Skip to content Skip to footer

Cjelodnevno uživanje u prirodi: Kanu safari, adrenalisnska atrakcija na Trebižatu

Rafting na rijekama Drina, Neretva, Tara, Una, Vrbas… sve je popularniji i izuzetna turistička atrakcija koja privlači domaće, ali i strane turiste koji uživaju u prelijepim predjelima i riječnim kanjonima kroz koje prolaze rafting ture.

I pored izuzetno atraktivnog raftinga, laganim ali sigunim koracima u Bosni i Hercegovini razvija se druga vrsta vodene atrakcije pune adrenalina, relaksacije i bijega od svakodnevnice, te potpunog stapanja s prirodom.

Riječ je o kanu safariju, a u ovoj ponudi prednjači Čapljina i hercegovačka ljepotica – rijeka Trebižat. To je jedna od najljepših rijeka Jadranskog sliva koja obiluje sedrenim slapovima, a zbog bogatstva vode i sunca, i bujnom vegetacijom.

Sigurnost na prvom mjestu

Ako želite uživati u svakom momentu kanu safarija na Trebižatu, onda je svakako najbolje izabrati one koji imaju najviše iskustva u organizaciji ovakvih izleta.

-Canoe Safari Teambuilding je turistička atrakcija s višegodišnjem iskustvom koja, uz stručno osoblje, garantira uslugu na najvišoj razini. Zaista brinemo o svakom detalju i naši gosti ponijet će samo najbolje uspomene – kaže Marija Dalmatin, booking menadžer u organizaciji Canoe Safari Teambuilding, za magazin Visit BiH.

Prema njenim riječima, ovo je adrenalinska vrsta sporta pogodna za sve uzraste, pa čak i za djecu. Napominje, ipak, da su uvijek maksimalno oprezni i da djeca bez roditelja ne mogu u kanue.

-Sigurnost turista je na prvom mjestu. Možemo se pohvaliti da smo jedini koji se bave organizacijom ovakve vrste izleta, a da osiguravamo učenike u slučaju nezgode. Zato svi koji žele sudjelovati u kanu safariju prilažu kopiju lične karte ili pasoša i mi završavamo osiguranje. To svi cijene, a posebno stranci koji na kraju izleta budu prezadovoljni – kaže Marija.

Ona kaže da su kompletnu turu organizirali tako da turisit provedu cijeli dan u prirodi, uživaju u suncu i prekrasnom Trebižatu. A kako izgleda jedan ovakav izlet?

-Svi koji odluče na kanu safari trebaju unaprijed rezervirati i doći do gradskog kupališta JAZ u Čapljini. Tu ostavljaju svoje automobile, a mi ih prevozimo na početnu tačku kanu safarija na lokalitetu Božijak. Prije spuštanja pokažemo im kako upravljati kanuom, služiti se veslom i kako se ponašati u slučaju prevtrtanja – priča Marija.

Prva polovina ture duge 12 kilometara je mirnija i može se uživati u prekrasnim pejzažima i ljepoti Trebižata, ali i fotografirati i kupati.

Najljepše uspomene

-Sve što naši gosti žele, mogu reći skiperu i on će im izaći u susret. Na polovini veslačke rute pravimo odmor gdje se gosti mogu okrijepiti uz ručak, te opustiti uz razne igre, kao što su badminton, beach ball, odbojka na pijesku, pikado… Za ručak pripremamo tradicionalne hercegovačke specijalitete kao što su teletina ispod peke, ako je više od 12 osoba, ili roštilj – ističe ona.

U organizaciji Canoe Safari Teambuilding vode računa o svemu, pa tako imaju vegetarijanske i veganske obroke, a brinu i o gostima koji ne jednu svinjetinu ili su alergični na neku hranu. Marija kaže da je samo bitno naglasiti sve to prije dolaska.

-Tu je i sezonsko voće i povrće iz ekološkog uzgoja koje kupujemo od domaćih dobavljača koji preferiraju tu vrstu poljoprivredne proizvodnje. Imamo i sitnih iznenađenja za sve goste, pa da ne govorim sada baš sve – kaže Marija kroz smijeh.

Kada se svi odmore, tura se nastavlja. Kreće šest kilometara adrenalinskog veslanja koje traje oko sat i pol. Naravno, kaže Marija, ona po pravilu traje duže jer gosti uvijek traže da se kupaju. Sve to nije nikakav problem.

-To je jedan cjelodnevni izlet od kojeg gosti nose samo najljepše uspomene. Tura traje između šest i osam sati. Ovo je savršena kombinacija prirode i uzbudljivih slapova koji ovaj izlet čini savršenim za razna druženja poput teambuildinga i ekskurzija – kaže ona.

Prema njenim riječima, kako bi njihovi gosti bili što zadovoljniji organizacija Canoe Safari Teambuilding sarađuje i sa čapljinskim hotelima i vilama gdje vam mogu osigurati i smještaj, pa ne morate ni o čemu brinuti.