Skip to content Skip to footer

Živopisno naselje u srcu planine Bjelašnice: Umoljani, selo legendi i fascinantnih pejzaža

Ako vas put nanese na planinu Bjelašnicu, svakako morate izdvojiti vremena da obiđete Umoljane, očaravajuće selo koje ima šta ponuditi u svako godišnje doba. Od skijališta Babino do na Bjelašnici krenite put sela Šabići, a onda skrenite desno prema Umoljanima.

Očaravajući pejzaž dočekat će vas dok idete krivudavom cestom prema ovom bjelašničkom selu smještenom na 1.353 metra nadmorske visine. Prije nego što uđete u selo, na desnoj strani, pored puta možete vidjeti nekropolu stećaka koja svjedoči da se ovdje život odvija već vijekovima. Nekropola ima 47 stećaka i nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Studeni potok

Na obroncima sela, s lijeve strane puta, smještene su stare vodenice na vrelu Sedrenik koje izvire iz kamena i koje fascinira sve zaljubljenike netaknute prirode. Vodenice privlače mnogobrojne turiste koji žele naučiti običaje starih vremena i funkciju predmeta koji su nekada bili u upotrebi.

Prvo što će vas dočekati na samom ulazu u selo je prelijepa Umoljanska džamija s kamenom munarom. Džamija je ostala netaknuta u proteklom ratu, iako je cijelo selo spaljeno. U Umoljanima postoji nekoliko ugostiteljskih objekata i restorana gdje možete probati lokalne specijalitete i popiti domaće sokove, kafu, rakiju, a možete i prenoćiti.

Kako je nastao naziv sela Umoljani, niko sa sigurnošću ne zna, ali prema jednoj legendi stočari Humljani iz Hercegovine dolazili su ljeti na ispašu sa stokom i tu su neki ostali da stalno žive pa je po Humljanima selo i dobilo ime.

Ako se ipak odlučite na avanturu i razgledanje sela i njegove okoline, teren je idealan za šetnju, planinarenje, pa čak i za brdski biciklizam. Preporučujemo vam da odete iznad Umoljana gdje su ostaci ljetnog pastirskog sela Gradina. Nedaleko od Gradine nalazi se dolina Studenog polja gdje protiče fascinantni Studeni potok.

Postoji legenda kako je nastao Studeni potok. Prema toj legendi, iz kanjona rijeke Rakitnice, koji je udaljen tri kilometra od sela, izašla je aždaha i prošla kroz Studeni potok s namjerom da uništi selo i pojede stanovnike. Kada su je primijetili, stanovnici su se povukli na brdo Pošiljak i počeli moliti da se aždaha okameni. Sada se na tom mjestu može vidjeti oblik te okamenjene nemani, kaže legenda. Potok završava vodopadom Badnji u kanjonu Rakitnice što je dostupno za vidjeti svim izletnicima i šetačima.

Kanjon Rakitnice

Za one malo hrabrije, svakako tu je kanjon Rakitnice koji počinje upravo kod Studenog potoka. Kanjon je najbolje posjetiti u ljetnom periodu. Rakitnica je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve. Ona je stvorila 26 kilometara dug, teško pristupačan i nevjerovatno lijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice.

Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih u Evropi. Duž cijelog kanjona nalaze se endemski primjerci flore i faune. Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. Dužinom cijelog kanjona kristalno čista planinska voda može se piti.

Odlučite li na malo duže hodanje, iz sela Gradina put vodi do najvišeg i najizoliranijeg sela u BiH, Lukomira. Nalazi se na 1.500 metara nadmorske visine i jedinstven je po svojim kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. Do Lukomira je potrebno oko tri sata hodanja, ali niti u jednom trenutku se nećete pokajati jer doživljaj je neopisiv.