Skip to content Skip to footer

Izletište Mačkovac nadomak Banovića

Izletište se nalazi na putnom pravcu prema hotelu Zlača, u naselju Mačkovac. Opremljeno je s 22 betonska stola i klupama, osam šadrvana, pet kamina za roštilj i tri česme kao i četiri sanitarna čvora.

Osim toga, na livadi je napravljeno i igralište za djecu s ljuljaškama, toboganima, pješčanikom i klackalicama, te dva seta igraonica s kućicama, toboganima i ljuljaškama. Radi bolje sigurnosti, izletište je ograđeno sa svih strana i time poboljšana sigurnost boravka na istom.

Osim toga, u ljetnjem periodu osigurano je i rasvjetom koja se napaja iz solarnih panela. Pored livada na kojima se nalaze pomenuti sadržaji, izletište posjeduje i branu koja u ljetnom periodu služi za kupanje i ribolov.

Rijeka Oskova, koja krasi ovo izletište, obiluje ribom, naročito potočnom pastrmkom i mladicom. Također, izletište Mačkovac raspolaže poligonom za male sportove, odnosno mali fudbal, košarku i odbojku. Pored izletišta nalazi se restoran “Brana” koji nudi sve vrste jela kao i prenoćište za one ljubitelje prirode kojima jedan dan na ovom izletištu nije dovoljan.

Svake godine, na izletištu Mačkovac tradicionalno se obilježava proslava 1. maja gdje stanovnici cijelog Tuzlanskog kantona, pogotovo iz općina Banovići, Živinice, Tuzla, Lukavac, Srebrenik dolaze proslaviti ovaj praznik i barem malo se otrgnu od svakodnevnice i uživati u onome što ovo izletište pruža. Cijena iznajmljivanja stolova iznosi pet KM, a cijena šadrvana 10 KM.