoj je održano zasjedanje, proglašena je spomenikom kulture. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada je bila devastirana, a muzejska građa, osim nekoliko predmeta, otuđena. Danas je to Javna ustanova čiji osnivač je Općina Jajce koja na ovaj način čuva historiju Bosne i Hercegovine.