Ispijanje koktela definitivno je jedna od prvih ljetnih asocijacija. Pri samoj pomisli na koktele, mašta nas odvodi na neke egzotične destinacije, beach barove, plaže, zabave… Spoj različitih boja i ukusa neodoljivo privlači, pa u vrelim ljetnim danima kokteli su prvi izbor koji osvježavaju. Kokteli su mješavina alkoholnih ili bezalkoholnih pića koje, osim na plaži i večenjim izlascima, možemo pripremiti kod kuće.
Niko sa sigurnošću ne može reći kada je nastao prvi koktel, ali prema časopisu Balance & Columbian Repository historija koktela seže u daleku 1806. godinu gdje novinar na pitanje čitatelja šta je koktel odgovara da je to mešavina spirita, šećera, vode i bittera. Nedugo nakon toga, kokteli su postali planetarno poznati i jedno od najomiljenijih pića, prije svega, Amerikanaca.
Velika popularnost
Jeremiah P. Thomas smatra se ocem koktela. Radio je u Metropolitan hotelu u New Yorku i bio je poznat po svojoj posudi za mješanje pića od sterling srebra. Bio je barmen, ali je bio poznat i po akrobacijama koje je izvodio prilikom pripreme koktela. Godine 1862. izdao je knjigu za barmene. To je bila prva knjiga s receptima za barmene i prva knjiga koja sadrži recepte za piće zvano „cocktail“.
O koktelima, kulturi ispijanja ovog pića i popularnosti pričali smo s Mirzom Merdžanićem, poznatim bh. barmenom koji je na sceni više od deset godina. Iza sebe ima bogato iskustvo i brojne nagrade za najboljeg barmena u BiH. Danas je više s druge strane šanka, odnosno bavi se edukacijom mlađih kolega.
-Kada prenosim svoje znanje uvijek kažem da koktel treba izazvati osjećaj sličan onom koji izaziva žena kod muškarca. Na izgled primamljiv, na miris zavodljiv, a na ukus božanstven – kaže kroz smijeh.
Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko godina kokteli su doživjeli veliku popularnost u BiH, te ih sve više ugostiteljskih objekata ima u svojoj ponudi.
-Ljetni period definitivno je vrijeme kada se kokteli najviše konzumiraju. U vrelim danima najpopularniji su osvježavajući kokteli, odnosno kokteli s manjim postotkom alkohola, svježim sastojcima, te oni koji sadrže više leda. Osim u ljetnom periodu, postoje i brojni kokteli koji se konzumiraju zimi, a najpopularniji su kuhano vino i kuhani džin, irska kafa, te vrući rum s maslacem – kaže Merdžanić za magazin Visit BiH.
Ističe da je uporedo s popularizacijom koktela u BiH došlo i do raznovrsnosti ponude pića koja se koriste za pripremu koktela.
-Danas se na našem tržištu može pronaći više od 50 vrsta džina i to je trenutno jedan od najpopularnijih spirita – kaže on.
Najpopularniji kokteli
Osim generalne podjele na alkoholne i bezalkoholne, kokteli se dijele i na klasične, a neki od najpopularnijih su mojito, martini, old fashioned i negroni. Tu su i moderni klasici koji su nastali posljednjih 30-ak godina i tu spadaju esspresso martini, breakfast martini, old cuban… te koktele s potpisom, odnosno one koje kreiraju barmeni za barove u kojima rade.
-Tu je i podjela na aperitivne – prije jela, digestivne – poslije jela, kratke koji se uglavnom poslužuju bez leda, te duge kojima je svojstvena velika količina leda i koji ima funkciju hlađenja – naglašava Merdžanić.
Pitali smo ga koje koktele Bosanci i Hercegovci najviše traže u barovima.
-Savremene tehnologije, odnosno društvene mreže, koje promoviraju kulturu ispijanja koktela, ali i putovanja na najpopularnije destinacije svijeta doprinijeli su da naši građani znaju poprilično puno o koktelima. Stoga, gosti sve češće traže koktele koje su negdje vidjeli ili probali. Ipak, nekako najpopularniji kod nas su mojito, gin&tonic, sex on the beach i aperol spritz – ističe Mirza.