Spomenik prirode Tajan: Uživajte u prekrasnom ambijentu restorana Kamenica

U impresivnom mozaiku bh. zanimljivosti posebno mjesto pripada Spomeniku prirode Tajan kod Zavidovića. Radi se o najmlađem zaštićenom području u BiH i jedinom u Zeničko-dobojskom kantonu.

Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Spomenik prirode Tajan pravim mjestom za uživanje.

U prekrasnom prirodnom ambijentu Tajana, gdje planinska rijeka Gostović pravi fascinantni vodopad, nalazi se restoran Kamenica. Idealno mjesto gdje porodica može provesti jedan dan uživajući u odličnoj hrani i vrhunskim domaćim specijalitetima, pripremljenim na tradicionalni način. Ono što vam svakako preporučujemo je da probate ribu iz njihovog vlastitog ribnjaka.

Istoimeno izletište je poznata je zračna banja, pa će vam, uz uvijek nasmijano i ljubazno osoblje, boravak u restoranu Kamenica biti još ugodniji. Restoran raspolaže s oko 250 mjesta u vanjskom prostoru, okruženih šumom i hukom rijeke Gostović, i oko stotinu mjesta u unutrašnjem dijelu tako da imate dovoljno prostora za odmor i jelo.

Bilo da dolazite s prijateljima ili porodicom, u restoranu su se pobrinuli da vam ništa ne nedostaje i da se osjećate kao kod kuće. Osim vrhunskih jela i predivnog pogleda na rijeku i vodopad možete posjetiti mali zoološki vrt s divljim i domaćim životinjama, a za djecu tu je veliko dječije igralište.

Kada ste već odlučili posjetiti ovaj restoran i uživati, nemojte zaboraviti ponijeti odjeću za kupanje, jer je ispred restorana rijeka Gostović napravila prirodnu branu i kupalište, pa se u ovim vrelim ljetnim danima možete i rashladiti plivajući.

A nakon što probate ukusne specijalitete restorana Kamenica i prikupite dovoljno snage, predlažemo vam da krenete u obilazak Tajana, prekrasnog prirodnog dragulja, u kojem možete uživati u gustim crnogoričnim šumama i beskonačnim stazama u brdima.

Jedan od najljepših kanjona u BiH svakako je kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara, a na pojedinim mjestima širok samo tri metra.

Ako volite adrenalin i rekreaciju, prostor je idealan za biciklizam, a više od 200 kilometara staza je markirano i snimljeno GPS uređajem. Također, spomenute staze spojene su markacijom i sa susjednim gradovima, pa možete putovati između Zavidovića, Kaknja, Zenice, Breze i Vareša.

U zaštićenom području Tajan nalazi se i jezero Mašica. Obale jezera uokvirene su gustom šumom, uređene su staze za šetnju, izgrađeni roštilji s nadstrešnicama i klupama što će zasigurno boravak svih posjetitelja učiniti nezaboravnim.

Radno vrijeme restorana Kamenica je od 8 do 23 sata, a ako želite rezervirati svoje mjesto na vrijeme možete to učiniti na brojeve telefona +387 32 851 215 i +387 61 469 643.

Komentari