Skip to content Skip to footer

Sunčani oktobar bio je inspiracija mnogim: Čarobni prizori jeseni na planini Vranica

Jesen koja je kalendarski odavno stigla u BiH svojim nijansama obojila je gradove i planine u Bosni i Hercegovini. Oktobar je ponudio temperature koje su bile iznad prosjeka, a prelijepe boje jeseni bile su vidljive na svakom koraku.

Lišće žute, zelene, zlatne, crvene i smeđe boje i ovo godišnje doba, koji su često opisani i u pjesmama, ostali su zabilježeni na mnogim fotografijama. Sunčani oktobar iskoristili su mnogi građani, ali i turisti, te svakodnevno uživali u očaravajućoj ljepoti prirode, bilo da je riječ o šetnjama gradskim parkovima ili posjetama izletištima i planinama.

Čarobno vrijeme iskoristili su i planinari Planinarskog društva Vranica koji su se krajem oktobra uspeli na planinske vrhove Vranice, Locike, Tikve, Šćita, Matorca pa sve do Brusnice.

Ovaj planinarski pohod trajao je osam sati i za to vrijeme prešli su oko 22 kilometra. Oni su se popeli na više vrhova, Locika oko 2.100 metara nadmorske visine, zatim Tikva skoro 1.971, Šćit 1.957 metara nadmorske visine, pa Vran kamen i Matorac.

U ovoj ekspediciji bio je i naš fotograf Velija Hasanbegović koji je, inspiriran prirodnim ljepotama i bojama koje može samo jesen donijeti, svojim fotoaparatom zabilježio gotovo pa nestvarne fotografije.