Skip to content Skip to footer

Rafting u netaknutoj prirodi kanjona Neretve

Odmor od sumorne svakodnevnice, u kojoj svaki dan brojimo porast zaraženih koronavirusom, najbolje je potražiti u prirodi. Tu možete disati punim plućima, a šansa da se zarazite, tvrde stručnjaci, gotovo je nemoguća. Ono što je svakako još jedna pogodnost boravka u prirodi je jačanje imuniteta koji je u vrijeme pandemije prijeko potreban.

Srećom, naša mala, srcolika zemlja, puna je prirodnih bogatstava – tu se smjenjuju prekrasne doline i planine, rijeke i jezera, šume i prašume, pa  sve do mora. Ali, ako ste željni istinskog adrenalina, a pritom želite zaplivati, roštiljati na obali, uživati u pogledu na prekrasnu – rukom netaknutu prirodu, onda svakako trebate odabrati rafting na Neretvi. A zašto baš rafting na Neretvi…

Avantura života

Stari Rimljani, Neretvu su zvali “kraljicom – božicom koja plovi”, a rafting na njenim divljim vodama, pravi je izazov i za početnike i iskusne raftere, i apsolutno pruža adrenalinsku avanturu dugu 25 kilometara, na koju morate ostaviti cijeli dan.

Rafting na Neretvi traje između oko šest sati i kreće od sela Glavatičevo, iznad Konjica. Prije samog raftinga svaka posada se upozna sa svojim vodičem, koji vas opskrbi obaveznom opremom (raft obuća, sigurnosni prsluk, kaciga, neopren odijelo). Na početnom mirnom dijelu rijeke dobijete i upute o pravilima ponašanja i osnovne tehnike veslanja.

Vodiči su licencirani i iskusni na divljim vodama, a sva oprema koja se koristi je odobrena od odgovarajućih instituta, što pruža dodatni osjećaj sigurnosti u avanturi života. A onda prava čarolija…

Čim se otisnete s obale dočekuju vas umjereni i lagani brzaci, potom oni nešto brži, ali savladivi uz timsko veslanje, i ako pratite upute vodiča – “veslaj desno”, “veslaj lijevo”…

Dok se u čamcima za rafting “provlačite” kroz njen kanjon, na pojedinim mjestima dubok i više od 500 metara, ustvari upoznajete pravu Neretvu, njene virove i bukove. Očaravajuća ljepota i bistrina, prizor su koji odmara oči i dušu. Nije teško, a uglavnom prođe uz puno smijeha nakon što vas i vašu ekipu zapljusne koja kap Neretve.

Pravo osvježenje

Ipak, onoga trenutka kada se previše opustite i mislima odlutate “negdje daleko”, brzina Neretve i njena hladna voda, koju je naučni portal Science Blurtit iz Velike Britanije proglasio najhladnijom rijekom na svijetu, vratit će vas u realnost.

Ako je Neretvi čejf, ma koliko bili vješti skiper i posada nije rijetkost da neko završi u brzacima hercegovačke princeze. Ne paničite, dođe kao pravo osvježenje na vrelom sunčanom danu.

A onda pred vama se najednom pojavi duboka mirna rijeka kao stvorena za osvježiti se, pitka rijeka Neretva, obrasle obale bujnom vegetacijom, te njen nezaboravan i neponovljiv kanjon. Prizori koji ostavljaju bez daha, ili bolje rečeno – bajka uživo!