Skip to content Skip to footer

Katar ukida vize za građane Bosne i Hercegovine

Državljanima Bosne i Hercegovine bit će ukinute vize prilikom putovanja u Katar, dogovoreno je u Dohi na današnjem sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s premijerom Države Katar Abdullahom bin Nasser bin Khalifa al Thanijem, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

S premijerom Al Thanijem, koji je i ministar unutrašnjih poslova Države Katar, razgovarano je i o unapređenju saradnje u oblasti sigurnosti. Dogovoreno je da se na osnovu postojećeg sporazuma o policijskoj saradnji, ti odnosi ubuduće intenziviraju.

Posebno je naglašena potreba razmjene iskustava, koja će se realizovati zajedničkim obukama policijskih službenika BiH i Katara.

S obzirom na to da je Katar domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, dogovoreno je učešće policijskih službenika iz BiH u sigurnosnim pripremama tog događaja i prijenos iskustava u organizaciji i osiguranju velikih sportskih i drugih događaja.

U delegaciji BiH, osim ministra Mektića su bili i direktori SIPA-e i OSA-e Perica Stanić i Osman Mehmedagić, a sastanku je prisustvovao i savjetnik emira Države Katar za nacionalnu sigurnost Mohammed bin Ahmed al-Misnad.