Skip to content Skip to footer

Dvostruku jubilej Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu

Ovogodišnje, 40. po redu, Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu bit će održane od 25. augusta do 4. septembra. Monografija koja će obuhvatati sve segmente koji predstavljaju ovaj festival, dokumentarni film „Neka Igre traju“, 11 dana, deset predstava i isto toliko pozorišta obilježit će dvostruki jubilej ove kulturne manifestacije, a ključ grada Jajca bit će u rukama istaknutog bh. glumca Miralema Zubčevića.

Ove godine Igre su posebno važne, jer obilježavaju dvostruki jubilej jednog od najstarijih pozorišnih festivala u Bosni i Hercegovini – 50 godina od osnivanja Festivala (začet 1971. godine), te 40 izvedenih izdanja Festivala (pauza nastala tokom i nakon rata).

Direktan prijenos

U 40 izdanja Festivala, scenom jajačkog Doma kulture, u takmičarskom i pratećem programu, prodefiliralo je na stotine učesnika, teatarskih stvaralaca. Gotovo da nema značajnog bh. dramskog umjetnika koji nije bar jednom bio učesnik ovog festivala, a popis nagrađenih stvaralaca predstavlja antologiju najznačajnijih. Desetine hiljada posjetilaca aplaudirali su i srdačno ispraćali umjetnike kroz minulih 39 održanih Igara.

-Ponosni smo na naše Igre, jer sve ono najbolje što u jednoj godini bude na pozorišnoj sceni u Bosni i Hercegovini biva prikazano u Jajcu. Trudimo se svih ovih godina da na najbolji način ugostimo sve koji dođu u Jajce. Svjesni smo da pandemija koronavirusa nije prošla, što je ograničavajući faktor, ali smo se potrudili da ovogodišnje Igre dobiju neke novine zbog kojih će biti i zapamćene kao jubilarne 40. Pozorišne/Kazališne igre BiH – istakao je načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Dodao je kako se Općina Jajce trudi osigurati najveći dio sredstava kako bi Festival uspješno ugostio glumce i ljude iz pozorišta koji se uvijek rado vraćaju u Jajce. I ove godine Igre će, uz probrane predstave, donijeti i mnoštvo zanimljivih sadržaja.

-Prošle godine, u jeku pandemije, uložili smo izniman napor i organizirali 39. Pozorišne/Kazališne igre. Posebno je bilo važno organizirati Igre kako bi se održao njihov kontinuitet, jer je teško nešto ponovo pokrenuti. Ta nas je želja dovela do toga da budemo prvi u BiH koji su organizirali veliki kulturni događaj. S ponosom možemo reći da smo bili hrabri, odgovorni i da smo tim činom omogućili da ove godine obilježavamo dvostruki jubilej. Općina Jajce svih ovih godina organizacijski, a posebno financijski, podržava najstariji pozorišni festival u Bosni i Hercegovini i zato hvala načelniku Edinu Hozanu i predsjedniku Vijeća Igara na potpori oko organizacije najznačajnije kulturne manifestacije u našem gradu – istakla je Smiljka Brtan, direktorica JU Dom kulture Jajce i direktorica Festivala 40. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

Dodala je da ove godine nije bilo selekcije, te da su htjeli omogućiti svim profesionalnim pozorištima da učestvuju sa svojom predstavom koje su producirane i premijerno izvedene u periodu od 31. marta 2020. do 31. marta ove godine, a s kojom će učestvovati na ovogodišnjim Igrama u Jajcu.

Posjetitelji će, u periodu od 25. augusta, do 4. septembra, imati priliku pogledati deset predstava, a na zatvaranju Festivala bit će podijeljene nagrade i priznanja, uz muzički dio: Ivan Otašević, violina i Snježana Popović, klavir. Okrugli stol nakon svake predstave vodit će Zoran Mlinarević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Ove godine Igre će trajati 11 dana, a BHRT, medijski pokrovitelj, direktno će prenositi ceremoniju otvaranja Igara, dok će a sve ostale događaje u specijalnim emisijama. 

Monografija Igara

JU „Dom kulture“ Jajce i Direkcija festivala “Pozorišne/Kazališne igre BiH” odlučili su izdati MONOGRAFIJU koja će obuhvatiti sve segmente koji predstavljaju ovaj festival i time dati značajan doprinos historiji pozorišta i kulture u BiH uopće. Centralni dio Monografije predstavlja dokumentarna građa – detaljan pregled i hronološki prikaz repertoara svih 40 izdanja, zatim poseban dio s popisanim učesnicima Igara. U posebnim tekstovima bit će predstavljena svaka od velikih teatarskih kuća koje su kontinuirano učestvovale na Igrama.

Kako navode organizatori, ideja je i da se napravi dokumentarni film o jednoj od najstarijih teatarskih manifestacija u Bosni i Hercegovini, kao sastavni dio svečarskog obilježavanja 40 godina postojanja, što bi bio važan dokument o vremenu u kojem su nastajale i stasale. Dokumentarac „Neka igre traju“, autora Dževdeta Tuzlića, će biti lepeza razmišljanja i stanovišta o neizmjernoj kulturnoj misiji Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu, svjedočanstvo protagonista i hroničara kulturne zbilje Bosne i Hercegovine, ali i stanovnika grada Jajca. Važno je istaknuti napore za razvijanje edukativnih programa u cilju intenzivnijeg uključivanja javnosti u umjetničke programe, kao što su razgovori, radionice, tematske tribine, okrugli stolovi, namjenski programi za djecu i mlade, kreativne radionice za djecu i mlade… Sve ove aspekte dokumentarni film bi trebao zorno posvjedočiti i prikazati.

Bit će upriličene i izložbe – 100. godišnjica rođenja Ede Murtića – Mapa grafika; Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine; – Izložba portreta – glumaca; autora Samira Hažbića; –  Promocije knjiga: Kalemi i biljezi, autora Almira Bašovića, Schindlerov lift, autora Darke Cvijetića, Labaratorija lutkarstva; autor Vahid Duraković… – Hommage Ljubici Ostojić i glumcu Draganu Jovičiću.