Skip to content Skip to footer

Ohrabrujući podaci: Turisti se vraćaju u Mostar i Međugorje

Turisti se vraćaju u Mostar i Hercegovinu, a Turistička zajednica HNK najavljuje nove projekte kako bi ih što duže zadržala na ovom području te svoje turističke destinacije predstavila u što boljem svjetlu.

Zamjenik direktora Turističke zajednice HNK Semir Temim ocijenio je kako je predsezona dobro krenula, te da se još od nove godine vidjelo da će biti bolja od prethodne dvije.

– Najave za ovu sezonu su bile dosta dobre i ova predsezona je također dobro krenula. Vidjeli smo to i organizovanim dočekom Nove godine u Mostaru kada su svi kapaciteti bili 100 posto popunjeni, što nam je dalo novu nadu da će ova godina biti puno bolja.

Predsezona je dosta dobro krenula i lijepo vrijeme je privuklo veliki broj turista u naš kanton. Na prvom mjestu su to bili domaći turisti iz BiH, a također je bio povećan broj i turista iz regiona – ustvrdio je.

Zabilježen je i veći broj dolazaka organizovanih grupa koje svakodnevno dolaze u Mostar, Međugorje i druge destinacije unutar HNK tako da i s te strane, kaže Temim, možemo biti izuzetno zadovoljni.

– Vrlo brzo počinje i prava ljetna sezona, očekivanja su još uvijek dobra, međutim naravno da će agresija Rusije na Ukrajinu sigurno uveliko utjecati jer jednostavno više ne možemo planirati kakav će razvoj situacije dalje biti. Nemamo nekih naznaka otkazivanja već dogovorenog, a isto tako nemamo neke informacije da se povećava buking, tako da sve zavisi kako će se ova situacija razvijati širom Evrope – naglasio je.

Navodi kako postoji veliko interesovanje za BiH, za HNK te se nada da rat u Ukrajini neće previše utjecati na domaći turizam.

– Zadnjih par godina prije pandemije turizam u našem kantonu je bio na vrhuncu, bili smo turistička destinacija koja je bila posjećena tokom čitave godine i mi u Turističkoj zajednici uspjeli smo da brendiramo Hercegovinu kao jednu pravu turističku regiju – naglasio je.

Dalje dodaje kako je veliki broj ljudi prepoznao turizam kao granu privrede od koje može dobro da se živi te da je širom kantona bio i veliki broj manifestacija i događanja tako da je sve to na neki način bio magnet ne samo da turisti dođu nego da se i što duže zadrže na ovim prostorima.

– Dobro smo uspjeli u tome tako da još uvijek mislim da je rano za taj neki puni povratak i oporavak turističkog tržišta, ali se turizam u svakom slučaju vraća – poručio je.

Zamjenik direktora Turističke zajednice HNK najavio je i nove projekte koji bi trebali krenuti od ljeta.

– Vrijeme pandemije smo iskoristili da radimo na razvoju novih sadržaja i projekata. Ovog ljeta izaći ćemo i s novim turističkim proizvodom, vezano za ronilački turizam u ovom kantonu, na našim rijekama i jezerima. To je jedan projekt koji radimo u sklopu prekogranične saradnje s Dubrovnikom iz Hrvatske i Kotorom iz Crne Gore čija je vrijednost pola miliona maraka. Drugi projekt u sklopu prekogranične saradnje uključuje obnovu gradske banje u Mostaru koja je također kulturno-istorijski spomenik i nju ćemo staviti u funkciju – kazao je.

S partnerima iz Hrvatske i Crne Gore najavljuju i plavu propusnicu koja će vrijediti za posjete muzejima i određenim mjestima u Mostaru, Dubrovniku i Kotoru.

– Turista gdje god da je kupi moći će s njom da obiđe sva ta mjesta – naglasio je Temim, napominjući kako će ona također biti u opticaju od ljeta.

Ističe kako su i Grad Mostar i ostali gradovi i općine uveliko krenuli s pripremama za ovu turističku sezonu i da je veoma bitno imati što više sadržaja, događanja i novih turističkih proizvoda koji imaju za cilj da zadrže turiste.

– Ukoliko je manji broj turista a povećamo broj noćenja mislim da će to biti veliki uspjeh i ja se tome upravo nadam i to najviše očekujem – poručio je Temim.

Govoreći o nedavno usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNK, kojim će se omogućiti reaktiviranje turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave, kazao je kako nikada nisu bili protiv osnivanja općinskih turističkih zajednica, ali da nije siguran da li će općine moći finansirati njihov rad.

– Mislim da nismo još uvijek toliko razvijena turistička destinacija koja će moći na neki način ponijeti toliki broj turističkih zajednica, ali za to sam da se formiraju. Nisam siguran da li će sve općine moći finansirati te turističke zajednice, vjerujem možda da će moći Mostar, Čitluk, Neum, dok za ostale nisam siguran – ustvrdio je Temim.