Uživajte u hercegovačkim skijalištima

Zima je pred nama, pa tako i nova skijaška sezona. Ove godine skijašku sezonu dočekat ćemo u drugačijim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, ali uz pridržavanje propisanih mjera vjerujemo da će brojni ljubitelji zimskih sportova uživati u skijanju.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja regiona koja veliki broj skijališta na svojim planinama. Kada kažemo Hercegovina, prvo nam na pamet pada sunce, mediteranska klima… Međutim, Hercegovina ima i nekoliko skijališta kojima se može pohvaliti. Samo 25 kilometara sjeverno od Mostara, na periferiji planina Prenj i Velež, prostire se idilično Rujište. U zimskom periodu Rujište privlači mnogobrojne ljubitelje zimskih sportova.

Prirodni fenomen

Rujište je planina čiji je najviši vrh na visini od 1.703 metra nadmorske visine. S Mostarom je povezana vrlo dobrim putem, a potrebno vam je pola sata ugodne vožnje da dođete do ski-staze, popularne Snježne kuće te malog naselja, kuća i vikendica u blizini.

Posljednjih godina je postalo obavezno zimsko odredište kako Mostaraca, tako i goste iz susjednih zemalja, jer ono što Rujište nudi uistinu je zaslužilo riječi hvale. Iz godine u godinu Rujište bilježi porast gostiju, zahvaljujući mnogobrojnim sadržajima koje ovo mjesto nudi.

Rujište je zimi u svom najvećem sjaju. Skijalište posjeduje stazu za skijanje, sankanje… Staza raspolaže jednim ski liftom na skromnih 950 metara dužine, ali za početnike i one koji ne mogu doći do većih skijaških centara ovo je pravi mali planinski raj. Staza je također osposobljena za noćno skijanje.

Rujište kao planinski prostor područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope, a izuzetno je bogato munikom, endemskim crnogoričnim drvetom.

Ali to nije sve. Malo sjevernije nalazi se Park prirode Blidinje. Ovaj prirodni fenomen je u zagrljaju planina Čvrsnica, Vran i Čabulja, pa je i klima poprilično nepredvidiva. Zime su duge i hladne, s puno snijega koji pada od oktobra do maja, što veoma pogoduje razvoju zimskog turizma.

Ovakva klima i odlični uvjeti doveli su do izgradnje Sportsko-rekreacionog centra Risovac koji se nalazi na 1.250 metara nadmorske visine i ima približno 1.000 metara skijaških staza. Sve zaljubljenike u zimske sportove dočekuje više skijaških staza, od onih za početnike do onih za vrhunske skijaše.

Opslužuje ih žičara dužine 575 metara i kapaciteta 1.942 osobe na sat, te ski lift, a u skopu centra nalazi se i sankalište za djecu. Risovac je zbog svog prelijepog prirodnog okruženja idealan i za sve one koji se ne bave zimskim sportovima i koji žele provesti vrijeme na čistom zraku, a mnoštvo sadržaja ponudit će nezaboravne momente cijeloj porodici.

Osjetite adrenalin

Ako ipak niste zimski tip i ne skijate, Hercegovina će vam ponuditi mnoštvo sadržaja. Mediteranska klima i blage zime, uz čist zrak, idealno je mjesto za uživanje u mnoštvu drugih sadržaja. Jedna od takvih destinacija je i nezaobilazni Mostar.

Iz godine u godinu turistički radnici i entuzijasti rade na poboljšanju turističke ponude u gradu na Neretvi. Njihovim zalaganjem Mostar je svake godine bogatiji za nove sadržaje, pogotovo ljubitelje adrenalina.

Nakon što je brdo Fortica iznad Mostara dobilo novi adrenalinski viseći most dug 35 metara, uskoro bi trebalo biti bogatije za još jednu atrakciju, staklenu šetnicu (Skywalk), koja će ponuditi jedan od najljepših pogleda na panoramu najvećeg grada na Neretvi.

Projekat se provodi u saradnji s brdsko-biciklističkim udruženjem MTBA Mostar. Vrijednost radova iznosi 39.663 KM. Projekat vidikovca predstavljat će turističku atrakciju, ne samo u Mostaru već i u široj zajednici, i tako doprinijeti unaprijeđenju turističke infrastrukture i proširenje turističke ponude.

Planirana šetnica bit će visoka oko 15 metara iznad tla, gdje će biti oko 35 metara prostora za šetnju. Zbog padine, djelovat će kao da ste iznad provalije, što će uvesti posjetioce u posebnu adrenalinsku dimenziju.

Komentari