Skip to content Skip to footer

Međunarodni projekat PRONACUL: Velika prilika za bh. turizam

Velika prilika za bh. turizam došla je kroz početak projekta PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma.

Implementacija projekta se provodi u okviru ADRION Programa koji finansira Evropska unija i traje do 9. mjeseca 2022. godine. Kroz projekat će se raditi na razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

Puni potencijal

Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara će se, kao učesnik projekta, u svojim aktivnostima fokusirati na dva lokaliteta u Hercegovini – UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka Radimlja Stolac i Dugo Polje u Jablanici, gdje će se provoditi akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude.

Alisa Gekić, direktorica LiNK-a, kaže za magazin Visit BiH kako im je cilj da u saradnji s vodećim organizacijama iz svijeta kulturne baštine unaprijede kapacitete nalazišta nekropola i iste promoviraju kao destinacije za turiste.

Alisa Gekić

-Kroz projekat će se raditi na razvoju novih turističkih proizvoda koji će dovesti do drugačije percepcije, te drugačijeg sadržaja i ponude prirodne i kulturne baštine. Kreirat će se i implementirati zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom u Jadranskom području, uz aktivno učešće ključnih aktera. Metodologija će biti testirana i kasnije primjenjena u 15 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim prijedlogom za identifikaciju regionalne rute – ističe Gekić.

Na pitanje koliko će ovaj projekat doprinijeti razvoju turizma u Hercegovini, ali i Bosni i Hercegovini, Gekić kaže da je realizacija projekta velika prilika za razvoj održivog turizma, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa koja je narušila sve sektore, a posebno sektor turizma.

-Projekat će značajno doprinijeti promociji kulturnih i turističkih potencijala Hercegovine. U tom smislu, vjerujemo da će svoje pune potencijale dosegnuti nekropole Dugo polje na Blidinju i Nekropola Radimlja Stolac koje se nalaze na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Obje nekropole su locirane na turistički veoma posjećenim lokacijama i lako dostupna posjetiocima, što će zasigurno dovesti do razvoja održivog turizma i privlačenja turista – poručuje direktorica LiNK-a.

70.000 stećaka

Prema dostupnoj literaturi, u Bosni i Hercegovini se nalazi oko 70.000 stećaka, a najviše ih je upravo u Hercegovini i to u općinama Konjic, Stolac, Nevesinje i Trebinje.

-Na listi UNESCO-a, s područja Hercegovine su nekropole Radimlja Stolac, Biskup Konjic, Dugo polje Jablanica, Bijača Ljubuški, Boljuni I i II Stolac, Kalufi Nevesinje, Grebnice – Bunčići Bileća, te Potkuk u Bitnji – Berkovići – kaže ona.

Osim ovog projekta, LiNK puno pažnje posvećuje razvoju turizma i u tom kontekstu jedan od projekata je „Zanimljivi muzeji“ u okviru kojeg rade na modernizaciji muzejskih postavki s ciljem poboljšanja ponude muzeja, a u skladu s najnovijim trendovima.

-Konkretno radi se o poboljšanju postavke za dva muzeja, Muzej Bitke za ranjenike na Neretvi i Narodni muzej Crne Gore – Nikšić. Projektom se nastoje muzeji u Hercegovini, odnosno u prekograničnom području BiH – Crna Gora učiniti zanimljivijim za posjetioce. Kroz projekat se nastoji poboljšati način prezentacije uvođenjem modernih tehnologija, interakcijom softvera, te uvođenjem opreme za virtuelnu realnost koja će naprimjer u Jablanici omogućiti da se posjetioci vrate u prošlost i osjete „Bitku na Neretvi“ – naglašava Gakić.

Partneri projekta

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, dok su partneri: LAG Istočna Venecija (Italija), Turistička zajednica Grada Rijeke (Hrvatska), Komora ILIA (Grčka), Regija Jonskih otoka (Grčka), Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet (Srbija), Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja (BiH), Turistička zajednica Zagrebačke županije (Hrvatska), Općina Raška (Srbija), Grad Bologna (Italija), Centar za promociju poduzetništva Piran (Slovenija), te pridruženi partneri Kulturni centar Zagorje ob Savi Slovenija i JU Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje (Hrvatska).