Skip to content Skip to footer

Armin Amidžić: Ovo će biti najbolje i najuzbudljivije ljeto u Bihaću

Svakodnevno komuniciramo s partnerima i organizatorima dešavanja u toku sezone. Cilj nam je mapirati dešavanja i pobrojati ih u jedinstveni kalendar u sklopu projekta kojeg smo nazvali “Kalendar dešavanja bihaćkog ljeta“. Kazao je ovo Armin Amidžić, direktor Turističke zajednice Grada Bihać, u intervjuu za magazin Visit BiH.

Kako se Turistička zajednica Grada Bihaća priprema za predstojeću ljetnu sezonu?

-Putem naše aktivnosti #TurističkePričeTZBihac na sedmičnom nivou posjećujemo hotelijere i turističke radnike kako bismo ih upoznali sa planiranim aktivnostima, probudili osjećaj zajedništva i saslušali njihove poglede na razvoj naše destinacije. Turistička zajednica Grada Bihaća nova je i mlada ustanova, te nam je izuzetno važno da svakodnevnom komunikacijom steknemo povjerenje i uvežemo cijeli sektor u zajedničku viziju razvoja naše destinacije.

Šta mogu očekivati svi oni koji ovog ljeta posjete Bihać?

-Ovo ljeto donosi mnoštvo interesantnih dešavanja u našem gradu, a čini nam se da ni kulturno-zabavni sadržaj nikad nije bio uzbudljiviji. Također, u našoj želji da ljeto bude ispunjeno, pripremamo nekoliko koncerata na otvorenom u sklopu našeg koncepta #BihacSummerGigs koji imaju tendenciju da postanu tradicija. Kroz takav muzički program nastojimo motivirati lokalne bendove da ih upoznamo na određenim, nekonvencionalnim, lokacijama u centru grada onda kada, po kalendaru, imamo prostora za organizaciju dodatnog sadržaja kako bismo upotpunili sveukupni ljetni doživljaj za naše posjetitelje.

Da li će biti novih manifestacija i događaja u odnosu na raniji period?

-Ovo ljeto u Bihaću će biti uzbudljivo, uz mnoštvo muzike, plesa, istraživanja, adrenalina i avanture. Ostaje nam da spomenemo kako će u sklopu Imperium Festivala nastupati poznati muzički producent i DJ, Mahmut Orhan. Bihać će također, nakon prošlogodišnjeg Balkanskog prvenstva, ove godine biti domaćin još jedne važne brdsko-biciklističke utrke UCI C1 XCO, na kojoj se ujedno skupljaju bodovi za Olimpijske igre. Nastavljamo s otvaranjem srednjovjekovnog grada Sokolac posjetiteljima, te će u cilju popularizacije unutar njegovih zidina ovog ljeta moći čuti kako zvukovi elektronske muzike, tako i zvukovi sevdaha. Pored toga na rasporedu su motorijade, konjičke utrke, festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”, te pregršt drugih dešavanja koji će doprinijeti da s pravom možemo kazati da će ovo biti najbolje ljeto ikad u gradu Bihaću.

Uveli ste proceduru plaćanja boravišne takse online, „usk.prijava.ba“. Jeste li već imali neke prijave putem ove aplikacije i kako to funkcionira?

-Prijave na „usk.prijava.ba“ postaju modus rada i razvijanja. Na svu radost, kroz naše komunikacijske strategije i uz podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona, dolazimo do boljeg položaja u odnosu na prošle – kada je riječ o boravišnim taksama i njenim benefitima. Uprkos evidentnom razvoju turizma u gradu Bihaću u posljednjih 15 godina, Bihać je tek nedavno dobio ustanovu koja je zadužena za razvoj turizma s prvim uposlenicima, a od prošle godine zagarantiran prihod putem naplate boravišne takse. Pred nama su izazovni momenti da stvorimo samoodrživ sistem, s obzirom da prihod od boravišne takse sam po sebi nije dovoljan, ali razmišljamo komercijalno, te smo vlastitom inicijativom postali upravitelji jednog srednjovjekovnog grada kroz čiji razvoj u konačnici planiramo ostvarivati i vlastite prihode, a zahvaljujući poletnoj ekipi redovno apliciramo i prolazimo na raznim projektima kojima se naš rad i sredstva multipliciraju.

Rijeka Una je vjerovatno najposjećenija i najpoznatija turistička destinacija u Bihaću i USK. Ipak, još mnogo je destinacija koje vrijedi posjetiti. Možete li nam reći koje su još nezaobilazne destinacije?

-Tako je. Rijeka Una je glavna okosnica prava da mislimo, budemo i živimo turizam. Pored nje, još je mnogo nezaobilaznih destinacija koje vrijedi posjetiti unutar grada, ali i Unsko-sanskog kantona. Srednjovjekovni grad Sokolac, Ostrovica, Martin Brod i Štrbački buk, kompleks nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava, avanturističke aktivnosti poput raftinga na Uni ili romantičnog ručka na unskim lađama, vožnje kajacima, srednjovjekovni grad Ključ, drvena džamija u Bužimu, grad Ostrožac kod Cazina, Grad Velika Kladuša, vodopad Blihe u blizini Sanskog Mosta, Bobijaško oko, divni prizori u Bosanskoj Krupi, Otoci, Krušnicu – pritoku Une, do mnogih drugih prirodnih ili kulturno-historijskih znamenitosti koje naše područje čini bogatim i interesantnim, ali i naše ljude koji svojom gostoljubljivošću spajaju prirodne ljepote koje su oduvijek tu. Kud god se krene u ili oko Bihaća, u prilici smo vidjeti mnoštvo lijepih, interesantnih i oduševljavajućih destinacija.

Kada će ove godine biti održana Una regata i koliko učesnika očekujete?

-Una-regata, 48. po redu, nas ove godine očekuje od 27. do 30. 7. Nakon dvije godine hibernacije, vjerujem da se Una-regata ove godine vraća na velika vrata i da je svi sa nestrpljenjem iščekuju. Svi će, naravno, kao i uvijek, imati priliku uživati u jednom jedinstvenom događaju, prirodi, sportu i druženju. U strategiji razvoja unske regate nije masovnost, već kvaliteta doživljaja, te će u skladu sa tom mišlju organizator Nacionalni park Una ove godine raditi i na unapređenju doživljaja, kvaliteti kampova, zabavnog programa i sigurnosti, a bez sumnje na regati će i ove godine ploviti oko stotinu čamaca, kao i svake godine. Predlažem svima da na vrijeme izvrše rezervaciju, posjete ovogodišnju regatu i steknu jednu sasvim drugačiju percepciju bh. turizma kroz boravak na Uni i njenim obalama nekoliko dana.