Skip to content Skip to footer

ZOI’84 u naredne četiri godine u Ski centar Bjelašnica-Igman investira blizu 20 miliona KM

Kantonalno javno preduzeće ZOI’84 za razvoj ski centara Bjelašnica i Igman u naredne četiri godine investirat će blizu 20 miliona KM. Novoimenovani direktor kompanije ZOI’84 Jasmin Mehić na današnjoj pres-konferenciji na Igmanu predstavio je plan razvoja i infrastrukturnih ulaganja.

ZOI’84, kao pravni nasljednik Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara, ima dužnost i najveću obavezu da razvija sport, unapređuje sportsku infrastrukturu i promoviše zimske sportove, te je u skladu s tim napravljen plan dugoročnih i kratkoročnih ulaganja kompanije. Dugoročna vizija razvoja ski centra Bjelašnica i Igman postavljena je još 1981. godine i bazirana je na uvezivanju dva skijališta. U važećim regulacionim planovima ucrtane su skijaške staze koje povezuju ova dva centra i potrebno je uraditi dopune i izmjene u skladu sa novim standardima, saopćeno je iz Službe za marketing, komercijalne poslove i nabavku KJP ZOI-84 OCS.

– Ovo je najvažniji zadatak koji imamo pred sobom i vjerujemo da jedino uvezivanje ova dva ski centra može osigurati dugoročnu održivost i razvoj. Trenutno smo u fazi razrade novog master plana koji treba da definiše strateški razvoj lokaliteta Bjelašnice i Igmana. S obzirom na to da KJP ZOI’84 nije jedini upravitelj ovih lokacija, sve razvojne planove radimo u saradnji sa općinama Trnovo, Hadžići i Ilidža, sa Upravom za šumarstvo, Zavodom za planiranjem razvoja Kantona Sarajevo, te sa drugim relevantnim ministarstvima i institucijama koje imaju za cilj razvoj jedne od najvažnijih turističkih destinacija u BiH – istakao je Mehić.

Na pres-konferenciji detaljno su predstavljene planirane faze razvoja ski centra Bjelašnica. Prva faza obuhvata rekonstrukciju i obnovu postojećih kapaciteta.

– Iako građani očekuju značajne promjene na skijalištima već u ovoj godini, potrebno je prije svega napraviti kvalitetno planiranje projekata, izradu projektne dokumentacije, obezbijediti potrebne dozvole i saglasnosti, te provesti procedure javnih nabavki. Dolaskom u ZOI’84 u aprilu ove godine nisu nas dočekali spremni projekti i krenuli smo od početka, a u više navrata blokirani su nam i računi. Riješili smo velike sudske sporove koji su prijetili dužim blokadama računa, te smo uz podršku Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede osigurali nesmetano funkcionisanje kompanije. Od razvojnih projekata u ovoj godini smo potpisali ugovore za oko pet miliona KM investicija, od kojih će većina biti realizovana već u narednoj građevinskoj sezoni – dodao je Mehić.

Projekti za koje su potpisani ugovori ili su u fazi realizacije su: rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog ski lifta na lokaciji Babin Do, ugovor za izgradnju objekta garaže za šestosjednu žičaru koji će uključivati nove prostorije za hitnu pomoć i javne toalete, finaliziranje radova na izgradnji i uvezivanje sistema vještačkog osnježenja na stazi gornja „Kolijevka“, integracija novog sistema SKI-DATA, koji će omogućiti lakšu kupovinu ski karata putem web shopa, u hotelima i na drugim prodajnim mjestima, izgradnja novog sistema za upravljanje parkingom, osposobljavanje staze za noćno skijanja sa vrha ski lifta „BY“ te nabavka novih mašina za uređenje staza.

Razvoj turističke destinacije Bjelašnica-Igman zahtijeva kontinuirana i dugoročna ulaganja. KJP ’84 je prezentovalo planove kapitalnih investicija u iznosu od blizu 20 miliona KM. Do kraja godine očekuje se usvajanje budžeta i izmjena potrebne zakonske regulative kako bi
planirane investicije bile realizovane, kada očekuju i potvrdu ulaganja za 2022. godinu.

Prioritetni planovi u iznosu od 20 miliona KM su: zamjena ski lifta „Kolijevka“, premještanje četverosjeda sa novu lokaciju, uvođenje sistem osnježenja na stazama „5a“, „5“ i „4“, probijanje nove skijaške staze u pravcu sjeverozapada, tj. u pravcu Igmana, izgradnja nove polazne stanice sa malog parkinga, gdje bi bili smješteni info centar, prodaja ski karata i ostali prateći sadržaji, izgradnja novog akumulacionog jezera kapaciteta preko 70.000 m3, izgradnja tri dječja ski parka: Bjelašnica, Malo Polje i Veliko Polje, rekonstrukcija streljane za biatlon na Velikom Polju i uređenje skijaških staza.

Mehić navodi da je ovo samo dio projekata na kojima je ZOI’84 aktivno radio proteklih par mjeseci.

– Pored navedenog, na listi prioriteta su razvoj ljetnih sadržaja, izgradnja novih sadržaja na Velikom i Malom Polju i unapređenje Zetre. Ipak, za realizaciju ovih projekata neophodna je stabilizacija kompanije ZOI’84. Samo stabilna kompanija može upravljati ovakvim sadržajima, te paralelno radimo na finansijskom i organizacijskom restrukturiranju kompanije. Sa prihodima od ski karata koju su trenutno ispod dva miliona KM godišnje KJP ZOI’84 se ne može samostalno razvijati i pred nama je još uvijek je dug put do održivog i samostalnog poslovanja. Vjerujem da kompanija ZOI’84 može stati na noge i postati oslonac razvoja turizma Kantona Sarajevo – zaključuje Mehić.

Na skijalištima ski centra Bjelašnica završen je remont svih žičara i sistema vještačkog osnježivanja. Kroz nekoliko dana počet će pretprodaja sezonskih karata, dok je otvaranje sezone planirano za početak decembra. U saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona
Sarajevo u pripremi je program zimskih sadržaja koji će upotpuniti ugođaj posjetiocima te privući goste iz zemlje i inostranstva – saopćeno je iz Službe za marketing, komercijalne poslove i nabavku KJP ZOI-84 OCS.