Zatvorena skijališta u Evropi prilika su za BiH

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno se zauzela da skijališta u Austriji i Italiji, gdje gravitira i najveći dio domaćih ljubitelja skijanja, ostanu zatvorena barem do 10. Januara 2021. godine, ako ne i duže. S druge strane, Francuska će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta zaraze koronavirusom, a moguće je i uvođenje karantina, rekao je premijer ove zemlje Jean Castex. To se odnosi na francuske granice sa Švicarskom i Španijom, a spomenutom se mjerom također nastoji umiriti operatori francuskih skijališta koji se žale na nepravedan tretman.

-Cilj je da se francuski državljani ne zaraze, a to ćemo učiniti na način da uvedemo nasumične granične kontrole – rekao je Castex i dodao da francuska skijališta ostaju zatvorena tokom božićnih blagdana.

Velika očekivanja

Premijer je osim nasumičnih kontrola najavio i mogućnost uvođenja sedmodnevnog karantenina za Francuze koji odluče blagdane provesti na skijalištima u susjednoj Švicarskoj i Španiji. Njemačka i Italija dijele stajalište Francuske, no Austrija, Švicarska i Španija sklone su otvaranju svojih skijališta. Castex smatra da se još može postići evropsko saglasnost o tom pitanju.

Tokom prvog vala pandemije koronavirusa neka su skijališta bila pravi rasadnik zaraze, ubrzavši širenje infekcije širom Evrope.

Ako evropska skijališta ostanu zatvorena, što je već sada izvijesno, skijaški centri u Bosni i Hercegovini nadaju se dolasku skijaša iz zemalja regije i šire. Kako su nam kazali iz nekoliko skijaških centara u BiH, sve je još neizvijesno, ali da se nadaju povećanom broju skijaša. Istakli su, također, da sada samo mogu čekati, te da će sve epidemiološke mjere biti strogo provedene tokom tokom skijaške sezone.

Vlašić je jedna od najpopularnijih bh. planina kada su u pitanju zimski sportovi. Iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona (TZ SBK) kazali su za magazine Visit BiH da je u ovom momentu veoma teško bilo šta prognozirati ili se pozivati na bilo kakve informacije budući da se situacija vezana za COVID-19 pandemiju mijenja iz dana u dan.

-Ako dođe do popuštanja određenih mjera na području Evropske unije svakako se može očekivati odlična turistička sezona i tu bh. skijališta imaju svoju šansu. Međutim, teško je opet kazati u ovom momentu, jer je većina država uvela veoma stroge mjere putovanja prema “trećim zemljama” u koje spada i BiH, što će značajno utjecati ne samo na strane turiste već i na dolazak bh. dijaspore koja u ukupnom turističkom prometu na našim skijalištima ima veoma važan udio – kazali su nam u TZ SBK.

Napominju da će ova zimska turistička sezona svakako biti drukčija od one na koju smo navikli, bez evenata i brojnih zabavnih dešavanja po kojima je Vlašić prepoznatljiv, jer je ove godine u prvom planu sigurnost svih posjetitelja na prvom mjestu.

-U tom smislu se u saradnji s privatnim preduzećima kreira i Interni COVID-19 protokol koji će na Vlašiću vjerujemo donijeti dodatnu sigurnost kada je pandemija u pitanju. Svakako se nadamo velikoj posjeti bh. građana u toku zimske turističke sezone, jer prema našim ranijim istraživanjima drugi motiv, a prvi je skijanje, dolaska gostiju na Vlašić proizlazi iz njihovih zdravstvenih razloga i unapređenja zdravlja, a boravak u prirodi na čistom zraku je upravo to. Treba napomenuti da su preduzeća koja rade na planini Vlašić spremna i da se čekaju samo još manje količine prirodnog snijega kako bi skijaška sezona započela – rekli su.

Veljko Golijanin, vlasnik kompanije Majnex koja upravlja ski centrom Ravna planina u blizini Pala kaže za magazine Visit BiH da će se naredna zimska sezona na Ravnoj planini održati uz poštovanje svih sigurnosnih mjera, te da teku intenzivne pripreme kako bi se osigurali vrhunski uslovi za skijanje i sigurnost skijaša. Ono što će obradovati ljubitelje skijanja je da su pripreme vertikalnog transporta u toku, vještačko osnježavanje je pušteno i u zavisnosti od vremenskih uslova staza bi trebala biti spremna u drugoj sedmici decembra.

-Bitno je naglasiti da će cijene ski karata ostati na proslogodišnjem nivou, odnosno neće se mijenjati. Veliki napor i ove godine bit će uložen u pripremu skijaških staza, te organizaciju skijaških takmičenja, Majnex kup i Trofej Ravna planina koje se tradicionalno organizuju nekoliko godina zaredom. Naravno, uz stroge mjere fizičke distance i ograničenog broja posjetitelja. Novitet za ovu zimu će biti i uređeniji ski vrtići i poligoni za početnike s dodatnom pokretnom trakom za prevoz skijaša. Ravna planina će ove zime na raspolaganju imati ukupno 12,5 kilometara ski-staza za alpsko skijanje, a noćno skijanje bit će u funkciji svakog dana – kaže nam Golijanin.

Prema njegovim riječima, ova sezona za sve će po mnogo čemu drugačija, a posebna pažnja mora se posvetiti brizi i provođenju mjera zaštite. Prema njegovim riječima, skijanje je epidemiološki jedan od najsigurnijih sportova, ali zabave nakon zatvaranja staza, vožnja u gondolama, gužve na ski liftovima nisu.

Vremenski uslovi

-Već sedmicama razvjene zemlje i njihova poznata skijališta raspravljaju o tome kako sigurno održati zimsku sezonu, pa po ugledu na njih svakako ćemo se rukovoditi prilikom preduzimanja mjera u skladu s važećim zakonskim odredbama s ciljem garantovanja zdravlja i sigurnosti naših gostiju, radnika kao i lokalnog stanovništva. Mnoga skijališta su najavila da će biti zatvorena sve do sredine januara pa se nadamo da će njihovi posjetioci prepoznati naš centar kao ovogodišnju zimsku destinaciju, a pogotovo očekujemo rast broja turista iz susjednih zemalja. Sigurni smo da će trenutna situacija biti još jedan od razloga za dolazak na planine, svjesni činjenice koliko planinski zrak pozitivno utječe na zdravlje – poručuje on.

Jedna od najpopularnijih planina u BiH i regionu svakako je Jahorina. Olimpijski centar (OC) Jahorina prvi je u regionu i Evropi, krajem novembra, pustio skijalište u rad. Zahvaljujući dobroj pripremi ski staza i sistemu vještačkog osnježavanja uspjeli su se pustiti skijalište u rad i ranije od zvaničnog datuma otvaranja.

-Situacija u regionu može pogodovati ski centrima u BiH, ali moramo se strogo pridržavati mjera kako nam se ponovo ne bi desilo zatvaranje i obustava rada. Nama je ove zimske sezone prioritet bezbrižnost skijaša i svih gostiju Jahorine i u skladu s tim smo pripremili i niz mjera. Skijanje je samo po sebi individualan sport, koji se odvija na otvorenom, bez ikakvog kontakta, tako da mogu reći da je poželjno za održavanje fizičke distance među ljudima – kaže Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina, za magazin Visit BiH.

Prema njegovim riječima, uspjeli su premostiti i prepreku kupovine ski passa koji se može kupiti putem WebShopa i na Petrol pumpama. Skijaši treba znati da su duplirali broj prodajnih mesta na Jahorini, ukoliko se odluče kupovati ski passove na licu mjesta, tako da ih je ukupno 18.

-Pripremili smo jasna obavještenja na svakom koraku kojima molimo skijaše da poštuju fizičku distancu, kao i redovnu dezinfekciju žičara i gondole, a imat ćemo i tri punkta za dezinfekciju. Testiranje PCR testom će također biti dostupno za skijaše na samoj Jahorini, iako se nadamo da nikom neće zatrebati. Kabinu gondole koja inače prima deset osoba, ograničili smo na četiri, naručili smo uređaj koji dezinfikuje cijelu kabinu za pet sekundi. Imamo kapacitet da prevezemo 17.000 skijaša, a zbog zdravstvenih mjera gondola je redukovana za 1.500, dok za žičare ostaje sve po starom. Naš slogan za ovu zimu je JAHORINA CARES i time želimo potvrditi svoju posvećenost da ćemo učiniti sve da naši gosti i skijaši bezbrižno borave na planini – kaže nam Ljevnaić.

Skijaška sezona na olimpijskoj planini Bjelašnici trebala bi početi sredinom decembra, kazali su iz Kantonalnog javnog preduzeća ZOI ’84. Prema vremenskim prognozama nadaju se da će uspjeti otvoriti sezonu na vrijeme.

-Prvog dana nove sezone svi posjetitelji na Bjelašnici besplatno će moći koristiti vertikalni transport – poručili su iz ZOI ’84, dodajući da su cijene skijaških karata ostale se iste u odnosu na proteklu sezonu.

-Cijene karata bit će umanjene za 25 posto u periodu od 8. do 21. januara 2021. Godine – kazali su.

Ove sezone na Bjelašnici će biti postavljena dva baby lifta. Djeca starosne dobi do šest godina, uz pratnju roditelja, moći će besplatno skijati na olimpijskim skijalištima na Bjelašnici i Igmanu.

Komentari