Okej, danas pravimo… Ovo su riječi kojima svaki svoj novi video počinje Neno Svjetlanović, na društvenim mrežama poznat kao NenoCooks. I nije Neno još jedan od uobičajenih kuhara koji vam ispriča koje vam namirnice trebaju, pripremi neko jelo i na tome završi svoju priču. Neno je specifičan i potpuno drugačiji od ostalih kreatora, jer su njegovi sadržaji na društvenim mrežama prepuni humora koji oduševljava pratitelje. Sve je, kaže Neno za magazin Visit BiH, bilo potpuno neplanirano.
-Na početku sam pokušavao kopirati već izgrađene kuhare i naracija je bila identična. Prve sadržaje radio sam na engleskom jeziku. Okrenuo sam priču, uradio jedan video na bosanskom jeziku i čekao reakcije. Ramišljao sam da, ako to ne prođe kod publike, dignem ruke od svega. Ipak, ljudi su to prihvatili s oduševljenjem – priča nam.
Ekonomična jela
Prva objava na bosanskom jeziku bila je priprema somuna i, kako kaže, ispalo je super. Odmah je krenuo u realizaciju drugog videa.
-Pripremao sam čips i želio sam pokazati kako je glupo i dosadno praviti čips kod kuće. Ispao je jedan od najgledanijih videa. Kada sam vidio da se ljudima sviđa taj prisup, želio sam napraviti konkretno jelo. Krenuo sam s index i zidarevim sendvičima, od samog početka. Tu je definitivno bilo jasno da je moj koncept uspio – poručuje on.
A kako je Neno odlučio upustiti se u kulinarske vode, jer njegovo glavno zanimanje (IT stručnjak) nema nikakvog dodira s kuhinjom, osim kada je gladan?
-Uvijek sam bio gurman, volio sam hranu. Kao student sam pomalo kuhao, ali sam se češće hranio vani, u restoranima, fast foodovima… Tokom studiranja u Sarajevu je bio znatno manji izbor hrane nego danas, pa sam neka jela morao sam kuhati. Tada nije bilo puno kuhara na društvenim mrežama. Gledao se Jamie Oliver, Gordon Ramsay koji je tada forsirao pastirsku pitu. Mene je to provociralo i krenuo sam je pripremati. Super je ispalo. Počeo sam mijenjati recepte i postalo je zanimljivije – kaže nam Neno.
Na pitanje koje je prvo ozbiljnije jelo koje je pripremio, Neno kaže da ke to mađarska gulaš supa.
-Bio sam u Mađarskoj i probao sam tamo to jelo. Toliko me oduševilo da sam ga morao pripremiti kod kuće. Nakon toga sam počeo kupovati posuđe i pribor i krenuo. Za kreiranje sadržaja na društvenim mrežama odlučio sam 2017. ili 2018. godine. Tada je bilo puno kreatora koje sam pratio. Posebno se izdvajao jedan kuhar koji je kreirao jela iz filmova, pa me to nagnalo da imam i ja svoj neki kanal na društvenim mrežama – kaže on.
U fokus je stavio balkansku hranu, jer ju je želio promovirati i izvan granica Balkana.
-Balkanska hrana je odlična. Također, želio sam prilagoditi pripremu hrane za narod, ekonomičnu, da svako može priuštiti sve sastojke. Često mi pišu kako u neko jelo ne ide određeni sastojak, već neki drugi, ali mene to ne interesira. Ja gledam da je priprema što ekonomičnija – ističe on.
Neno kaže da kompletnu pripremu, od scenarija do objave na društvenim mrežama, radim sam. Logo mu je napravio jedan prijatelj, a drugi ga upoznao s montiranjem i snimanjem.
-Za jedan video od 90 sekundi potrebno mi je dva dana. Jedan dan snimanje, a drugi montiranje. Rijetko da mogu sve završiti za jedan dan. Kada imam neki ozbiljniji projekat, onda to traje i duže. Zbog nekoliko kadrova znao sam otići u Hrvatsku i vratiti se. E onda mi treba i više vremena – ističe.
Kada je upitanju omiljeni kuhar i uzor, Neno kaže da je to svakako Kenji Lopez Alt.
-To je kuhar koji je u posljednjih 50 godina učinio najviše za industriju hrane i kulinarstvo. Napisao je i najbolju knjigu o hrani „Food Lab“ u kojoj je razbio brojne mitove. Većina kuhara radi mnoge, uobičajene stvari u kuhinji, a da ne zna ni zašto ih radi. Evo jedan primjer. Kod nas kada se pripremaju pite, u tijesto dodaju ulje. Naučno, ulje je inhibitor glutena što otežava razvijanje jufke. Ipak, toliko smo usavršili taj segment da nam to ne predstavlja problem iako na molekularnom nivou nema nikakve logike. Upravo takve stvari je objasnio u knjizi – kaže Neno.
Prema njegovim riječima, svakodnevno uči i istražuje kulinarske tajne. Pogotovo kada želi objaviti novi video. A ide li mu sve po planu i ima li problema?
Omiljeni burek
-Jedino jelo u kojem sam pogriješio bila je kljukuša. Kada u Sarajevu naručite kljukušu dobijete jedno jelo koje se razlikuje od kljukuše u Bosanskoj Krajini. Kada sam se počeo pripremati za kljukušu, vidio sam da se ni u Krajini ne mogu dogovoriti šta je kljukuša i da se kod njih recept razlikuje od grada do grada – naglašava on.
Na pitanje koliko je bosanska, pa i balkanska, hrana kvalitetna u odnosu na svjetsku, Neno kaže da tu ima i dobrih i loših stvari.
-Naša hrana je zdrava i sadrži puno mesa. To i nije neki problem. Veći je problem što mi uz neko jelo pojedemo puno hljeba. Puno je i masnoće, ali cilj je da bude ukusno pa smo, što se tiče ukusa, u samom svjetskom vrhu. Po mom mišljenju, Balkan zajedno s Italijom ima najbolju hranu na svjetu – naglašava Neno.
Na pitanje koje je njegovo omiljeno jelo, kaže da je to burek, ali ga ne priprema često.
-Mislim da nema svrhe raditi to, jer ga ja nikada ne mogu pripremiti kao što rade majstori u BiH. Nalazim se u takvoj zemlji da nema smisla gubiti vrijeme na jelo koje se može dobiti relativno jeftino i izuzetno kvalitetno. Pitu, kao i somun, sam napravio samo za video i više nikada. Da živim u inostranstvu, pravio bih ga, ali ovako zaista nema smisla – kaže.
U njegovim objavama na društvenim mrežama svako jelo sadrži meso. Pitali smo ga da li ima u planu pripremati neka veganska i vegetarijanska jela.
-Uvijek kažem neku šalu na račun tih jela i hranu koju pripremam ne gledam kao zdravu. Pripremat ću veganski bolonjez, ali ne zbog zdravlja i neke svijesti, već isključivo ekonomičnosti. Uspio sam pronaći alternativu za meso koja košta dvije KM i niko ne bi mogao prepoznati razliku u ukusu. Jedino je tekstura drugačija – naglašava.
Svoje pratitelje iznenadit će i nekim novitetima u narednom periodu.
-U goste ću dovoditi neke naše poznate muzičke bendove i s njima kuhati, a želja mi je izaći na teren. Bio sam na vašaru u Puračiću i vidio sam da je to ljudima jako zanimljivo. Ostavljali su komentare da žele doći posjetiti vašar. Planiram obići još neka mjesta u BiH za koja ni naši ljudi ne znaju, a kamoli turisti. Želja mi je da ljudi zbog mojih radova na društvenim mrežama dođu i posjete Bosnu i Hercegovinu – kaže na kraju razgovora.
Novogodišnja trpeza
Neno ima i prijedlog za novogodišnju trpezu.
-Meni odmah padne na pamet naslovnica knjige Alije Lakišića „Bosanski kuhar“ na kojima se nalaze dolme, par zvrkova pite, begova čorba. Ja bih tu dodao i jedan veliki red suhog mesa i livanjskog sira – kaže kroz smijeh.