Tajan, biser prirode idealan za odmor i rekreaciju

U impresivnom mozaiku bh. zanimljivosti posebno mjesto pripada Spomeniku prirode Tajan. Radi se o najmlađem zaštićenom području u BiH i jedinom u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova Spomenika prirode pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Raspolaže svim potrebnim objektima i infrastrukturom za zanimljiv i prijatan boravak gostiju.

Od 2013. godine, formirana je Poslovna jedinica “Spomenik prirode Tajan“, preko koje ovim prirodnim spomenikom upravlja JP „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“. Do parka iz Sarajeva možete doći iz dva pravca. Ako idete prema Kaknju, skrećete na regionalni put za izletište Ponijeri. Drugi pravac vodi prema Doboju i Zenici. Nakon Zenice skrenete za Zavidoviće, a onda nastavite 15-ak kilometara sve do Kamenice koja se nalazi u sjevernom dijelu Parka.

Brojni sadržaji

Posjeta ovom parku nezaobilazna je turistička ponuda ZDK, a u zajedničkoj saradnji ovog preduzeća, Turističke zajednice ZDK i brojnih zaljubljenika u prirodu, u periodu od proglašenja ovog područja zaštićenim, ponuda je obogaćena raznim sadržajima.

Ono što ovaj biser prirode nudi, a što ga izdvaja od drugih, je atraktivna ponuda s obzirom da je područje bogato kanjonima (kanjon Mašice, kanjon Suhe, kanjon Duboke Tajašnice), prirodnim kamenim mostovima,speleološkim objektima (jama Atom, jama Javor, Omladinska jama, Lukina pećina, Pećina u srednjoj stijeni), raznim životinjskim vrstama, vodopadima, pećinama, jezerom na Mašici, šumama, endemskim biljkama i drugim sadržajima koji se stalno dopunjavaju.

Veliki broj turista se odlučuje upravo za ovu destinaciju jer se radi o netaknutoj i čistoj prirodi u izvornom obliku, prirodi koja ostavlja bez daha, koja nadahnjuje, inspiriše, onoj koju vidimo kako se budi ujutro i ide na počinak u sumrak, onoj u kojoj jedan život zavisi od smrti drugog, koja pronalazi put za rađanje, oplemenjuje, koja uči i podučava, opominje i upozorava…

Ljepota koju nudi ovakava priroda, obećava zadovoljavanje i turista s najistančanijim ukusom. Jezero Mašica je uređeno nadstrešnicama, roštiljima, šetnicama, eko toaletima, svim pripadajućim sadržajem koji će učiniti Vaš boravak u prirodi nezaboravnim. Jezero se može koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje obuka, uključujući i ronilačke. U ljetnom periodu omogućava i kupanje.

Pećine su također uređene. U pećini Srednja stijena postavljena je staza kako bi posjetiocima bilo lakše kretati se i posmatrati pećinske ukrase stalaktite i stalagmite, a ako želite možete iznajmiti i speleološku opremu za obilazak pećina, uz pratnju iskusnih speologa. Lukina pećina je zanimljiva, jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda koji su stari više od 15.000 godina.

Brdski biciklizam

Speleološka istraživanja ovog područja nisu završena, te je u nekoliko navrata organizovan i speleokamp s istraživačima iz zemlje i regiona. Turisti posjećuju ovaj park kako bi doživjeli i iskustva adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke.

Prva brdsko-biciklistička utrka u historiji bh. biciklizma održana je upravo u Zavidovićima i tradicija se nastavlja svake godine kada se na prostorima Tajana održava MTB XC utrka. Park prirode Tajan je idealan za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica nudi brojne mogućnosti za izbor biciklističkih ruta.

Više od 200 kilometara je markirano i snimljeno GPS uređajem, a staze su spojene markacijom sa susjednim gradovima, pa je moguće sigurno putovati između Zavidovića, Kaknja, Zenice, Breze i Vareša. Ukoliko se odlučite posjetiti Tajan u info centru možete iznajmiti i opremu za brdski biciklizam, kao i za planinarenje, a u fazi nabavke su i dječija bicikla, što će upotpuniti sadržaj porodicama s djecom.

Područje Parka prirode je obilježeno tablama s poučnim sadržajima što posjetiocima pruža brži i jednostavniji pristup informacijama koje su ekološko-edukativnog, geološkog, speleološkog, turističko-rekreativnog i historijskog karaktera, te pružaju adekvatan prikaz cijele lokacije.

Ovo je idealno mjesto za organizovanje škole u prirodi, a na pet kilometara od info centra se nalazi i farma konja i škola jahanja, što je sadržaj koji će posebno privući pažnju najmlađih. Ukoliko volite vodopade sigurni smo da će vas oduševiti dva vodopada na rijeci Gostović. To je rijeka koja je u proljeće i jesen izazov za ekstremne kajakaše, a za ljubitelje raftinga tu je Krivaja koja se proteže kroz kanjone. Smještajni kapaciteti su u privatnom vlasništvu, radi se o 15 vikendica s oko 80 ležaja.

Komentari