Skip to content Skip to footer

Elma Kablar: Želim inspirirati žene u BiH da se bave trail trčanjem

Elma Kablar, profesorica je engleskog jezika, a njena strast i hobi su trail trčanje i outdoor fitness. Ova Zeničanka je 2012. godine otišla u daleki Japan gdje je 2017. počela trčati. Iste godine istrčala je svoj prvi polumaraton.

Za magazin Visit BiH kaže da su atmosfera i način na koje se trke u Japanu organiziraju probudile kod nje veliku ljubav prema trčanju. Ubrzo nakon toga postala je lider SOGO run Club u Tokiju gdje je bila i jos je velika inspiracija za mnoge trkače u Japanu i šire.

-Privremeno sam se vratila u BiH kako bih prenijela svoje znanje i iskustva. Jedan od projekata koji je bio proizvod mog iskustva i znanja stečenog u Japanu je organizacija prve „zelene trke“ u regionu, Steel Trail Zenica – priča nam Elma.

Lijepe staze

Svoj prvi ultra trail maraton, Madarao Forest trail race, od 50 kilometara istrčala je 2018. godine. Tu je upoznala i producenta te trke, Hiroki Ishikawa koji je jedan od začetnika trail trčanja u Japanu.

-Način na koji on organizira i planira utrke su jedinstvene i prepoznatljive u cijelom Japanu i svijetu. Veliki je zagovarač zaštite prirode, pomaganju lokalne zajednice. Od njega sam naučila dosta toga i zato se javila ideja za organizaciju Steel Trail Zenica, dobar primjer kako se može organizirati jedan veliki događaj koji će doprinijeti razvoju eko turizma, outdoor sporta, zaštite Smetova, nekorištenje jednokratne plastike koja predstavlja jako veliki problem – ističe ona.

Na pitanje koliko se žene u BiH bave trail trčanjem, Elma kaže da je taj broj jako mali, a ono što je najtužnije jeste da i one žene koje se počnu baviti trail trčanjem brzo odustanu.

-Ovaj se sport kod nas forsira da je potrebno biti najbrži i treninzi su jako rigorozni, ali i nisu prilagođeni pojedincima tako da brzo dolazi do prezasićenja, povreda i odustajanja. Za razliku od Japana i drugih država gdje se broj trkačica iz godine u godinu povećava i gdje ultra trail utrke i trčanje postaje sve popularniji i zanimljiviji format za žene. Ja svojim primjerom želim inspirirati žene da se što više bave ovim sportom i pomjere svoje lične granice – naglašava Elma.

A koliko su trail utrke zastupljene u BiH i gdje se nalazimo u odnosu na Evropu i svijet?

-Kod nas ima previše utrka u odnosu na broj stanovnika i trkača. Organizacija utrka još nije na tom nivu da bismo mogli biti konkurentni i reprezetativni na svjetskoj listi. Ali uz malo truda mogli bismo to lako postići, jer imamo sve geografske uvjete za to. Imamo jako lijepe staze i zasigurno jedne od ljepših. Nažalost, one se ne održavaju tako da ima dosta otpada, deponija smeća i zaraslih staza za koje niko ne brine. Ponekad staze nisu markirane po svjetskim standardima za očuvanje okoliša, pa često možete vidjeti kako su markacije zakucane ekserima na drvo koje je zdravo – kaže ona.

Veliki projekat

Najavljuje i jedan veliki projekat koji je, kako kaže, veliki i jako bitan kako za nju tako i za BiH. Tri nositeljice projekta „Thru Women via Dinarica 2022“ Elma Kablar, Zoe Hamel iz Francuske i Josephine Mintel iz Sjedinjenih Američkih Država predvodit će novi koncept planinarenja na našem području koji se zove „Fast Hiking“ i prelazit će Bijelom stazom (najviši vrhovi BiH) Via Dinarica od istočne granice BiH do zapadne granice u dužini od 327 kilometara i povezati se s mještanima koji žive duž Via Dinarice. Njima će se na različitim mjestima pridružiti grupe bh. žena i ljubitelja prirode.

-Svaka osoba koja je zainteresirana bit će procijenjena, kako bi se osiguralo da planinarenje ne bude iznad njihovih fizičkih mogućnosti. Za svakog potencijalnog učesnika bit će neophodna odgovarajuća odjeća, obuća i zalihe vode. Osim toga, nositeljice projekta imat će mobitele i satove koji imaju odgovarajuće GPS-ove za pokazivanje planinarskih staza i druge aplikacije za identifikaciju minskih polja – naglašava Elma.

Najveći prioritet nositeljica projekta je upoznavanje s rutom i promocija Bijele staze Via Dinarica kako bi inspirirale bh. građane i turiste da koriste „fast hiking“ kao jedan vid outdoor aktivnosti u BiH.

-Žene u BiH još žive u patrijarhalnom društvu gdje ih često uče da nisu sposobne, posebno u sportu. Željeli bismo se pozabaviti time i ohrabriti više žena da učestvuju u ovakvom izazovu. Promoviranjem „fast hiking“ stazom Via Dinarica cilj nam je pomoći da se smanji jaz među spolovima u sportovima na otvorenom i podstakne više žena iz BiH da učestvuju – kaže ova Zeničanka.

Nakon „fast hikinga“, nositeljice projekta planiraju provesti radionice za žene u BiH uspostavljanjem održivog projekta koji će se održavati svake godine i okupljati članice iz nekoliko planinarskih organizacija, s ciljem obuke i pripreme za „fast hiking“ cijelom stazom u nekoliko etapa.

-Također, planiramo saradnju sa školama i univerzitetima u Mostaru i Sarajevu kako bi ih podučavale o trčanju, trail trčanju i „fast hikingu“, inspirirali ih da se aktiviraju i istražuju prirodne ljepote BiH, te ih ohrabrile da organiziraju prilagođene „fast hiking“ aktivnosti. Kao sekundarni cilj želimo podići svijest o BiH kao destinaciji za strance koji su zainteresirani za sportove na otvorenom i druge turističke aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju lokalne ekonomije – zaključuje ona.