Skip to content Skip to footer

Vratite se u mostarsku noć iz 1688. godine

S obzirom na to da se bave brdskim biciklizmom i da veliki dio svog vremena provode u prirodi, Mostarci Ado Sarić i Alen Kurtović došli su na ideju da ljubav prema ovoj avanturi pretvore u nešto više. Za naš magazin kažu kako se ideja za nastanak “Mostar X Adventures” rodila na obroncima planine Prenj.

– Nakon postavljanja kampa, uz topao čaj i nevjerovatan pogled ispred nas, razmišljali smo o pretvaranju našeg hobija u biznis. Ideja je usvojena i mi kažemo da se naša “beba” rodila 25. juna 2016. godine na vrhu planine Prenj, dragulja Bosne i Hercegovine. Odmah nakon povratka, krenuli smo u sastavljanje ponude i kontakata. Nakon kompletiranja svega što je potrebno, “Mostar X Adventures” postaje registrirana “tour operating” agencija s najširom ponudom tematskih “sightseeing tura” i jedina koja u svojoj ponudi nudi ekstremne aktivnosti na lokalnom nivou – pričaju Ado i Alen.

Njihov projekt prepoznale su čak i državne institucije BiH. Glavna ideja vodilja jeste odgovoriti na svaki zahtjev koji im u budućnosti bude postavljen. Do sada uspijevaju u tome. Iz široke lepeze aktivnosti koje nude, izdvajamo MTB jedinstveno adrenalinsko iskustvo na dva točka, vožnju kroz krajeve koji će vas ostaviti bez daha. Tu je rafting, hiking, paragliding, off road izleti, te sightseeing.

To nije sve. Ovi mladići nude i nešto potpuno novo i drugačije, nešto čega se drugi nisu dosjetili. Naime, ako se želite vratiti natrag u prošlost i osjetiti historiju svim čulima, oni će vam to ponuditi kroz nezaboravnu večer u vjerovatno najstarijoj sačuvanoj kući u Mostaru, arhitektonskom biseru i ponosu porodice Kajtaz.

“Mostarska noć od 1688. godine” kulturni je projekt nezavisne grupe mladih u pokušaju da se vrate u prošlost i sačuvaju kulturnu baštinu i tradiciju organiziranjem večeri s tradicionalnim elementima. Mjesto održavanja je “Kuća Kajtaz” – muzej iz 16. vijeka koji je na UNESCO‑vom popisu svjetske baštine, a jedna je od najstarijih bosanskih kuća iz osmanske ere sačuvana u izvornom stanju.

To je spomenik koji je, za razliku od ostalih kuća sačuvanih od zuba vremena, imao najmanje restauracije. Program je pozorišne prirode i uključuje priče o ljudima koji su živjeli u kući i elementima življenja lokalnog stanovništva iz 17. stoljeća. Dosta je napora da bi se prikazao izvorni duh iz tog perioda, uz najmanju moguću količinu modernih utjecaja.

Kao pustolovni šou, posjetioci su dio interaktivne pozorišne predstave s elementima nacionalnog folklora te nacionalne večere koju pripremaju majke glumaca. Posjetioci prolaze kroz dva dijela: pozorišno interaktivno vodstvo muzeja uz tradicionalne priče i objašnjenja običaja i njihovu važnost.

Drugi dio uključuje večeru, ali najvažnije, razgovor sa svim likovima u emisiji, gdje posjetioci imaju priliku postaviti pitanja o tom vremenu i o prirodi življenja u 17. stoljeću pod osmanskom vladavinom. Desert sadrži ugođaj za oči i uši, nakon čega slijedi tradicionalni folklorni ples i pjevanje. Večer se zaključuje time što provode slobodno vrijeme oko kuće uz mogućnost učenja tradicionalnih plesnih koraka ili melodija.

Cilj im je jasan – pozicionirati Mostar i Hercegovinu kao popularno odredište i otkriti sav svoj šarm domaćim i stranim gostima na globalnom nivou

Leave a comment