Skip to content Skip to footer

Savršen odmor: Rafting na bh. rijekama je nezaboravna avantura

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata rijekama, što je pogodovalo razvoju sportova na vodi gdje je rafting svakako najpopularniji. Pored zanimljivosti i avanture koju sam rafting pruža, ovo je i odličan način za upoznavanje s manje poznatim djelovima Bosne i Hercegovine. Rafting programi koji se nude u BiH ostavljaju snažan utisak na učesnike i ostaju im u dugom i prelijepom sjećanju. Osim raftinga, tu su i kanu safari, ali i kajak na mirnim i divljim vodama, te canyoning.

Turistička ponuda u BiH se iz godine u godinu razvija i konstantno se radi na poboljšanju kvaliteta usluga. Danas možemo slobodno reći da je rafting u BiH na svjetskom nivou. U svijetu su kao najatraktivnije i najzanimljivije rijeke za rafting prepoznate Vrbas, Rakintnica, Drina, Una, Tara i Neretva, te u posljednje vrijeme Krivaja i Trebižat, a spoj divljine i prirode, adrenalina i izazova, tradiconalne kuhinje i porodične dobrodošlice garantira nezaboravan provod.

Zahvaljujući popularizaciji raftinga u našoj zemlji, razvijeni su brojni rafting centri koji vam nude višednevne programe. Osim raftinga, u ponudi su druge aktivnosti kao što su planinarenje, posjete drugim gradovima i manje poznatim destinacijama, ali i druge avanturističke ture. Donosimo vam neke od najatraktivnijih rafting tura koje koje će upotpuniti vaš ljetni odmor.

Rafting na Neretvi

Planinska rijeka Neretva koja u jednom svom dijelu, u kanjonu uzvodno od Konjica, adrenalinom napunjenim rafterima pruža neponovljiv doživljaj. Dužina staze za rafting na Neretvi od Glavatičeva do Konjica iznosi oko 23 kilometra s prelijepim kanjonom i vodopadima. U donjem toku Neretve, gdje završava rafting u selu Džajići nalazi se i plaža koja je izuzetno posjećena u toku sezone.

Una – istinska oaza

Rafting na Uni je postao nezaobilazni događaj, a dokaz tome su brojne poslovne grupe kao i porodice koji se na ovu rijeku uvijek iznova vraćaju. Gornji tok Une je pitak, te je proglašen nacionalnim parkom što je dokaz izuzetnosti i čistoće rijeke i glavni razlog zašto se Una smatra pravom oazom istinskih zaljubljenika prirode i prirodnih ljepota. Rafting na Uni najčešće počinje iz Kulen-Vakufa, naselja na vještačkom riječnom ostrvu, ispod prahistorijske utvrde Ostrovice, pa preko Ripča, Bihaća do Bosanske Krupe.

Una regata je međunarodna tradicionalna turističko-sportsko-kulturna manifestacija. Regata je centralni događaj turističke promocije potencijala rijeke Une i prirodnog okoliša. Regata se odvija u tri etape, a traje četiri dana. Pored raftinga, ovu manifestaciju krase i drugi sadržaji, kao što su skokovi s Gradskog mosta u Bihaću i Bosanskoj Krupi…

Drina i Tara

Tara je na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, stvorila kanjon dug skoro stotinu kilometara s mnogo bukova od kojih su najpoznatiji Brštanovački, Borovi, Ćelije, buk Crvene Stijene… Kanjon Tare je po dubini drugi u svijetu, iza Colorado Grand Canyona. Kristalno čista voda koja se može piti cijelim putem stanište je brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične.

Pored raftinga u okruženju postoji i veliki broj mogućnosti za organiziranje raznih izletničkih tura kroz Nacionalni park Sutjeska, prašumu Perućicu, planinu Zelengoru, pješčane piramide i mnoge druge prirodne ljepote.

Kanjon Rakitnice

Rijeka Rakitnica je jedna od najvećih pritoka Neretve. Ona je stvorila 26 kilometara dugačak, nepristupačan i prelijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice, jugoistočno od Sarajeva. Kanjon Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi i duž cijelog kanjona se nalaze endemski primjerci flore i faune.

Medvjedi, vukovi, veprovi, kune, divokoze svi su oni našli utočište u ovom nepristupačnom kanjonu. Dužinom cijelog kanjona kristalno čista planinska voda može se piti. Ulaz u ovaj „Rezervat divlje i netaknute prirode“ nalazi se 30 kilometara od centra Sarajeva, a 20 kilometara od aerodroma. Ulazni dio u Kanjon rijeke Rakitnice pruža atraktivne posjete koritu rijeke i obilaske strana kanjona koji se odlikuju spektakularnim pogledima na kanjon i njenim pritokama, koje se kaskadnnim vodopadima ulivaju u ovu rijeku kristalno čiste vode.

Vrbas

Zaljubljenici ekstremnih sportove mogu uživati u ovoj krajiškoj ljepotici na stazama dužine od pet, 11, 14 i 21 kilometar. Vrbas je brza planinska rijeka s nekoliko pjenušavih i divljih sekcija i brzih padova, te spada u nekoliko najatraktivnijih rijeka stepena težine 3-4 u Evropi.

Vrbas usijeca dva kanjona – Tijesno i Podmilačje. Međunarodna klasifikacija težine vodotoka je stepen 3-4, a na nekim rutama 1-2, što daje mogućnosti kako za divlju avanturu i navalu adrenalina, tako i za mirnije porodično uživanje u svim aktivnostima.

Trebižat u srcu Hercegovine

Rijeka Trebižat je smještena u samom srcu Hercegovine u općini Ljubuški i proteže se od svog izvora u Posušju do ušća u Neretvu u Strugama dužinom od 50 kilometara. Rijeka Trebižat zbog obilja vode, biološke raznolikosti, jedinstveni sedrenih barijera nudi velike mogućnosti rafterima i onima koji vole rijeku i prirodu. Također je važno spomenuti da je rijeka Trebižat cijelim svojim tokom pitka i da temperatura vode u zimskom periodu rijetko pada ispod deset stepeni Celzijusa.

Pravi zaljubljenici u ovaj oblik rekreacije i sporta koriste dionicu Peć Mlini – vodopad Kravica dužine 25 kilometara i teže za što većim vodostajem tako da se spust pretvara u ekstremni sport. Za osobe u dobroj formi preporučuje se dionica od sela Veljaci do kupališta Čeveljuša u dužini od 11 kilometara, dok za one skromnijeg znanja i forme dionicu Otunj – Čeveljuša u dužine šest kilometara.