Skip to content Skip to footer

Lukavački sajam turizma prilika za promociju i poslovno povezivanje

Organizatori jedne od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog sajma turizma i ekologije  – LIST Lukavac, čije će 18. izdanje biti održano naredne godine u maju, očekuju da će taj sajam premašiti prethodni po broju izlagača, zemalja učesnica, pratećih manifestacija i posjetilaca.

U Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu predstavljen je sajam čiji je fokus i dalje, uz mnoštvo sadržaja, na poslovnim susretima i povezivanju izlagača i drugih učesnika, prezentaciji njihovih ponuda, proizvoda i usluga.

Predsjednik Organizacionog odbora Aziz Čačković je kazao da je Lukavački sajam mjesto i prilika da se prezentuju turistički potencijali, kako Tuzlanskog kantona, tako i BiH, ali i šireg regiona.

– Trodnevne aktivnosti sajma su vrlo dinamične i raznovrsne. Pored klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, posvetili smo se i stručnom edukativnom dijelu. Već 17 godina u okviru sajma se održava tradicionalno takmičenje turističko ugostiteljskih škola koje svake godine okupi po desetak škola iz regiona, a znamo da je ugostiteljstvo temelj dobrog i uspješnog turizma. Pored toga različitim stručnim panelima i predavanjima nastojimo prenijeti pozitivne primjere u razvoju turizma, a kao jedan od glavnih sadržaja sajma je festival hrane i pića kao odraz tradicije našeg naroda i kvalitetne kuhinje. Tu je i zabavni karakter sajma, otvoreni koncerti popularnih zvijezda itd. – izjavio je Čačković.

Privredna komora FBiH je, prema riječima potpredsjednika Marka Šantića, u jednom velikom projektu promocije bh. proizvoda, ponude i usluge u čitavoj BiH, prepoznala i ovaj 18. Lukavački sajam turizma i ekologije.

– Danas je trend u svijetu putovanje, više od milijardu i tristo miliona ljudi danas u svijetu putuje. Turizam je jedina grana koja od 1950. godine u kontinuitetu raste između 2,5 do 4,5  posto. BiH je jedna mikro destinacija koja ima velike perspektive za tu privrednu granu i naša komora je to prepoznala, te smo ovaj sajam stavili u naš kalendar sajmova, podupiremo ga ne samo finansijski, nego i u stručnom dijelu – kazao je Šantić.

Podsjetio je da su prošle godine utemeljili nagradu „Zvijezda turizma BiH“ sa čime nastavljaju i ove godine, tako da i u tom pravcu  ovom sajmu i turizmu u BiH daju jednu novu dimenziju.

– Komora FBiH radi zajedno sa komorama Srbije i Crne Gore na jednom zajedničkom turističkom proizvodu ove regije za kinesko tržište, prekoatlantske zemlje i drugo tako da se ovaj sajam dobro uklapa u našu mapu – kazaoa je Šantić.

U Vladi Tuzlanskog kantona, kako je kazao ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Edin Buševac, prepoznali su značaj tog sajama i dugi niz godina učestvuju u njegovoj realizaciji.

– Smatramo da je turizam jedna od najznačajnijih razvojnih grana u TK i BiH. Nastojat ćemo kroz neke infrastrukturne projekte doprinijeti njegovom razvoju sa čime ide i razvoj ugostiteljstva i druge djelatnosti – kazao je Buševac dodajući da je u TK nastavljen trend povećanja broja turista i noćenja, kako domaćih tako i stranih.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je kazao da je Lukavac sredina sa možda najvećim problemima u državi, ali sa najvećim razvojnim šansama.

– Sajam turizma i ekologije je na neki način manifestacija putem koje mi nastojimo riješiti i ono što nas najviše mori, a to su u prvom redu nezdrava okolina i zagađenje koja su i dalje prisutna u Lukavcu, a sa druge strane delegiramo Lukavac kao sredinu u kojoj se itekako mogu ostvariti pomaci u obasti turizma. Mi smo sebi postavili zadatak koji realiziramo, da u periodu od četiri godine koliko traje ovaj mandat, otvorimo u novim fabrikama koje će biti okolinski prihvatljive, veći broj radnih mjesta nego što to imamo danas u tri fabrike koje u Lukavcu u najvećoj mjeri zagađuju – kazao je Delić.

Dodao je da Lukavac ima povoljan geografski položaj i razvijene turističke kapacitete, te da je velik broj onih koji ga posjećuju, posebno onih koji se okupljaju poslovno ili na različitim kongresnim aktivnostima.

– Nije malo sredstava koliko mi izdvojimo da se ova manifestacija održi i milim da se ta sredstva višestruko vraćaju u direktnim i indirektnim koristima lokalnoj zajednici. Naše je opredjeljenje da sajam za svoje ‘punoljetstvo’ pomjeri granice u svakom segmentu, posjećenosti, broja izlagača i sadržaja – dodao je Delić.