Skip to content Skip to footer

Lejla Piljević Kezo: Ne mogu zamisliti život bez violine

Lejla Piljević Kezo jedna je od najboljih bh. violinistica. Ovaj instrument je neodvojiv dio njenog života i profesionalnog puta već 30 godina. Od 18. godine je članica Sarajevske filharmonije, domaća publika je poznaje i kroz nastupe s bendom NOBS, a sarađivala je i s mnogim poznatim pjevačkim imenima.

Uradila je fantastičnu obradu sevdalinke “Čudna jada od Mostara grada” u house verziji, koja je oduševila slušatelje, a dio je odsvirala u promotivnom videu Bosne i Hercegovine koji je uradio bh. avanturist i putopisac Robert Dacešin.

Kolekcija violina

– Muzikom sam se počela baviti još kao djevojčica, od 5-6 godina, kada sam odsvirala svoje prve tonove na violini. Tada je to sve izgledalo kao dječija igra, ali sam vrlo brzo tokom odrastanja i školovanja odlučila da će to biti moja profesija. Sviranje instrumenta zahtijeva mnogo vježbe i odricanja, ali ne žalim ni jednog trenutka jer zaista volim svoj posao. Ne mogu zamisliti moj život bez violine. Naravno, s godinama dolaze i mnoge privatne i poslovne obaveze, ali uvijek je violina prisutna u mom životu – govori 36-godišnja violinistica.

Zahvalna je čovjeku koji je bio njen mentor kroz muzičko obrazovanje i koji je najviše utjecao na njen muzički opus, kao i pedagoški rad.

– To je profesor Dejan Mihajlović. Nažalost, nije više među živima, ali njegova djela će se sigurno prenositi na još mnogo generacija kvalitetnih violinista – ističe ona.

U privatnoj kolekciji ima nekoliko violina, a svaka od njih ima posebno značenje u njenom muzičkom životu.

– Imam i akustične i električne violine. Sve su obilježile neki period moje karijere, tako da se ne bih mogla odlučiti koja mi je najdraža – kaže Lejla.

Osvrnula se i na rad sa Sarajevskom filharmonijom, te saradnju s muzičkim zvijezdama.

– Sarajevska filharmonija je jedan kvalitetan kolektiv vrhunskih profesionalaca i dobrih prijatelja, tako da i zahtjevna muzička djela i koncerti nisu prepreka kada radite u takvom okruženju. Bitno mi je da osoba s kojom sarađujem, osim znanja, ima i dobre ljudske osobine. Imala sam sreću da sarađujem sa mnogim pjevačima. Ako moram birati, izdvojila bih Halida Bešlića, Željka Bebeka, Duška Kuliša… – govori vrsna violinistica.

Slobodno vrijeme

U popularnim okupljalištima publika je ima priliku slušati na nastupima benda NOBS, a otkrila nam je i šta je novo u radu ovog sastava.

– NOBS (no ordinary balkan sound) je bend sa zaista širokim repertoarom. Svi muzičari su veliki profesionalci, tako da izvođenje prilagođavamo publici. Ako ste dugo u ovom poslu, možete procijeniti šta publika želi da čuje u datom momentu. Bend čine vokal, bubnjevi, bas gitara, gitara, klavijature, harmonika i, naravno, violina. Prije mjesec dana smo izdali i svoju prvu autorsku pjesmu “Sto života”, a u narednom periodu možete očekivati još mnogo iznenađenja – dodaje.

Zanimalo nas je i koju muziku sluša u slobodno vrijeme, te kako uspijeva da uskladi poslovni i privatni život.

– U zavisnosti od raspoloženja slušam svaku vrstu muzike. Bitno mi je da je kvalitetna kompozicija, bez obzira na to o kojem žanru se radi. U svakoj numeri pokušavam pronaći inspiraciju za neki od mojih nastupa. Kada su u pitanju obaveze, zaista ih imam mnogo i ne znam kako bih sve stizala da nemam ogromnu podršku i pomoć porodice. Svaki svoj slobodan trenutak nastojim da iskoristim sa njima – govori Lejla.