Skip to content Skip to footer

Sletio prvi avion: Profunkcionisala aviolinija Dusseldorf – Mostar

Redovna aviolinija Dusseldorf – Mostar otvorena je u srijedu slijetanjem prvog aviona njemačke niskotarifne kompanije “Eurowings” na mostarski aerodrom.

Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić kazao je na konferenciji za novinare kako je nakon redovne linije Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb – Mostar danas uspostavljena dugonajavljivana i dugoočekivana linija iz Dusseldorfa.

Zahvalio je predstavnicima kantonalne i gradske vlasti na dosadašnjoj pomoći jer, kako je kazao, da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove linije. Zamolio je građane Mostara i BiH da podrže ovu liniju tako što će putovati i koristiti je.

Ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanskog kantona Stjepan Krasić kazao je kako je Aerodrom Mostar dosad bio u drugom planu u odnosu na prometni i zračni trokut Sarajevo – Dubrovnik – Split.

– Međutim, kako je promet putnika na ta tri aerodroma velik, Aerodrom Mostar tu traži svoju šansu – zaključio je Krasić.

Prema njegovim riječima, Aerodrom Mostar je idealan primjer kako u transportnoj infrastrukturi izvršiti kombinirani prijevoz bez obzira na to radi li se o prijevozu putnika i roba.

Nazif Nezirić, koji se obratio u ime ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ajdina Teletovića, kazao je kako je HNK najznačajnija turistička regija u okviru relativno male bh. turističke destinacije.

– Trećina svih ostvarenih noćenja u FBiH ostvaruje se na području HNK pri čemu više od 80 posto ostvarenih noćenja čine noćenja inozemnih gostiju. Naši su potencijali i kapaciteti znatno veći i cilj nam je u potpunosti ih iskoristiti – kazao je Nezirić.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub zahvalio je svima koji su bili potpora za početak ovih letova, kazavši da je to danas Dusseldorf – Mostar, a da će za nekoliko dana biti let na relaciji Stuttgart – Mostar.

– Putovanje je bilo uspješno. Putnici su bili zadovoljni i oduševljeni Mostarom i dočekom – istaknuo je Schaub te izrazio nadu da će uspješna saradnja i dalje biti nastavljena.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je siguran da će ovo doprinijeti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu i kantonu te na taj način osigurati svjetliju budućnost ona ovim prostorima.

– Ovo je jedan novi početak, nova era turističkog razvoja Mostara i Hercegovine. Siguran sam da će ovo doprinijeti i ostanku mladih ljudi – istaknuo je Bešlić.

Premijer HNK Nevenko Herceg ustvrdio je kako je reliziran jedan izvrstan projekt koji je rezultat sinergije vlasti, građana i medija.

– Ove godine postigli smo sporazum s Gradom i Aerodrom Mostar o subvencioniranju troškova dolaska niskotarifne kompanije Eurowings – kazao je Herceg.

Podsjetio je kako su za tu svrhu u protekloj godini iz kantonalnog budžeta izdvojili 300 hiljada maraka, a ove godine 500 hiljada, dok će za period 2019-2023. izdvojiti dodatna sredstva.

– Uspostava ovih aviolinija važna je ne samo za našu dijasporu i hodočasnike u Međugorju, već, prije svega, za našu ekonomiju i privrednike – kazao je Herceg.

Eurowings je najbrže rastuća aviokompanija koja ima 160 aviona u floti a u ovoj godini ih planiraju imati više od 200 i letjet će na više od 200 odredišta širom svijeta. Među njima je i Mostar, a početna cijena karte u jednom smjeru je 39,99 eura.

Grad Mostar je uz pomoć glasova na Facebooku – “You wote – We fly”, koje je provela aviokompanija Eurowings, izabran za novo odredište te kompanije za 2018. godinu.

Leave a comment