Skip to content Skip to footer

Tragom Hasanaginice – Dalmaciji u pohode

U skladu s misijom i ciljevima, UHBDR „Dalmatinski kamen“, u suradnji s etno selom Kokorići i turističko ugostiteljskim poduzetnicima priprema jedinstveni kulturno-edukativni i turistički aranžman kao uspomenu na italijanskog putopisca Alberta Fortisa koji je krajem 18. stoljeća posjetio mjesto gdje je nastala popularna Hasanaginica i doživljaje opisao u remek djelu „Put po Dalmaciji“ (VIAGGIO IN DALMATIA) objavljen 1774. u Veneciji.

Kako je popularna balada ubrzo “osvojila” i predromantičarsku Europu, to su je prevodila i svojim jezicima prilagođavala tada najpopularnija književna imena, od Norvala i Mickiewića do Puškina i Goethea, kojega je posebno očarala da je u društvu svojih prijatelje i priznao da bi dao sve svoje pjesme da je mogao potpisati Hasanaginicu. Zato danas svi mi, baštinici dinarske (morlačke) kulture moramo biti svjesni značenja ovod djela u inkorporaciji vlastite kulture u europske civilizacijske tijekove, a turistički aranžmani inspirirani ovim djelom putokaz za definiciju identiteta i kreaciju vlastitog imidža.

Sami aranžman namjenjen je svima koji su čuli ili kroz školovanje učili o ovom svevremenskom djelu a put kroz zemljopisne tragove iz doline Neretve odakle su poticale “nesretne” obitelji Arapović i Pintorović, pa preko doline Trebižata, ponornice Bunine, nemirne Cetine, pa do plavog Jadrana i obale u blizini Zaostroškog samostana, gdje se A. Fortis iskrcao iz brodice, te na konju dojahao do dvora vojvode Prvana-Prže, danas etno selo Kokorići (gdje je balada i prvi put napisana).

I povjesni tijekovi su vrlo zanimljivi pa će potencijalni “pustolovni znatiželjnici” imati prilike vidjeti i tragove najznačajnijih euro civilizacija. Antičke Grčke i Rima, Ilirskih plemena, pa do srednjovjekovnih samoupravnih tvorevina i moćnih osvajača, tada dominantnih Venecije i Turske.

A sve to uz artističke impresije i gastro delicije autohtonih baštinika zemlje i kulture koja je bila uz bok tada razvijenih euro civilizacija. Zato uz poziv svim zainteresiranim “pohodnicima” i štovateljima ove balade, ali i obitelji koji su zbog nesretnih psiho-socijalnih prilika ostavili dubok trag u našoj baštini, da hodočaste ove tragove i svoju osobnu i kolektivnu kulturu obogate neponovljivim doživljajem i trajnom inspiracijom “nesretne” Hasanaginice.

Dobro došli na originalne tragove naše baštine. Tako misteriozne, a tako atraktivne.

Leave a comment