Skip to content Skip to footer

Amel Tuka ambasador Skakavac Traila

U Sarajevu je održana press konferencija na kojoj je Planinarsko društvo Skakavac predstavilo utrku Skakavac Trail 2020 i zvaničnog ambasadora utrke najboljeg bh. atletičara Amela Tuku.

Zlata Grabovac, Predsjednica Skupštine PD Skakavac je istakla da je Udruženje građana Planinarsko društvo Skakavac osnovano na incijativu zaljubljenika prirode, planinara te trail trkača koji su prepoznali značaj prirode i značaj zaštićenih područja te uklopili ono što najviše vole a to je trčanje, te napravili trail utrke na planinama Sarajeva.

-Ovu utrku organiziramo već četvrti put za redom, i ono na šta smo posebno ponosni je činjenica da nas Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, kao krovna kuća bh. sporta podržava u našim nastojanjima – kazala je.

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac je naveo da je ovo udruženje pionir u trail trčanju.

-Iako smo se u početku stidljivo upustili u organizaciju ovakvog sportskog događa, naši rezultati iz godine u godinu, odnosno sve veći broj učesnika su nam pokazali da je naša misija uspjela – poručio je Bašić.

Kako je  Sarajevo jedinstveno zbog spoja netaknute prirode, prelijepih planina i bogate historije, stazama utrke Skakavac Trail će se povezati sve kulturne i prirodne vrijednosti Sarajeva. Kako je naveo predsjednik PD Skakavac: “Skakavac Trail 2020 nudi četiri staze dužina: 21, 42, 75 i 120 kilometara te posebnu utrku – Canicross”.

Kao poseban projekat ove godine je predstavljen i Valter Trail u čast prve žene koja je istrčala Bostonski maraton Kathrine Switzer koji će se održati 07. marta 2020. Dužina ove utrke je 16 kilometara, a start joj iz Doma Crvenog križa Kantona Sarajevo.

Amel Tuka se zahvalio prisutnim medijima te naveo da je važno podržavati pozitivne priče, te da sam rado podržava sve što je vezano za sport a naročito za trčanje.

-Moram da izrazim veliko zadovoljstvo i čast koju su mi ovi ljudi ukazali. Rekreativno trčanje nije nimalo jednostavno, posebno ovakve dugačke dionice i po takvim terenima, to nije nimalo lako. Divim se svima koji se upuste u to, i ne samo da se takmiče sa drugima, nego i da sami sebe pobijede, da pobijede svoja vremena – kazao je Tuka.

On je dodao da mu je drago da iz Bosne i Hercegovine dolaze ovakve priče, te da je oduvijek želio da se i na našem području počne njegovati zdrav životni stil i bavljenje sportom, jer sport je nešto nas sviju ujedinjuje.

-Svi imamo isti cilj, popraviti svoje vrijeme, popeti se na postolje, to nas čini jačim i boljim. Drago mi je da se sve više trka organizuje, skoro svaki grad ima svoju trku, čak i u mom Kaknju i mojoj Zenici postoje trke i to me čini jako sretnim. Moja ljubav prema atletici je počela upravo sa jedne ulične trke u Kaknju, gdje sam kao srednjoškolac pobijedio i nakon toga vidite šta se dogodilo. Kroz bilo koju trku, kroz bilo koje takmičenje uz roditelje može doći dijete kome se sve to može svidjeti, uvući mu se u krv i može postati neki drugi Amel Tuka. Imam samo riječi hvale i svaka čast ljudima koji se upuštaju u organizaciju ovakve trke, i što se našim građanima osiguravaju ovakve prilike. Hvala Skakavac Trailu i Sarajevo Halfmarathonu jer svim građanima pružaju priliku da se takmiče – istakao je Tuka.

Velika nam je čast i zadovoljstvo jer je Amel Tuka postao zvanični ambasador utrke Skakavac Trail i pozivamo sve ljubitalje prirode, sporta i druženja da posjete naše stranice kako bi se upoznali sa našim radom i uključili u naše aktivnosti.