Skip to content Skip to footer

Prvi avion AJeta iz Istanbula sletio u Tuzlu

Prvi avion turske kompanije AJet sletio je danas iz Istanbula na Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT), označivši tako uspostavu nove linije. Putnici će iz Tuzle za Istanbul i obratno, s AJetom moći letjeti svakoga ponedjeljka.

– Čast mi je biti s vama na ovaj značajan dan kada smo izgradili još jedan most između Turske i Bosne i Hercegovine, dvije prijateljske i bratske zemlje. Sa našom modernizovanom flotom od 85 aviona, prevozimo naše putnike do 95 destinacija, od kojih se 41 nalazi u Turskoj, a 54 u 32 zemlje širom svijeta. U narednih 10 godina cilj nam je povećati ovo na 44 zemlje i 113 gradova – rekao je danas generalni direktor AJeta Kerem Sarp.

Premijer TK Irfan Halilagić dočekao je danas na MAT-u AJetov avion i rekao da je veliki broj putnika zainteresiran za putovanje u Istanbul i obratno, javlja faktor.ba

– Vjerujemo da ćemo današnju posjetu iskoristiti za razgovore o novoj liniji, ali i eventualnom uspostavljanju i drugih vrsta saradnje kada je u pitanju aviosaobraćaj – rekao je danas Halilagić.

U Tuzlu je danas AJetom stigao i ministar za promet i infrastrukturu Republike Turske Abdulkadir Uraloglu, koji rekao je da je AJet počeo letjeti 31. marta, a danas su u Tuzli, koju nisu mogli izostaviti.

– Iz Turske se za četiri sata može stići u 67 zemalja u svijetu. Naš cilj nije samo da letimo na bliske lokacije nego na sve lokacije u svijetu na koje se može letjeti. Mi danas letimo u 131 zemlji, letimo na 349 destinacija. U proteklim danima smo otvorili i 12 novih lokacija, a AJet je samo početkom oktobra otvorio osam novih destinacija van Turske, a upravo Tuzla je osma. Vjerujem da će uspostava ove aviolinije doprinijeti poboljšanju odnosa u ekonomskom i trgovinskom smislu – rekao je ministar Uraloglu.

On je rekao da je danas u avionu upoznao sedmeročlanu porodicu, a kada ih je pitao gdje idu rekli su da idu u prošnju mlade.

– Djeca su se upoznala i dogovorila i dvije porodice se danas susreću zbog zaruka. Rekao sam im požurite malo da mladu večerašnjim letom povedemo za Tursku. Ako se uspiju dogovoriti, večeras se vraćamo s mladom. Tako me posebno raduje da je prvi let doprinio tako lijepom događaju – ispričao je Uraloglu.

Turski ministar je, kao i direktor AJeta, izrazio sućut stradalima u poplavama koje su pogodile našu zemlju te naglasio da su spasilačke ekipe iz BiH pružile pomoć prilikom velikog zemljotresa u Turskoj, a sada spasilačke ekipe iz Turske pomažu unesrećenima nakon poplava u BiH.