Tradicionalna bosanska kuhinja, autentični preplet kolorita Istoka i Zapada, formirana dugim periodom prilagođavanja jela iz kuhinja tih dijelova svijeta, danas predstavlja dugi niz laganih jela s puno svih vrsta povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda koja se pretežno kuhaju i dinstaju s malo vode, nemaju zapršku ni jakih ljutih začina.
Orijentalni začini se upotrebljavaju u minimalnim količinama i samo diskretno podvlače osnovni prirodni ukus i miris jela. Tu su, naravno, i znalački pripremljena mesa s roštilja, sve moguće vrste pita, orijentalni slatkiši i koješta drugo što pravim ljubiteljima dobre hrane ostaje u nezaboravnom sjećanju.
ĐUL PITA
SASTOJCI:
1 paket gotovih kora (jufki)
200 gr istopljenog maslaca
500 gr izdrobljenih oraha
2 kašike šećera
SASTOJCI ZA ZALJEV:
800 gr šećera
600 ml vode
2 vanilin šecera
1 limun u okruglim kriškama

PRIPREMA:
Uzeti po 2 lista jufke, maslac rastopiti i mazati list i prvi i drugi. Po drugom listu posipati orahe u koje smo dodali 2 kašike šećera. Uvijati u rolnice i sjeći oko 1 centimetar širine. Redati u tepsiju i ovako postupiti sa ostatkom kora i šećernih oraha. Preliti sa ostatkom maslaca. Peći u zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 25 minuta.
PRIPREMA ZALJEVA:
Oko 800 gr šećera, 600 ml vode, 2 vanilin šećera i jedan limun staviti da lagano prokuha. Nakon 5 minuta kuhanja skinuti s ringle i ohlađene ružice zaliti vrelim zaljevom. Ko voli malo slabiji zaljev dodati više vode, sve je stvar ukusa. Ružice se mogu redati i veće, uzeti po 6 listova jufki i svaku posipati orasima pa motati i rezati tako da budu deblje kao rolat.
BOSANSKI LOKUM
0,5 kg brašna
250 g margarina ili maslaca
200 g šećera u prahu
1 bjelance

Priprema:
Brašno i 160-170 g šećera u prahu pomiješati. Dodati snijeg od 1 bjelanca i omekšan maslac pa izmiješati rukom da se dobije fino tijesto. Maslac narežite i stavite u mikrovalnu par sekundi. Tako se brzo i ravnomjerno razmekša. Tijesto podijeliti na 4-5 dijelova. Svaki dio razvaljati prstima da bude malo deblje od prsta, pa sjeci u zeljene oblike i stavljati na suh pleh. Nemojte posipati brašnom površinu na kojoj radite. Staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Poslije 10 minuta smanjiti na 140 i peći još 15 min. Odmah uvaljati u šećer u prahu. Lokume staviti u kutiju ili neku posudu sa poklopcem.
PUNJENA BOSANSKA LEPINA
SASTOJCI:
500 gr brašna
350 ml mlake vode
1 paketić kvasca
1 velika kasika soli
1 mala kas. šećera
300 gr teletine
3 manje glavice crvenog luka
par cehni bijelog luka
70 gr gaude sira
začini
ulje
maslac
sjemenke
malo mlijeka i ulja za premazati

PRIPREMA:
Prvo zamjesite tijesto. Napravite kvas od kvasca i šećera, s malo vode. U brašno dodajte sol i kvas, pa umjesite tjesto s mlakom vodom. Tijesto će biti mekše, ali tako i treba. Tijesto prekriti krpom, i ostaviti da se udupla. Dok tjesto nadolazi, pripremite meso u tavi s malo maslaca i ulja. Prepržite crveni i bjeli luk i sitno sjeckanu teletinu, pa začinite sa soli, biberom, vegetom, peršunom,vlascem, mljevenom crvenom paprikom i origanom.
Kada je tjesto nadošlo, podjelite ga na 2 kuglice. Premjesite prvu kuglicu, pa je razvijte tanko u krug. Stavite tijesto u tepsiju s pak-papirom, pa sada, stavite izrezanu gaudu-sir na listiće. Po siru rasporedite i meso. Sada opet premjesite i drugu kuglicu, razvijte je, i preklopite preko mesa. Savijte krajeve sa svih strana, kao kod pravljenja pite, tako da ništa ne bi iscurilo van. Lepinju pokriti opet krpom i ostaviti opet da nadolazi 30 minuta. Premazati je s malo umućenog mlijeka i kap-dvije ulja. Izbockati nožem lagano lepinju na par mjesta. Posuti sjemenkama po želji, i stavite peći u prethodno dobro zagrijanu peć. Peći lepinju 35 minuta dok fino ne porumeni. Kada je pečena lepinju izvaditi, premazati je maslacem, umotati je krpom da omekša.
TELEĆA DŽIGERICA U SAFTU
SASTOJCI:
1 kg džigerice
2 dl ulja
1 glavica crnog luka
1 paprika
1 kašika brašna
so
biber u zrnu
peršun
lovorov list
mljevena paprika
vegeta

PRIPREMA:
Izdinstati luk i papriku na ulju, dodati isječenu džigericu, biber u zrnu, lovorov list, posoliti i ostaviti na laganoj vatri još 15 minuta. Nakon što se jelo izdinsta dodati 1 kašiku brašna, 1 kašikicu mljevene paprike i 1 dl vode i kuhati oko 30 minuta. Na kraju dodati peršun i vegetu. Servirati vruću džigericu, dekorirati po želji.