Skip to content Skip to footer

Anto Brtan: Jajce spremno dočekuje ljetnu turističku sezonu

Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turstičkih potencijala grada Jajca, u saradnji s Općinom Jajce, Koalicijom protiv mržnje „Zajedno“ iz Jajca i misijom OSCE-a u BiH, predstavila je u aprilu interaktivnu mapu Jajca.

Riječ je o projektu putem kojeg su predstavljeni najznačajniji kulturno-historijski objekti Jajca, a želja im je pokazati bogatstvo različitosti kojom Jajce obiluje i to na način koji će omogućiti svim zainteresovanim da uz nekoliko klikova “prošetaju” objektima i upoznaju se sa značajem i historijskim činjenicama posjećenog objekta.

Direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turstičkih potencijala grada Jajca Anto Brtan kaže za magazin Visit BiH da mapa obuhvata 13 najznačajnijih nacionalnih spomenika BiH u Jajcu i pruža potencijalnim gostima mogućnost razgledavanja kraljevskog grada i njegovih znamenitosti.

Promocija turizma

-Agencija će nastaviti raditi na ovom projektu, te će ubuduće mapa sadržavati i brojne druge atraktivne lokacije, kao i ugostiteljske objekte, hotele i druge sadržaje koji bi mogli zanimati naše turiste – kaže Brtan i dodaje da je ovo značajan projekat koji dolazi upravo pred početak ljetne turističke sezone koja će, zbog pandemije koronavirusa, biti puna izazova.

-Svaka nova turistička sezona sa sobom nosi nove izazove, zbog čega se svi koji su uključeni u turističku ponudu Jajca nastoje prilagoditi novim uvjetima i zahtjevima naših turista. Ove godine to će biti posebno naglašeno zbog mjera za borbu protiv COVID-19, a koje su u našoj zemlji još dosta rigorozne, posebno po pitanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu za strane državljane – ističe Brtan.

Dodaje kako se iskreno nada da će se mjere ublažavati i da će ove godine, za razliku od prošle, imati značajan broj i stranih turista. Kaže da su mnogi ugostitelji, hotelijeri i drugi koji su uključeni u turističku ponudu uložili od početka prošle godine značajna sredstva u podizanje kvalitete svojih usluga i smještajnih kapaciteta te se najviše zbog njih nadaju da će ova sezona opravdati njihova ulaganja i omogućiti im uspješno poslovanje.

-Na žalost, bilo je i onih koji su bili prinuđeni zatvoriti svoje objekte i otpustiti radnike, ali se nadam da to neće biti trajnog karaktera. Svjesni smo da postoje još mnoge stvari koje trebamo unaprijeđivati kako bi naši gosti bili što zadovoljniji, ali Jajce je ukupno gledano spremno za novu sezonu, a sve eventualne nedostatke nastojat ćemo blagovremeno otklanjati – kaže on.

A svi oni koji žele posjetiti Jajce mogu uživati u brojnim prirodnim, kulturnim i historijskim atrakcijama i znamenitostima. Jajce ima 30 nacionalnih spomenika BiH, prelijepa Plivska jezera i vodopad u centru grada, koji privlače najveći broj turista.

-Prošle smo godine u jaku pandemije u rad pustili zip-line preko vodopada, koji je izazvao veliko zanimanje, posebno mladih. Prošle godine je veliki broj domaćih turista posjetio Jajce upravo s ciljem da uživaju u ovoj novoj ponudi. Također, jedna od najljepših lokacija na rijeci Plivi gdje se nalazi Eko centar „Slapovi“ ove godine će dočekati svoje goste u novom, još atraktivnijem izgledu i ponudama, uključujući i usluge smještaja. Oni gosti koji vole uživati u adrenalinskim aktivnostima, osim zip-linea, mogu dogovoriti rafting na rijeci Vrbas ili planinarske ture, kao i enduro vožnje. Više informacija o ovim aktivnostima može se naći na web stranici naše Agencije – naglašava on.

Prema njegovim riječima, Agencija kontinuirano radi promociju turističke ponude Jajca. Prošle godine organizirali su rock koncert ispod vodopada, a isto planiraju i ove godine.

Organizacija festivala

-Postoji mogućnost da idemo i s projekcijom filmova koji će se prikazivati na Sarajevo Film Festivalu. Osim toga, imamo i dobru saradnju s pojedinim youtuberima koji promoviraju naše najvažnije destinacije, a Agencija kontinuirano organizira vrlo posjećene nagradne igre s ciljem privlačenja što većeg broja gostiju u Jajce. Također, već nekoliko godina radi na projektu uključivanja žena u biznis, u partnerstvu sa slovenskom nevladinom organizacijom PINA i uz potporu Vlade Slovenije. Uz stručnu pomoć i medijaciju, dobit će i incijalna sredstva za pokretanje ili unaprijeđenje svojih poslova, što također vidimo kao vid ulaganja u bolju turističku ponudu Jajca – kaže Brtan.

Jajce je prethodnih godina bilo domaćin brojnim turistima iz inostranstva. Nažalost, periodu pandemije koronavirusa oni su izostali. Ipak, Brtan se nada da će se ove godine to promijeniti.

-Svi koji se bave turizmom s nestrpljenjem očekuju ublažavanje mjera, posebno režima prelaska granice. Mi već imamo određen broj gostiju s Bliskog istoka što nam ulijeva nadu da bi ova godina ipak mogla biti u znaku većeg broja dolaska stranih gostiju i oporavka bh. turizma. Stoga su i naša očekivanja od svih razina vlasti da učine sve što je potrebno da što veći broj stranih turista posjeti BiH. Što se tiče organiziranih dolazaka gostiju u Jajce, do sada je bilo nekoliko grupa iz Srbije, ali se uglavnom radi o jednodnevnim posjetama. Isto kao što mi ne možemo adekvatno raditi pripreme za sezonu zbog ove neizvjesnosti, tako je i s turističkim agencijama koje su teško pogođene ovom situacijom – kaže on.

Kraljevski grad je poznat i po brojnim kulturnim, sportskim i privrednim manifestacijama. Većina ih je prošle godine izostala, a kako će biti ove godine?

-Mislim da ove godine neće biti problema u organiziranju manifestacija. Uspješno je realiziran Festival duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“, doduše uz ograničen broj posjetitelja, koji je uvod u ovogodišnje kulturne aktivnosti. Tradicionalne kazališne/pozorišne igre BiH svakako će biti središnji kulturni događaj ove godine, jer slave 40. godišnjicu. Tokom sedmog mjeseca planiramo organiziranje Dana srednjovjekovlja u Jajcu, a u 8. mjesecu međunarodne skokove s vodopada. Ovi kulturno-sportski događaji neće biti na pravoj razini ako bude ograničenja za ulazak stranih državljana u BiH, a što je još jedan razlog našim apelima da se ublaže mjere za ulazak u BiH. Ove godine slavimo i 560. godina od krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (Jajce, 1461. godine) te ćemo svakako ovaj značajan datum u povijesti naše domovine obilježiti na dostojanstven način – ističe Brtan.

Kada su u pitanju planovi Agencije za naredni period, Brtan kaže da su nominirali projekte s ciljem uređenja Etno muzeja, obnove jajačke tvrđave, uređenja Kraljevog groba, obnovu vodenica na Plivi.

-Ipak, mislim da oni neće biti dovršeni tokom ove godine. Tek nam slijedi oporavak od krize i smatram da bismo tek za narednu turističku sezonu mogli imati neke nove sadržaje koji će poboljšati našu turističku ponudu – poručio je.