Skip to content Skip to footer

Zmijanjski vez – čuvar tradicije banjalučkog kraja

Plava nit na bijeloj podlozi u otmjenom kombinaciji koja istovremeno stvara razigran i precizan geometrijski dizajn, osnovna su karakteristika zmijanjskog veza koji je 2014. godine uvršten na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

Zmijanjski vez potiče iz sela Zmijanje, na planini Manjača, kod Banje Luke. Uz Stari most u Mostaru i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji su na toj listi još iz vremena Jugoslavije, upis zmijanjskog veza na ovu reprezentativnu listu bio je prvi kada je u pitanju nematerijalna baština Bosne i Hercegovine.

VISOKE VRIJEDNOSTI

Stvaranje zmijanjskog veza zahtijeva visoku koncentraciju, a kada je u pitanju tehnika radi se pokrstica, odnosno tradicionalno krstić do krstića. Vjerodostojni nosilac i najzaslužniji čuvar i majstor zmijanjskog veza je Banjalučanka Radenka Jungić koja ga je prije 18 godina izvukla iz knjiga, škrinja i ispod prašine, te počela da veze.

Radenka Jungić

Nagrađena je Zlatnom medaljom za umjetnost visoke vrijednosti na izložbi EUREKA 2011. i Ordenom II reda za stvaralaštvo na istoj izložbi u Briselu, a ove godine dobila je i Plaketu Grada Banja Luka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, tradicije i zaštite kulturnog nasljeđa.

U svom radu ona dosljedno primjenjuje plavu boju veza s originalnim ornamentalnim kompozicijama u vezu od motiva rodnog krsta, jabuke i grane koji su karakteristični za zmijanjski vez od kraja 19. vijeka do danas.

Ona kaže da je još 1999. godine osjetila potrebu da pokaže svijetu izuzetnu vrijednost plavog veza sa Zmijanja. Nakon 14 godina predanog veza ovog ornamenta, obratili su joj se etnolozi Muzeja Republike Srpske s kojima je sarađivala kako bi se zmijanski vez stavio na kandidacijsku listu UNESCO-a, a njeni radovi priloženi su kao dokaz da ovaj vez još živi.

Danas se najljepši primjerci zmijanjskog veza nalaze širom svijeta od vjerskih centara poput Hilandara, Vatikana, Jerusalema, do metropola kao što su Brisel, Moskva, London, Atina…

Jungić je posebno ponosna jer je prilikom posjete pape Franje Sarajevu, u junu 2015. godine, Predsjedništvo BiH uručilo papi njenu jedinstvenu sliku „Plavi vez sa Zmijanja“. Slika je rađena u jedinstvenoj autorskoj varijanti filigranskog veza iznimno tankim nitima konca u zlatnoj i plavoj boji.

– Poklon je osmišljen i izrađen prvi put za ovu priliku. Jedinstven je i simbolična je kombinacija tradicije, mira i prirodnog sklada. Sam ornament originalna je i gemoterijska kompozicija, vrlo prepoznatljive suštinske simbolike, uokviren divljom trešnjom s intarzijom golubice u zlatu – navedeno je u monografiji napravljenoj povodom papine posjete BiH.

PAPA FRANJO I MONICA BELLUCI

Osim pape, jedinstvene poklone sa zmijanjskim vezom koje je radila Jungić imaju i glumica Monica Belluci, akademik Matija Bećković, književnik Rajko Petrov Nogo, kompozitor Arsen Dedić, Gabi Novak… Jungić se prisjetila početaka i kako je 1999. napustila posao u marketingu da bi se posvetila ovom vezu.

– Deset godina ljudima gotovo nisam ni govorila šta radim. Na tim počecima, UNESCO-ovo priznanje nije bilo ni u primisli. Jednostavno sam prepoznala vez i osjetila jaku potrebu da ga pokažem svijetu jer sam znala koliko on suštinski vrijedi. Tek 2009. godine napravila sam prvu autorsku izložbu u Banskom dvoru u Banjoj Luci. Smatram da nije dobro da se Zmijanjski vez više vrednuje samo zato jer je na UNESCO-ovoj listi. U mom radu, pristupu i vrednovanju, ništa se nije promijenilo. Nikakve komercijalne varijante me ne zanimaju, a kao autor nikada neću napraviti nijednu zloupotrebu. To su fine, suptilne i tanane oblasti u kojima se takvo nešto ne smije dozvoliti – objašnjava Jungić.

Leave a comment