Skip to content Skip to footer

Mirza Merdžanić, bh. barmen: Kokteli, savršeno piće za ljetno osvježenje

Ispijanje koktela definitivno je jedna od prvih ljetnih asocijacija. Pri samoj pomisli na koktele, mašta nas odvodi na neke egzotične destinacije, beach barove, plaže, zabave… Spoj različitih boja i ukusa neodoljivo privlači, pa u vrelim ljetnim danima kokteli su prvi izbor koji osvježavaju. Kokteli su mješavina alkoholnih ili bezalkoholnih pića koje, osim na plaži i večenjim izlascima, možemo pripremiti kod kuće.

Niko sa sigurnošću ne može reći kada je nastao prvi koktel, ali prema časopisu Balance & Columbian Repository historija koktela seže u daleku 1806. godinu gdje novinar na pitanje čitatelja šta je koktel odgovara da je to mešavina spirita, šećera, vode i bittera. Nedugo nakon toga, kokteli su postali planetarno poznati i jedno od najomiljenijih pića, prije svega, Amerikanaca.

Velika popularnost

Jeremiah P. Thomas smatra se ocem koktela. Radio je u Metropolitan hotelu u New Yorku i bio je poznat po svojoj posudi za mješanje pića od sterling srebra. Bio je barmen, ali je bio poznat i po akrobacijama koje je izvodio prilikom pripreme koktela. Godine 1862. izdao je knjigu za barmene. To je bila prva knjiga s receptima za barmene i prva knjiga koja sadrži recepte za piće zvano „cocktail“.

O koktelima, kulturi ispijanja ovog pića i popularnosti pričali smo s Mirzom Merdžanićem, poznatim bh. barmenom koji je na sceni više od deset godina. Iza sebe ima bogato iskustvo i brojne nagrade za najboljeg barmena u BiH. Danas je više s druge strane šanka, odnosno bavi se edukacijom mlađih kolega.

-Kada prenosim svoje znanje uvijek kažem da koktel treba izazvati osjećaj sličan onom koji izaziva žena kod muškarca. Na izgled primamljiv, na miris zavodljiv, a na ukus božanstven – kaže kroz smijeh.

Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko godina kokteli su doživjeli veliku popularnost u BiH, te ih sve više ugostiteljskih objekata ima u svojoj ponudi.

-Ljetni period definitivno je vrijeme kada se kokteli najviše konzumiraju. U vrelim danima najpopularniji su osvježavajući kokteli, odnosno kokteli s manjim postotkom alkohola, svježim sastojcima, te oni koji sadrže više leda. Osim u ljetnom periodu, postoje i brojni kokteli koji se konzumiraju zimi, a najpopularniji su kuhano vino i kuhani džin, irska kafa, te vrući rum s maslacem – kaže Merdžanić za magazin Visit BiH.

Ističe da je uporedo s popularizacijom koktela u BiH došlo i do raznovrsnosti ponude pića koja se koriste za pripremu koktela.

-Danas se na našem tržištu može pronaći više od 50 vrsta džina i to je trenutno jedan od najpopularnijih spirita – kaže on.

Najpopularniji kokteli

Osim generalne podjele na alkoholne i bezalkoholne, kokteli se dijele i na klasične, a neki od najpopularnijih su mojito, martini, old fashioned i negroni. Tu su i moderni klasici koji su nastali posljednjih 30-ak godina i tu spadaju esspresso martini, breakfast martini, old cuban… te koktele s potpisom, odnosno one koje kreiraju barmeni za barove u kojima rade.

-Tu je i podjela na aperitivne – prije jela, digestivne – poslije jela, kratke koji se uglavnom poslužuju bez leda, te duge kojima je svojstvena velika količina leda i koji ima funkciju hlađenja – naglašava Merdžanić.

Pitali smo ga koje koktele Bosanci i Hercegovci najviše traže u barovima.

-Savremene tehnologije, odnosno društvene mreže, koje promoviraju kulturu ispijanja koktela, ali i putovanja na najpopularnije destinacije svijeta doprinijeli su da naši građani znaju poprilično puno o koktelima. Stoga, gosti sve češće traže koktele koje su negdje vidjeli ili probali. Ipak, nekako najpopularniji kod nas su mojito, gin&tonic, sex on the beach i aperol spritz – ističe Mirza.