Skip to content Skip to footer

Jajce, grad umjetnika i centar kulturnih dešavanja u BiH

Osim što nosi epitet kraljevskog grada, Jajce je još jednom pokazalo da je grad kulture i umjetnosti. Tokom augusta i početkom septembra u ovom gradu održane su dvije manifestacije koje su Jajce pozicionirale u sami centar kulturih događanja u našoj zemlji.

Već nadaleko poznate i tradicionale Pozorišne/Kazališne igre BiH privukle su veliku pažnju ljubitelja umjetnosti iz naše zemlje i regiona, a gradom su u tih 11 dana defilovali brojni glumci i umjetnici, ali i posjetitelji koji su uživali u pozorišnim ostvarenjima.

Ove godine Pozorišne/Kazališne igre BiH obilježile su dvostruki jubilej, 50 godina od osnivanja i 40 održanih festivala. Ključ grada Jajca na otvaranju Pozorišnih/Kazališnih igara preuzeo je proslavljeni bh. glumac Miralem Zubčević čime simboličnu „vladavinu“ kraljevskim gradom preuzimaju glumci.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istakao je značaj vrednovanja i uvažavanja umjetnosti i kulture u razvoju svakog društva.

Neka Igre traju

-Kroz sve naše Festivale svjesni smo koliko kultura može probuditi ono najbolje u nama, kako bi mogli razviti one najljepše ljudske osobine poput suosjećanja, razboritosti, mudrosti, pravednosti, ustrajnosti, poštovanja. Danas nam je to, više nego ikada, potrebno zbog vremena u kojem živimo. U svemu tome velika je odgovornost i na umjetnicima – istakao je Hozan.

Osim deset predstava iz isto toliko pozorišta, predstavljena je monografija koja obuhvata sve segmente koji predstavljaju ovaj festival, te dokumentarni film „Neka Igre traju“, kao i niz drugih pratećih sadržaja.

Krajem augusta održana je i „Desant na Jajce 2021“. To je kulturna manifestacija koju su prošle godine pokrenuli Inicijativa „Odmori u BiH“ i Javna ustanova „Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, uz podršku Općine Jajce.

Cilj ove manifestacije je kroz realizaciju događaja obogatiti kulturnu ponudu Jajca u ljetnom periodu i u ovaj prekrasni bosanskohercegovački grad privući što više turista, te promovirati bogatu kulturno-historijsku i prirodnu baštinu kraljevskog grada.

„Desant na Jajce 2021“ počeo je projekcijom filma „Deset u pola“ Danisa Tanovića, koji je zbog velikog interesa publike ponovo prikazan posljednjeg dana manifestacije, kada su organizatori posjetiteljima pripremili ugodno iznenađenje i poslužili ćevape.

Ispod Plivskog vodopada kao zvijezda muzičkog programa nastupio je i čuveni turski DJ i producent Mahmut Orhan. Vodopad je ugostio posjetioce iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a sjajna izvedba Mahmuta Orhana napravila je atmosferu za pamćenje.

Uprkos nešto hladnijem vremenu, plato ispod Plivskog vodopada bio je ispunjen posjetiteljima koji su uživali u ovom raskošnom audio-vizuelnom showu. Jedan od sadržaja događaja je i izložba umjetničkog studija „Articoolisan“, koju će publika moći pogledati u toku septembra u prostoru Zavičajne etno zbirke Jajce.

Projekcijom filma „Quo Vadis, Aida“ u Domu AVNOJ-a i koncertom grupe „Divanhana“ u Gradskoj sportskoj dvorani u Jajcu, završen je drugi po redu „Desant na Jajce“.

Iako su oba događaja trebala biti održana na otvorenom, projekcija filma na Tvrđavi u Jajcu, a koncert ispod Plivskog vodopada, zbog kiše i hladnog vremena događaji su prebačeni u zatvorene prostore, što nije spriječilo brojne Jajčane i posjetitelje kraljevskog grada da uživaju u odličnom filmu i prekrasnom koncertu.

Omladinski kamp

Osim za starije posjetitelje, u Jajcu vode brigu i o najmlađim. S tim u vezi, od 19. do 22. augusta u ovom gradu održan je Omladinski kamp pod nazivom „Ujedinjeni za bolju budućnost“. U kampu, čiji je organizator Centar za obrazovanje i druženje (COD Jajce) uz podršku Američke ambasade u BiH, bilo je više od 40 učesnika iz Jajca i okolnih gradova u dobi od 12 do 15 godina.

Djeca i mladi koji su proveli četiri intenzivna dana kampa imali su priliku uživati u raznolikom i bogatom programu koji se sastojao od niza sportskih aktivnosti, uz podršku trenera Ante Žunića – škola sporta, Ante Katića – karate klub Kumite, Saliha Keljalića – atletski klub Vodopad, Edisa Redžića – košarkaški klub Vodopad i Asima Bošnjaka – odbojkaški klub Time Out.

Također, uz podršku profesorica Amele Kavazbašić i Josipe Bogić – održana je fantastična radionica „Počni promjenu” koja je na djecu ostavila pozitivan i dubok dojam, te podršku Asime Agić – učiteljica OŠ Berta Kučera i Džana Julardžija – teta igraonice Ciciban, koje su održale odlične edukativno-kreativne radionice s porukama ljubavi i zajedništva koje nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Pored pomenutih radionica, domaćini kampa Planinarskog društva Ćusine za mlade su upriličili radionice u prirodi gdje su imali priliku naučiti više o samoj planini Ćusine, planinarskom domu, orjentaciji i ponašanju u prirodi.

Mladi su, također, imali priliku uživati u odličnom adrenalinskom parku smještenom u neposrednoj blizini vodopada, zip line-u za djecu, plivanju, revijalnim skokovima gdje su bili nagrađeni oni najkreativniji, a u okviru kampa imali su i osiguran obilazak grada Jajca i njegovih prirodno-kulturnih spomenika, te vožnju brodicama po Plivskom jezeru.

-Druženjem djece i mladih željeli smo ukazati da naša etnička i nacionalna raznolikost nikako nije i ne smije biti kamen spoticanja i razdvajanja, nego bogatstvo koje trebamo njegovati, poštovati, učiti jedni od drugih i graditi perspektivniju zajedničku budućnost. Djeca su neiskvarena i jedni u drugima i vide ono što i trebaju vidjeti – drage prijatelje s kojima zajedno uče, treniraju,  igraju se i vole – rekao je menadžer COD-a Jajce Samir Agić za magazin Visit BiH.