Skip to content Skip to footer

Bjelašnica prva u regionu večeras otvara novu sezonu skijanja

Dobra vijest za skijaše, ali i sve one koji na druge načine uživaju u zimskim sportovima danas dolazi iz ZOI’84. Skijaška sezona 21/22 na najvišem ski-centru u BiH – OC Bjelašnica, počinje večeras noćnim skijanjem sa početkom u 16.30 sati.

Tradicionalno, ZOI’84 prvi dan nove sezone poklanja besplatno skijanje za limitirani broj od 300 korisnika na stazi „Kolijevka“. Do vikenda će u funkciji biti noćno skijanje od 18:30 do 21:00 sat, a 4.12.2021. godine planirano je otvaranje ostalih staza.

Svi započeti radovi u OC Bjelašnica privode se kraju. Pušten je u rad sistem za vještačko osnježenje kako bi se zajedno sa intezivnim snježnim padavinama osigurala kvalitetna podloga, a ZOI’84 najavljuje i značajna unapređenja, koja će u OC Bjelašnica biti vidljiva već početkom sezone. Riječ je o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji novog “BX” lifta, koji će povećati kapacitete sa 600 na 2.250 skijaša na sat i biće pušten u funkciju 15. decembra 2021., vještačkom osnježenju kompletne staze „Kolijevka“, kao i izradi novog ski-data sistema, koji omogućava jednostavniju kupovinu ski-karata.

-Nova Uprava preuzela je upravljanje JKP ZOI’84 početkom proljeća ove godine te, uprkos brojnim izazovima i  ograničenjima u javnim nabavkama, učinili smo sve da unaprijedimo uslove skijanja  i dočekamo naše korisnike sa pozitivnim promjenama. Napornim radom svih uposlenika i izvođača radova počinjemo sezonu nesmetano, te smo odlučni da nastavimo sa razvojem skijališta – kazao je Jasmin Mehić, direktor ZOI’84.

ZOI’84 odgovornost stavlja na prvo mjesto, te zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti organizovan revijalni program povodom otvaranja sezone.

Nova Uprava ZOI’84 prati aktuelna dešavanja na svjetskim skijalištima. Određene zemlje, kao npr. Austrija koja je u lockdownu, odlučile su ostaviti skijališta otvorena za svoje korisnike. Mi akcenat stavljamo na unapređenje infrastrukture i značajno poboljšanje iskustva skijanja, što je i naša primarna obaveza prema korisnicima. Ovi sportovi, sami po sebi, omogućuju sigurnu distancu među skijašima, a sport i boravak na čistom planinskom zraku značajno doprinose izgradnji imuniteta rekao je Mehić.

Za novu zimsku sezonu, traži se sezonska karta više. Stoga, zbog velikog interesovanja korisnika pretprodaja karata je produžena do 4.12.2021. Na taj način ZOI’84 želi učiniti zimske sportove dostupnim što većem broju bh. građana. Sezonske karte, koje su među najpovoljnijim u regiji, mogu se kupiti na ski-kasi Bjelašnica – Babin do i na kasi u Olimpijskoj dvorani Zetra – ulaz F.

-Vrijedni tim ZOI’84, uz podršku stručnjaka sa najboljih skijališta regiona, predano radi na tome da nova skijaška sezona 21/22 bude najbolja do sada. Međutim, to je samo početak i ne mislimo se na tome zaustaviti. Započeli smo sa planiranjem infrastrukturnih ulaganja i razvojem skijališta za narednu sezonu. Između ostalog, planiramo osposobiti stazu za noćno skijanje sa vrha ski-lifta „BY“, nabaviti nove mašine za uređenje staza, izgraditi garažu za šestosjednu žičaru sa pratećmom infrastrukturom. To, naravno, ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sararajevo, koji prepoznaju važnost razvoja OC Bjelašnica i OC Igman – zaključuje Mehić.

U cilju prevencije zloupotrebe karata, iz JKP ZOI’84 poručuju da će od ove godine biti unaprjeđena i pojačane kontrole ski-karata, te apeluje da korisnici savjesno koriste svoje ski-karte, kako bi spriječili eventualne neugodnosti.