Spomenici drugog svjetskog rata na transnacionalnoj kulturnoj ruti BiH, Srbije i Crne Gore

Bosnu i Heregovinu, Srbiju i Crnu Goru spaja transnacionalna kulturna ruta, koja prikazuje značajne spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu.

Ruta je stvorena u okviru projekta „Povećanje turističke atraktivnosti, turističkih partnerstva i poslovne konkurentnosti transnacionalnom kulturnom rutom Tragovima Maršala“, koji se realizuje u okviru regionalne rute Put balkanskih spomenika (Balkan Monumental Trail), a koji se odnosi na spomenike Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike koji posjeduju izuzetnu simboličku i umjetničku vrijednost. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC)  u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke ponude kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma.

Cilj je da se doprinese razvoju regionalne kulturne i avanturističke ponude, te su na dijelu rute kroz Bosnu i Hercegovinu predstavljeni Sarajevo (Spomen park Vrace), Foča (Tjentište Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara), Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi).

U Srbiji Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice), a u Crnoj Gori spomenici Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i  Žabljak.

Ova monumentalna baština izrazit je i jedinstven evropski resurs i specifičnost Zapadnog Balkana i kao takvi zalužuju da budu valorizovani na adekvatan način. Iako su ovi ambiciozni arhitektonski i umjetnički sofisticirani spomenici često bili marginalizovani kao turistički resursi, zanimanje za njih širom svijeta raste u posljednjih nekoliko godina.

Zato je značaj projekta u mapiranju, istraživanju i reaktualizaciji spomenika Drugog svjetskog rata, kao i povezivanje ekonomija tri zemlje u rutu kako bi zainteresovanim subjektima ponudile mogućnost umrežavanja u procesu izgradnje jedinstvenog nacionalnog turističkog proizvoda.

Jedna od aktivnosti projekta je „Karta pripovjedanja“ digitalna karta za prikaz rute. Na ovoj karti posjetitelji će se upoznati sa lokalitetima i zanimljivim pričama o spomenicima. Karta bi se implementirala u već postojeće web stranice turističkih organizacija, agencija i općina.

Planirana aktivnost je izložba „Plavi voz“ koja će prikazati fotografije spomenika Drugog svjetskog rata, a koja će posjetiti sve tri države. Izložbu će pratiti i edukativne radionice za interpretaciju umjetničkog dizajna spomenika Drugog svjetskog rata sa posebnim akcentom na uključivanje mladih u izgradnji potencijala lokacija korištenjem zanimljivih metoda pripovjedanja, a kako bi se povezali sa svojim kulturno historijskim nasljeđem.

Završna aktivnost projekta je Konferencija koja će se održati u Novom Sadu gdje će svi prisutni imati mogućnost za razmjenu informacija, razvijanje svojih ideja, daljnu promociju i sprovođenje kulturne rute, te njenu održivost kroz Balkansku mrežu dioničara WW2 iz tri zemlje i proširenje potencijala na druge zemlje bivše Jugoslavije. To bi trebalo biti organizirano uz sudjelovanje zainteresovanih strana iz javnog i privatnog sektora, civilnih društava kao i međunarodnih organizacija.

U BiH projekt provodi Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava “Sprofondo –Thalia” BiH, u Srbiji Centar za istraživanja i studije turizma Novi Sad i Crnoj Gori nevladina organizacija Pro Futuro.

Komentari