Skip to content Skip to footer

Individualan pristup svakom klijentu: ACL Consulting, odgovorno računovodstvo

Računovodstvo je skup postupka kojim se evientiraju, klasificiraju, sumiraju i predočavaju finansijske transakcije. Najstariji zapis o računovodstvu seže u doba Mezopotamije. Radi se o jednoj veoma važnoj i odgovornoj profesiji koja je i zakonska obaveza svakog pravnog lica, a koja bi trebala biti izvor informacija o svim promjenama poslovnog subjekta i koja je, uz pravilno tumačenje, osnova za ispravno donošenje poslovnih odluka upravljačkih struktura svake firme.

Da bi sve ovo besprijekorno funkcioniralo, tu je tim računovodstvene kompanije ACL Consulting iz Sarajeva. Njihov pristup svakom klijentu je individualan i prilagođavaju se svim potrebama klijenata, a sve s ciljem što boljeg partnerskog odnosa.

Edina Holjan PHOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

-Računovodstvenim poslovima se bavim već dvije decenije. Smatram da bi svako od nas trebao raditi ono što voli. Ja volim ovaj posao, njegovu dinamiku i nikada mi nije dosadio – kaže Edina Holjan, direktorica ACL Consultinga.

Koji su projekti trenutno u fokusu kompanije na čijem ste čelu?

-Trenuto u našoj računovodstvenoj agenciji u fokusu su poslovi na izgradnji autoputa koji je počeo 2019. godine, a na pomolu je otvaranje i novih tendera oko izgradnje novih dionica autoputa. Moram naglasiti da investicije kao što je izgradnja Koridora 5C potiču razvoj i privredni rast. Pomak oko započinjanja građevinskih radova donijet će sigurno poboljšanje ekonomskih prilika u BiH.

 

Koje su prednosti vaše kompanije u odnosu na druge?

-Naše prednosti su dobro poznavanje računovodstvenih poslova, zakonske regulative, posvećenost klijentima, povezivanje naših klijenata s njima srodnim djelatnostima. Nakon godina rada s klijentom mi postajemo dio njihove svakodnevnice i osjećamo se dijelom kompanije za koju radimo. Mislim da  su za svaku kompaniju najvažni radnici koji rade, jer je to najveća vrijednost firme. Bez njih sve drugo se lako gubi. Ponekad zaista imam osjećaj da sam veći dio svog radnog dana samo savjetodavac i analitičar koji usmjerava klijente u zakonske okvire, a sve u svrhu ostvarenja profita. Naša firma zapošljava više certificiranih računovođa, a imamo i građevinskog inžinjera s velikim iskustvom na projektima niskogradnje i visokogradnje koji svojim znanjem daje podršku građevinskim firmama s kojima poslujemo, a pomaže i kod razumjevanja procesa kako bi sva knjiženja i procedure postavili ispravno.

Šta je najbitnije da imaju zaposlenici u vašoj kompaniji?

-Najvažniji je moral radnika, a poslije toga znanje i iskustvo koje se naravno stiče. U okolini koja nije sebična da dijeli znanje lako se sve nauči. Kod računovodstva je jedna specifičnost da je sve poslovna  tajna pa zbog toga sam i rekla da je moral radnika na prvom mjestu. To je isto tako jako dinamična okolina gdje se slijevaju sve informacije o poslovanju firmi, a koje dnevno moraju biti ažurne pa je bitno da uposlenici imaju znanje tako da se mogu zamijeniti kako ne bi postali „robovi“ ovog posla. Vrlo često se prepliću računovodstvo i pravni poslovi tako da kvalitetne računovođe u firmi jako brzo postanu i pravnici. U našoj firmi je nemoguće odvojiti jedno od drugoga. Za sve naše firme dostupni su advokatski timovi koji su spezijalizovani za različite oblasti (porezi, radno pravo…) a s kojima mi ostvarujemo saradnju već duži niz godina i u koje imamo potpuno povjerenje.

Kakve planove imate za budućnost?

-Ponosna sam na prošlo vrijeme, zadovoljna trenutnim poslovima i saradnjom i neka bude takva i budućnost. Svaku poslovnu priliku naravno treba iskoristiti. Nadam se većem učešću u računovodstvenom praćenju građevinskih poslova pošto mi je to nekako najdraža vrsta posla i imam veliko iskustvo u tom dijelu s velikim građevinskim kompanijama.

Imate li neku poruku za čitaoce?

Direktori firmi, vlasnici obrta i svi ostali pravni subjekti su odgovorni za pravilnost i istinitost podataka u finansijskim izvještajima, a ti izvještaji su nažalost postali forma i nešto što se sačinjava jer „zakon tako nalaže“. Budite oprezni kome povjeravate svoje knjige. Iz iskustva znam da upravljačke strukture koje su uvidjele značaj Računovodstva ostvarile su prosperitet u poslovanju, a svi oni koji su omalovažili ovu profesiju su se našli u delikatnim problemima.