Skip to content Skip to footer

Magoda: Pozvali smo Matta Damona i Bena Afflecka na SFF, sigurno je da će se jedan odazvati

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, ususret 29. Sarajevo Film Festivalu, govorio je za Faktor zašto je ova manifestacija najznačajnija koju imamo, a osvrnuo se i na goste A klase koje su pozvali da dođu u bh. prijestolnicu.

– O Sarajevo Film Festivalu prije svega govori broj izdatih akreditacija, kao i njegov kontinuitet, a nastao je kao odgovor na agresiju na naš grad. Mirsad Purivatra i njegova vrijedna ekipa napravili su festival kao odgovor tom ludilu i dostigli te svjetske razmjere, zbog toga je najvažniji, a naravno, na ličnom primjeru ću pojasniti tu njegovu važnost. Konkretnije, dok sam bio na čelu Turističke zajednice KS, kada razgovaramo sa ljudima iz turističke industrije, kada kažemo Sarajevo, uvijek se aludira na dva segmenta, to su Olimpijske igre i SFF. Zato kažem da je to najvažniji događaj u godini, a onda se vraćamo na tu popunjenost smještajnih kapaciteta i sigurno ima najveći impakt što se tiče prihoda. Naravno u Sarajevu imamo još niz događaja koji doprinose razvoju kulture i privrede, ali daleko ispred svih je SFF – govori Magoda.

Nekada je bio dio tima SFF-a, pa smo ga pitali da pojasni koliko dugo se priprema jedno izdanje Festivala i koliko je to organizacijski zahtjevno.

Uposlenici imaju deset dana odmor i onda se čekira mjesec po mjesec i to je ozbiljan proces od dobijanja dozvola, zakupljivanje prostora, komunikacija sa festivalima… Veliki broj mladih ljudi je uključen, premijer Uk i ja smo kao djeca bili dio tog festivala, i to je dobro, jer će mnoge generacije dolaziti, i vjerujem biti bolje od svih nas – odgovorio je Magoda.

Obzirom da je film “Kiss the Future” koji otvara ovogodišnji SFF, dobitnik poticajnih sredstava za filmsku produkciju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Magoda je za Faktor ekskluzivno govorio da li možemo očekivati da će u Sarajevo doći producenti filma – holivudske zvijezde Ben Affleck i Matt Damon.

– Razgovarao sam sa direktorom Marjanovićem, ali uvijek je to kada su u pitanju zvijezde iz A produkcije pod velom tajne do posljednjeg momenta – odgovorio je Magoda.

Na potpitanje da li su ih pozvali odgovorio je potvrdno.

– Pozvali smo i jednog i drugog, i ja se istinski nadam da ćemo makar jednog vidjeti na crvenom tepihu. Sigurno je da će jedan od njih dvojice se odazvati pozivu – otkrio je Magoda.