Skip to content Skip to footer

Tvornica cementa Kakanj uložila više od 200 miliona KM: Održivost na prvom mjestu

Tvornica cementa Kakanj više od 40 godina uspješno opskrbljuje cijelu regiju cementom vrhunske kvalitete. Više od 17 miliona tona kakanjskog cementa ugrađeno je u sveukupni razvoj društva na ovim prostorima. Kažu da ih od konkurencije izdvaja neprikosnovena kvaliteta koja nosi ime KakanjCement.

S proizvodnjom „sivog zlata“, počela je u decembru 1978. godine, a privatizirana je 2000. godine kada se pridružila svjetskoj grupaciji HeidelbergCement Group koja djeluje na pet kontinenata u više od 60 zemalja i na više od 3.000 proizvodnih lokacija.

Od privatizacije do danas, Tvornica cementa Kakanj je investirala više od 200 miliona KM u modernizaciju tvornice, zaštitu okoliša i širenje poslovanja. Emisije prašine s glavnog dimnjaka tvornice smanjene su za 99 posto. Zelene površine unutar tvorničkog kruga prostiru se na više od 100.000 metara kvadratnih, a obuhvataju voćnjake, parkove i jezero s ribama.

Održivi razvoj i društvena odgovornost duboko su utkani u poslovnu filozofiju Tvornice. Obaveze održivog razvoja 2030. koje je definirao HeidelbergCement zasnivaju se u potpunosti na UN-ovim Ciljevima održivog razvoja (COR) koje je donijela Generalna skupština UN-a.

Tvornica cementa Kakanj prva je u BiH koja je izgradila i implementirala integrirani sistem upravljanja kvalitetom, okolišom, te zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu u skladu sa zahtjevima standarda ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, a svoj proizvod uskladila je i sa zahtjevima EN 197-1 i EN 197-2.

Prva je kompanija koja je u BiH pokrenula manifestaciju Dan otvorenih vrata koja već 18 godina simbolično oslikava otvorenost njenog poslovanja i komunikacije. Na taj dan Tvornica postaje najveselije mjesto u regiji jer hiljade građana, pogotovo najmlađih, uživa u krugu tvornice u zabavnom programu.

Tvornica cementa Kakanj je jedan od značajnih nosilaca sveukupnog društvenog života u lokalnoj zajednici. Razumije njene potrebe i aktivno doprinosi unapređenju kvaliteta života svih članova društva, a svojim društvenim angažiranjem pridonosi dobrobiti i razvoju zajednice. Aktivno sudjeluje u lokalnom ekonomskom razvoju, edukativnim programima, raznim dobrotvornim akcijama i drugim projektima usmjerenim na boljitak zajednice.

U narednim godinama Tvornica cementa Kakanj nastavlja provoditi utvrđenu i dokazanu poslovnu strategiju izgrađenu na principima održivog razvoja. Kontinuiranim ulaganjem, predvođeni iskusnim rukovodećim timom uz vrijedne i lojalne zaposlenike kolektiv namjerava ostvariti dalji rast i razvoj, stvoriti novu vrijednost za sve dionike, te kvalitetnim i održivim proizvodima doprinijeti stvaranju boljih životnih uslova.