Skip to content Skip to footer

Veličanstveni Prenj

Novinar i strastveni planinar Zehrudin Isaković objavio je knjigu „Veličanstveni Prenj“ koja predstavlja nezaobilazno štivo za sve koji bi htjeli da podrobnije upoznaju ovu planinu. Ovo je već treća knjiga o bh. planinama, a za magazin Visit BiH kaže da riječ o jednoj „hibridnoj“ varijanti, gdje je spojio klasični planinarski vodič s literarnim opisima njegovih alpinističkih penjanja, ali i drugim elementima koje ima ova knjiga.

-Moje „prijateljstvo“ s planinom Prenj traje od moje 12 godine. Prije dvije godine smo odlučili da napišem knjigu – vodič. Potom je slijedio detaljan obilazak staza, provjera stanja na terenu, mjerenja visina… Učinilo mi se da znam sve o Prenju, ali sam se posljednje dvije godine uvjerio da upoznavanje s ovom planinom zapravo traje čitav život – kaže Isaković.

14 vrhova

Mnogi su zadivljeni ljepotom ove planine, pa smo ga pitali ima li u knjizi nekih specifičnosti koje do sada nisu bile poznate o ovoj planini.

-Ima. Opća je predrasuda da na Prenju postoji 11 vrhova viših od 2000 metara. Istražujući, utvrdio sam da ih zapravo ima 14 – Zelena glava, Otiš, Mali Otiš, Veliki Botin, Mali Botin, Erač, Lupoglav, Ovča, Kerać, Vidina kapa, Herać, Mali Herać, Velika Kapa i Osobac.

Fotografije za knjigu „Veličanstveni Prenj“ radio je Dženad Džino, čovjek poznat široj javnosti kao neko ko Prenj jednostavno obožava. Kako je došlo do saradnje s njim?

-Dženo i ja smo se upoznali na Zelenoj glavi, najvišem vrhu Prenja, jedne godine, kada mi je rekao: „Hej, ja sam do sada bio tri puta na ovom vrhu. Sva tri puta sam sreo tebe“. To je bio dobar uvod za početak iskrenog prijateljstva koje traje i danas. Inače, Dženad je moj saradnik na svim vodičima do sada, a nadam se da će biti i u budućnosti. Svojim kvalitetnim fotografijama, koje imaju dušu, značajno je utjecao da moje knjige imaju onaj faktor plus, koji ih čini kvalitetnijim nego što bi inače bile – ističe Isaković.

Prema njegovim riječima, saradnja će se nastaviti i dalje, a za naredni period planiraju znenađenje za sve one koji prate njihov rad.

Svi oni koji su pohodili ovu planinu često, zadivljeni njenom ljepotom, kažu „Prenj je planeta“. Pitali smo Isakovića ima li istine u tome.

-Da. Prenj je svakako univerzum za sebe. Veličanstvena planina – kratko je odgovorio.

Pa kada je već tako jasan i glasan po ovom pitanju, tražili smo dodatno objašnjenje za ovakav stav, odnosno šta je to što je izdvaja u odnosu na druge planine u BiH.

Podsjeća na Alpe

-Od svih visokih planina u BiH, svojom specifičnom zvjezdastom strukturom najviše podsjeća na Alpe. Gotovo svaki prenjski vrh je priča za sebe… To su samostojeći gordi divovi, koji vas, naročito zimi,  istovremeno mame k sebi, ali i upozoravaju na ozbiljnost uspona. Prenj je i karizmatična planina, možda zato što je neke od naših ponajboljih alpinista odlučio zadržati za sebe. Ljubitelji Prenja ovog diva slave, vole i pomalo ljubomorno čuvaju – ističe Isaković.

Osim Dženada Džine koji je bio zadužen za fotografije, recenziju za knjigu radio je Edin Durmo, instruktor alpinizma i dugogodišnji prijatelj Zehrudina Isakovića. U svojoj recenziji Durmo je, između ostalog, napisao:

„Knjiga Zehrudina Isakovića upravo je to – do sada neviđen i neiščitan prikaz naše najljepše planine, veličanstvenog Prenja. I zaista, ako se zamislimo, kakav drugačiji naslov bi imao smisla za predstaviti ovu planinu nad planinama osim – VELIČANSTVENI PRENJ! Ako parafraziram Zehrudinovu prvu rečenicu, rekao bih da mi je srce brže zakucalo kada sam prelistao već prve stranice, nakon što mi je poslao svoje djelo na iščitavanje za buduću recenziju. Dakako, bacio me u vatru, jer pisati recenziju za ovo što je on napravio stavlja čovjeka u nezavidan položaj, istovremeno izazovan, odgovoran, odmjeren, pomiješan sa emocijama vlastitih iskustava i obavezom da se ostane realan i prisutan na stranicama koje zrače posebnom energijom, svojstvenom za prenjska neprevaziđena iskustva.

I zaista, upravo kada misliš da sve znaš o jednoj planini koju živiš, kada pomisliš da je u tvom životu došao na red jedan prikaz kojeg želiš podijeliti sa drugima, prenijeti svoju emociju i iskustvo na papir, da traje i zrači onom posebnom energijom koja je uvijek tu kada se misli, sanja i živi Prenj….pojavi se Zehrudin sa svojim kapitalnim djelom… i shvatiš da nema smisla, jer se bolje ne može“.

Treba još napomenuti da je izdavač knjige Branko Kecman, Advantis Konsalting, Edicija outdoor B&H.