Skip to content Skip to footer

Kulturne manifestacije obogaćuju turističku ponudu grada Jajca

Period pandemije koronavirusa u kraljevskom gradu Jajcu su iskoristili za uređenje grada, nastavak izgradnje infrstrukture u naseljima, postavljanje novih turističkih sadržaja… Jajce je drugačiji grad od većine drugih gradova u BiH u mnogim segmentima, a izdovojit ćemo samo neke.

Jajce je među tri najpoželjnije turističke destinacije u BiH, grad je čist jer u održavanje ulažu gotovo 500.000 KM godišnje, realiziraju deset programa svake godine i po tome su jedinstveni u BiH, a od ove godine imaju jedinstven izgled centra s trgom do kojeg se dolazi i odlazi kroz kapije stare nekoliko stoljeća.

Edin Hozan, načelnik Jajca, kaže za magazin Visit BiH da je razvoj i napredak Jajca u mnogim oblastima itekako vidljiv, te da će se taj trend sigurno nastaviti i u buduće, a sve sa željom da grad učine ljepšim.

-Ulica Hrvoje Vukčića Hrvatinića zasjala je u punom sjaju. Glavna gradska ulica od oktobra 2020. godine postala je šetalište s lijepo uređenim trgom i fontanama. Građanima će ovo biti mjesto druženja, a svakako i prostor koji će turistima i posjetiocima pružiti ugodan boravak u gradu. U ulici su postavljene i dvije „pametne klupe“ dio projekta mladih srednjoškolaca i poklon gradu Jajcu, a prostor je pokriven i besplatonom wifi mrežom – ističe Hozan.

Prema njegovim riječima, općina Jajce činila je sve kako bi što spremnije i u ljepšem ruhu dočekala, sada već uglavnom, domaće turiste, ali i svojim građanima omogućila da uživaju u ljepotama grada. Intenzivno se radilo na uređenju okoliša, na jezerima su se pravile šetnice, čistila korita Plive i Vrbasa.

Osim po historijskim znamenitostima i nacionalnim spomenicima, kojih u Jajcu ima 30, kraljevski grad poznat je i po kulturnim i drugim manifestacijama koje privlače brojne turiste, te dodatno poboljšavaju turističku ponudu grada. Ovo su neke od njih.

Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“

Drevni je običaj u Bosni i Hercegovini bio, a možda se i danas ponegdje može naći da se na poseban, kultni način dočeka Đurđevdan, koji je nastupao 6. maja, u vrijeme kada sunce zagrije jače, vode omlače, ive i vrbe podahnu… Dolazi novo ljeto, dani puni zdravlja i životne vedrine… Dolazi Festival duhovne poezije i muzike čiji je domaćin krajem aprila grad Jajce. Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje“ manifestacija je koja se već po tradiciji, od 2007.

Festival je manifestacija zasnovana na ideji poticanja i promoviranja suživota različitih vjerskih i nacionalnih zajednica na području općine i kroz kulturološki dijalog koji kroz duhovnu muziku, folklor, običaje, književne večeri, okrugle stolove… evocira građansku svijest u našem društvu s posebnim akcentom na upoznavanje mlađih naraštaja s bogatstvom različitosti. Ove godine najavljena je 14. po redu manifestacija.

Pozorišne/Kazališne igre BiH

Najstariji bh. teatarski festival Pozorišne/Kazališne igre Jajce nastavlja živjeti. Ključ grada Jajca u festivalskim danima preuzimaju glumci. Ove godine održat će se jubilarne 40. Igre. Vrijednost ljepote, tu snagu i draž osjetili smo kroz stotine predstava odigranih na sceni Doma kulture u Jajcu. Hiljade glumaca bili su učesnici predstavljanja teatarskog blaga BiH, a desetine hiljada posjetilaca aplaudirali su i srdačno ispraćali umjetnike kroz minulih 39 održanih Igara.

Međunarodni skokovi s vodopada

Skokovi s jednog od najljepših vodopada u Evropi održavaju se u takmičarskoj disciplini stil „Lasta“, te u revijalnom dijelu programa u slobodnom stilu. Pred više hiljada gledatelja i velikoj konkurenciji  skakača iz BiH i regije, skok s vodopada visokog 20 metara velika je atrakcija. Događaj je obogaćen zabavnim programom u središtu grada, a ovom manifestacijom obilježava se vrhunac turističke sezone u gradu Jajcu.

Dani srednjovjekovlja

Dani srednjovjekovlja predstavljaju jednu od rijetkih kulturno-turističkih manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u BiH, a posebno zbog činjenice da je u kraljevskom gradu Jajcu stolovao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Uz radionice bosančice, mačevanja i streličarstva, te viteške igre, Dani srednjovjekovlja okupljaju viteške grupe iz BiH i šire. Manifestacija se održava u organizaciji Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Likovna kolonija – Jajce Art

U organizaciji  JU „Dom kulture Jajce“ i pod pokroviteljstvom Općine u Jajcu se već pet godina, s početka ljeta, održava Likovna kolonija – Jajce Art  na kojoj učestvuju brojni umjetnici. Inspirirani ljepotama Jajca stvaraju svoja djela koja ostavljaju gradu Jajcu i Gradskoj galeriji.

Sajam turizma i eko proizvoda STEP-Jajce

Sajam turizma i eko-proizvoda STEP-Jajce ima za cilj prezentaciju i promociju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od poljoprivrednih proizvoda proizvođača s područja općine Jajce i šire i ima takmičarski karakter. Održava se u jesen, kada se uberu plodovi poljoprivrednog rada. Održava se u centru grada, između dvije kapije, a Sajmom se zvanično i zatvara turističku sezonu u Jajcu.

Šopovi dani na Plivi

U čast Nikole Šopa, velikog jajačkog pjesnika, u Jajcu se u oktobru održava jedna od najvažnijih književnih manifestacija u BiH – Šopovi dani na Plivi. Nositelj aktivnosti je HKD Napredak Jajce, a generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Jajce. Šopovi dani na Plivi održavaju se u kontinuitetu već 20 godina i imaju za cilj predstaviti književni opus bh. pisaca i što je vrlo važno, uključiti mlade.

Projekat „Staza stare pruge“

Općina Jajce učestvuje u projektu „Staza stare pruge“ koji ima za cilj unapređenje bh. kulturno-turističkog proizvoda na otvorenom, stazom stare željezničke pruge koja postaje biciklistička staza duga više od 100 kilometara povezivajući Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Vitez i Busovaču. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 260.000 eura za koji je Evropska unija izdvojila 195.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business. Radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

Dani Svetog Ive

Dani Svetog Ive Krstitelja je vjerska manifestacija, a održava se u selu Podmilačje udaljeno četiri kilometra od centra grada. Svetište u Podmilačju je jedno od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Evropi, a datira još od srednjeg vijeka. Na tom mjestu je izgrađena mala crkva koja je 1417. Posvećena Ivanu Krstitelju. Puno je predaja o iscjeliteljskim moćima Svetog Ive Podmilačkog, te je to jedan od razloga sve veće posjeti katolika iz raznih krajeva svijeta. Svake godine 24. juna održava se hodočašće u kojem učestvuju više hiljada vjernika. Manifestacija je dvodnevna, a za sve prisutne je osiguran vjerski, te zabavno-kulturni program. Organizator manifestacije je Vrhbosanska nadbiskupija Župa Svetog Ivana Krstitelja-Podmilačje, Jajce.

Međunarodni festival/smotra duvačkih/puhačkih orkestara-limenih glazbi

Od 2015. godine u Jajcu se održava Međunarodni festival/smotra duhačkih orkestara/limenih glazbi Jajce. Domaćin Festivala je Gradski duhački orkestar/limena glazba Jajce, a u programu učestvuju orkestri limenih glazbi iz BiH i regije. Učesnici svake godine organiziraju defile kroz centar grada, a svečani koncert održava se na platou ispred Doma kulture Jajce. Generalni pokrovitelj manifestacije je Općina Jajce.

Festivali folklora

Međunarodni festival folklora Dani Vlatka Jurića održava se u julu, a slavi različitost kulturne baštine. Na jednom mjestu mogu se vidjeti specifične nošnje i igre zemalja i gradova iz BiH i regiona. U sklopu festivala organiziraju se izložbe fotografija i nošnji, a učesnici se druže i i sjećaju na koreografa Vlatka Jurića, čovjeka koji je zadužio Jajce i BiH svojim nesebičnim zalaganjem i prenio na mnoge generacije ljubav prema bosanskohercegovačkoj tradiciji i folkloru. Domaći je KUD „Jajce“ koja nastoji sačuvati i njegovati duh i tradiciju Jajca i BiH kroz ovaj, ali i Dječiji Festival folklora koji u mjesecu maju u Jajcu okupi na stotine djece iz cijele BiH.

„Dani mladosti“ je Međunarodni festival folklora u organizaciji KUD-a „Stari grad“ Jajce kada Jajce ugosti brojna kulturno-umjetnička društva iz cijelog svijeta. Iza nas je deset Festivala, a brojni učesnici tokom tri dana koliko traje Festival, druže se i sa sudionicima tradicionalnih Skokova sa vodopada.

Dani AVNOJ-a

Kulturno-historijska manifestacija Dani AVNOJ-a je događaj koji se od 2008. godine održava u Jajcu. Dana 29. i 30. novembra 1943. godine u novijoj historiji BiH i drugih država balkanskog poluostrva u Jajcu je stvorena bivša zajednička država – Jugoslavija i donesene su mnoge odluke važne kako za zajedničku državu tada i za svaku republiku unutar konfederacije. Ovom manifestacijom se svake godine podsjeća na te dane 1943. godine, Drugi Svjetski rat, Partizanski pokret otpora okupatoru, borbu protiv fašizma na ovom dijelu Evrope, te na lik i djela Josipa Broza Tita. Mnogobrojne delegacije iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske i drugih evropskih zemalja se tih dana okupe u Jajcu kako bi uveličali događaj sjećanja na taj događaj.